ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές 2023: Τι λέει ο διεθνής Τύπος για τις ελληνικές κάλπες

Αυξημένο ενδιαφέρον στα διεθνή μέσα για τη δεύτερη μάχη της κάλπης στη χώρα μας, με τα μεγάλα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για εκλογές επιβεβαίωσης της άνετης νίκης της συντηρητικής παράταξης, αλλά να υπογραμμίζουν τις τραγικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Οι New York Times τονίζουν πως «Οι Έλληνες νέοι, διαμορφωμένοι από την κρίση χρέους, σχεδιάζουν να ψηφίσουν για σταθερότητα», συμπληρώνοντας πως «πολλά παιδιά των τραυματικών χρόνων οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας επέλεξαν τον πραγματισμό αντί του ριζοσπαστισμού και λένε ότι θα στηρίξουν έναν συντηρητικό την Κυριακή«.

Το Associated Press εκτιμά ότι «Η ψηφοφορία επισκιάζεται από ένα μεγάλο ναυάγιο πριν από λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα που άφησε εκατοντάδες μετανάστες νεκρούς ή αγνοούμενους στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Ελλάδας. Όμως η καταστροφή αυτή είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική έκβαση, καθώς οι Έλληνες αναμένεται να επικεντρωθούν σε εσωτερικά οικονομικά ζητήματα».

Το Reuters επισημαίνει ότι «Οι Έλληνες ψηφίζουν στις επαναληπτικές εκλογές που θα φέρουν ξανά στην κυβέρνηση τους συντηρητικούς».

Το BBC σχολιάζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει σε μια άνετη πλειοψηφία, μετά την πειστική νίκη του τον Μάιο, συμπληρώνοντας ότι στοχεύει στο να κυβερνήσει αυτοδύναμος τη χώρα. 

«Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την τραγωδία με τους νεκρούς και αγνοούμενους μετανάστες και πρόσφυγες, ωστόσο τα γεγονότα επηρέασαν πολύ λίγο τις προεκλογικές καμπάνιες».

«Oι ελληνικές εκλογές φαίνεται ότι θα ενισχύσουν την εξουσία του Μητσοτάκη», επισημαίνει το Politico, σημειώνοντας ότι με το νέο εκλογικό σύστημα ο νικητής των εκλογών θα είναι κυρίαρχος, αλλά «μολονότι ο νικητής της Κυριακής είναι ήδη σίγουρος, παραμένουν μεγάλα ερωτήματα για την έκταση της νίκης του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη μοίρα των συντετριμμένων αριστερών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, που δεν θα έχουν την ίδια δύναμη να κάνουν την κυβέρνηση να λογοδοτεί».

O Guardian σε ρεπορτάζ του από την Αθήνα τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς επανάληψη της μεγάλης εκλογικής νίκης, παρά το ναυάγιο στην Πύλο, προσθέτοντας ότι και στην πρώτη κάλπη το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας δεν επηρέασε τα ποσοστά του.

Η Liberation σημειώνει πως η η επιστροφή στις κάλπες για τους Έλληνες δεν θα αλλάξει τα δεδομένα που καταγράφηκαν τον Μάιο, παρά την ακραία μεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η El Pais αναφέρει ότι η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς μια ακόμη νίκη, μετά από μια τετραετία σταθερότητας στην οικονομική πολιτική, αλλά και ακραίας στάσης στο μεταναστευτικό.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA