ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει στο νόμο εξόντωσης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ο πρόεδρος της Ουγκάντας

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι υπερασπίστηκε την υπογραφή ενός από τους αυστηρότερους παγκοσμίως νόμους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας -του αποκαλούμενου “Νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας 2023”- ο οποίος προβλέπει ακόμη και τη θανατική ποινή, λέγοντας ότι αυτός είναι απαραίτητος για να αποτρέψει τα “αποπροσανατολισμένα” μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από το να “στρατολογήσουν” άλλους.

Τα σχόλιά του αυτά είναι τα πρώτα μετά την έγκριση του νόμου, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη Δύση ακόμη και απειλές από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και από άλλους ηγέτες να διακόψουν την παροχή βοήθειας προς την Ουγκάντα και να της επιβάλλουν κυρώσεις.

“Η υπογραφή ολοκληρώθηκε, κανένας δεν μπορεί να μας επηρεάσει”, είπε ο Μουσεβένι σε συνάντησή του με βουλευτές από το κόμμα του, το Κίνημα Εθνικής Αντίστασης, όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του αργά χθες το βράδυ.

Ο Μουσεβένι είπε στους βουλευτές του κόμματός του ότι προτού υπογράψει το νόμο συμβουλεύτηκε πολλούς σε μια προσπάθεια να διακριβώσει αν η ομοφυλοφιλία έχει γενετική βάση και ότι πείστηκε από ειδικούς ότι δεν είναι και έτσι την περιέγραψε ως “ψυχολογικό αποπροσανατολισμό”.

“Το πρόβλημα είναι ότι, ναι, είσαι αποπροσανατολισμένος. Έχεις πρόβλημα με τον εαυτό σου. Μην προσπαθείς να στρατολογήσεις άλλους, τότε θα σε κυνηγήσουμε. Θα σε τιμωρήσουμε. Αλλά, δεύτερον, αν με τη βία αρπάξεις παιδιά και τα βιάσεις και λοιπά και λοιπά, τότε θα σε σκοτώσουμε. Και αυτό το τελευταίο το υποστηρίζω απολύτως και θα το υποστηρίξω”, είπε.

Ο νόμος προβλέπει την θανατική ποινή για τους “κατά συρροήν παραβάτες”, για την μετάδοση καταληκτικών νόσων όπως HIV/AIDS μέσω του ομοφυλοφιλικού σεξ και για την σύναψη σεξουαλικών σχέσεων με άτομο με ειδικές ανάγκες.

Προβλέπει ακόμη και την ποινή 20ετούς κάθειρξης για την “προώθηση” της ομοφυλοφιλίας.

Εταιρείες, ανάμεσά τους δημοσιογραφικοί οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εν γνώσει τους προωθούν δραστηριότητες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, επίσης θα υφίστανται κυρώσεις, προβλέπει ο νόμος.

Οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλόφιλων είναι ήδη παράνομες στην Ουγκάντα, όπως και σε περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες, αλλά το νέο νομοσχέδιο στοχοθετεί ακόμη περισσότερο τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA