Αριθμός ρεκόρ γυναικών βουλευτών θα κατέχουν έδρα στην Βουλή των Κοινοτήτων έπειτα από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.
Μέχρι τις 07:30 τοπική ώρα σήμερα, εκλέγονταν 261 γυναίκες βουλευτές–εκπροσωπώντας το 40% του Σώματος–και ο αριθμός αυτός πιθανόν να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων ανά το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το προηγούμενο ρεκόρ των 220 γυναικών βουλευτών που είχαν εκλεγεί στις εκλογές του 2019.
Ο αριθμός των γυναικών βουλευτών έχει αυξηθεί σε καθεμία από τις τελευταίες έξι εκλογές.
Η Νάνσι Άστορ είχε γίνει η πρώτη γυναίκα βουλευτής στο βρετανικό κοινοβούλιο όταν εξελέγη το 1919.
Η Άστορ είχε κερδίσει τότε την έδρα του Πλίμουθ Σάτον σε αναπληρωματικές εκλογές, όταν ο σύζυγός της πήγε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στην Βουλή των Λόρδων παραλαμβάνοντας σ’ αυτή την έδρα του πατέρα του που είχε αποβιώσει.
Η Νάνσι Άστορ αποσύρθηκε το 1945 και πέθανε το 1964, σε ηλικία 84 ετών.
Το βρετανικό Εργατικό Κόμμα υπέστη σημαντικές εκλογικές απώλειες σε περιοχές με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς εν μέσω δυσαρέσκειας για τη θέση του αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα, παρά τη σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές.
Το κόμμα, που ανέκαθεν βασιζόταν στη στήριξη μουσουλμάνων και άλλων μειονοτικών ομάδων, είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά μέσο όρο κατά 10 μονάδες σε έδρες όπου πάνω από το 10% του πληθυσμού αυτοχαρακτηρίζεται μουσουλμανικός.
Ο Τζόναθαν Ασγουορθ, που αναμενόταν να υπηρετήσει σε μια κυβέρνηση Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ, έχασε την έδρα του από τον ανεξάρτητο Σοκάτ Ανταμ, έναν από τους τουλάχιστον τέσσερις υποψηφίους υπέρ της Γάζας που κέρδισε. Αρκετοί άλλοι Εργατικοί υποψήφιοι κόντεψαν να ηττηθούν.
«Αυτό είναι για τον λαό της Γάζας», δήλωσε ο Άνταμ, κρατώντας ψηλά μια παλαιστινιακή μαντίλα στο τέλος της νικητήριας ομιλίας του στην εκλογική περιφέρεια Λέστερ Σάουθ.
Ανεξάρτητοι υποψήφιοι υπέρ της Γάζας κέρδισαν επίσης στο Μπλάκμπερν και στο Ντιούσμπερι και Μπάτλι, αφήνοντας και στις δύο περιπτώσεις τους Εργατικούς στη δεύτερη θέση. Οι Εργατικοί απέτυχαν επίσης στο Ίσλινγκτον Νορθ, όπου ο πρώην ηγέτης, βετεράνος της αριστερής πτέρυγας και γνωστός υποστηρικτής των Παλαιστινίων Τζέρεμι Κόρμπιν κέρδισε ως ανεξάρτητος.
Ενώ το Εργατικό Κόμμα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Γάζα, έχει επίσης υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του, γεγονός που έχει εξοργίσει κάποιους μεταξύ των 3,9 εκατ. μουσουλμάνων που αποτελούν το 6,5% του πληθυσμού της Βρετανίας.
Ο Στάρμερ έχει δεχθεί κριτική διότι άλλαξε μόνο σταδιακά τη θέση του για να ζητήσει κατάπαυση πυρός. Ενώ το κόμμα έχει δεσμευθεί ότι θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, δεν έχει ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κάτι τέτοιο.
Δημοσκόπηση της εταιρίας Savanta τον περασμένο μήνα έδειξε ότι το 44% των μουσουλμάνων ψηφοφόρων κατατάσσουν τη σύγκρουση μεταξύ των πέντε βασικότερων ζητημάτων και από αυτούς το 86% δήλωσε ότι σκέφτεται να στηρίξει έναν ανεξάρτητο υποψήφιο στο θέμα αυτό. Η εκστρατεία «μουσουλμανική ψήφος» καλούσε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν υποψηφίους υπέρ της Παλαιστίνης που κατέβαιναν ως ανεξάρτητοι ή από μικρότερα κόμματα. Υπήρξαν 230 περισσότεροι ανεξάρτητοι υποψήφιοι συγκριτικά με τις τελευταίες εκλογές του 2019.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, κέρδισε για πρώτη φορά μια θέση στο βρετανικό κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας την έδρα του Κλάκτον, στο Έσσεξ της Αγγλίας.
Η αντιμεταναστευτική ρητορική του και η εκστρατεία που έκανε υπέρ του Brexit, κατέστησε τον Φάρατζ έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους και αμφιλεγόμενους πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ύστερα από επτά αποτυχημένες απόπειρες να κερδίσει μια θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, τα κατάφερε φέτος, επικρατώντας του υποψηφίου των Συντηρητικών, Τζάιλς Γουότλινγκ, ο οποίος κατείχε την έδρα μέχρι σήμερα.
«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της κεντροδεξιάς, στη βρετανική πολιτική σκηνή, και δουλειά μου είναι να το καλύψω. Και αυτό ακριβώς θα κάνω», δήλωσε ο Φάρατζ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική του περιφέρεια. «Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ελπίζω αρκετά μεγάλο για να στοχεύσει ψηλά στις εκλογές του 2029», συμπλήρωσε.
Το πρώτο exit poll όταν έκλεισαν οι κάλπες προέβλεπε 13 έδρες για το Reform UK, αλλά η αναθεωρημένη πρόβλεψη του BBC δίνει πλέον 4 έδρες στο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ. «Πιστέψτε με, φίλοι, αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα» του κινήματος «που θα σας καταπλήξει όλους», ισχυρίστηκε.
Οι Ιρλανδοί εθνικιστές του Σιν Φέιν έγιναν σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα από τη Βόρεια Ιρλανδία στο βρετανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά, κεφαλαιοποιώντας τις απώλειες του κυριότερου αντιπάλου τους, του ενωτικού κόμματος, πετυχαίνοντας μια ακόμη νίκη στην εκστρατεία του για τον τερματισμό της βρετανικής κυριαρχίας.
Με 17 από τις 18 έδρες να έχουν ανακοινωθεί, ο πρώην πολιτικός βραχίονας του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA) διατήρησε τις επτά έδρες που είχε κερδίσει στις τελευταίες εκλογές.
Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) ήρθε δεύτερο με τέσσερις έδρες και δεν μπορεί να πλησιάσει το Σιν Φέιν.
Το DUP συγκέντρωσε λιγότερες έδρες σε σχέση με τις οκτώ που είχε αποσπάσει το 2019 και στις απώλειες περιλαμβάνεται και ο Ίαν Πέισλι Τζούνιορ, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας και ιδρυτή του κόμματος Ίαν Πέισλι.
Πατέρας και γιος κατείχαν την έδρα στο Ουεστμίνστερ από το 1970.
Το DUP, το μεγαλύτερο φιλοβρετανικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, συμμετείχε στις εκλογές μόλις τρεις μήνες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του τότε αρχηγού Τζέφρι Ντόναλντσον, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλικής φύσης αδικήματα.
Η νίκη του Σιν Φέιν σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη θριαμβευτική νίκη για το κόμμα, το οποίο το 2022 έγινε το πρώτο εθνικιστικό κόμμα που κέρδισε τις περισσότερες έδρες σε περιφερειακή βουλή μετά την ίδρυση της Βόρειας Ιρλανδίας το 1921 και ένα χρόνο αργότερα κέρδισε στις τοπικές εκλογές.
Επίσης ανέλαβε ως το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ουεστμίνστερ παρά την επί μακρόν πολιτική που ακολούθησε να μην καταλαμβάνει έδρες εκεί.