ΚΟΣΜΟΣ

Διαπραγματεύσεις για αποχώρηση στρατευμάτων διεξάγουν οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπραγματεύονται με το Αζερμπαϊτζάν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους και όπου οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πέτυχαν μόλις μια γρήγορη νίκη.

«Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την αζερική πλευρά υπό την αιγίδα των Ρώσων στρατιωτών διατήρησης της ειρήνης για την οργάνωση της αποχώρησης των στρατευμάτων και τη διασφάλιση της επιστροφής στις εστίες τους των πολιτών που εκτοπίστηκαν από τη στρατιωτική επίθεση», ανέφεραν οι αρχές της περιοχής.

Τα μέρη συζητούν επίσης «τη διαδικασία εισόδου και εξόδου» των πολιτών του Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω μιας μοναδικής διαδρομής, του διαδρόμου Λατσίν, που το συνδέει με την Αρμενία, πρόσθεσαν.

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ και Αζέροι αξιωματούχοι είχαν χθες, σε αζερικό έδαφος και με ρωσική διαμεσολάβηση, μια πρώτη σειρά συνομιλιών με σκοπό την «επανένταξη» του θυλάκου στο Αζερμπαϊτζάν. Συμφώνησαν επίσης να ξανασυναντηθούν σύντομα.

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεσμεύθηκαν να καταθέσουν τα όπλα στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που έθεσε τέλος στην πολύ σύντομη επίθεση που εξαπέλυσε στις αρχές της εβδομάδας ο αζερικός στρατός.

Οι άμαχοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ –ο αριθμός τους εκτιμάται πως φθάνει τις 120.000– λένε πως δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, καύσιμα, μέσα επικοινωνίας, ούτε τρόφιμα.

Η κατάσταση στο Στεπανακέρτ, την «πρωτεύουσα», «είναι τρομερή», «τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται παντού γύρω από την πόλη, είναι στην περιφέρεια», δήλωσε σήμερα η Αρμίν Χαϊραπετιάν, εκπρόσωπος των αρχών αυτής της αποσχισθείσας από το Αζερμπαϊτζάν περιοχής.

«Οι άνθρωποι φοβούνται πως οι Αζέροι στρατιώτες μπορεί να εισέλθουν στην πόλη ανά πάσα στιγμή και να αρχίσουν τις σφαγές”, πρόσθεσε.

Διαδηλωτές έχουν αποκλείσει τους δρόμους του Γερεβάν

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Γερεβάν για τρίτη συνεχή ημέρα διαμαρτυρόμενοι για την διαχείριση της κρίσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την αρμενική κυβέρνηση.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε την Τρίτη επίθεση κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτονομιστικού θύλακα του Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται από Αρμένιους και θέατρο σφοδρής σύρραξης το 2020 που επέτρεψε στο Μπακού να καταλάβει μεγάλα τμήματα του εδάφους.

Επειτα από συγκρούσεις 24 ωρών, οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπερκερασμένες από την δύναμη πυρός του Μπακού και χωρίς την βοήθεια του Γερεβάν, κατέθεσαν τα όπλα και διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες, με την μεσολάβηση της Μόσχας, για την επανένταξη στο Αζερμπαϊτζάν του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Η αστραπιαία νίκη των δυνάμεων του Μπακού προκάλεσε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Γερεβάν, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν για υπερβολικές παραχωρήσεις στο Μπακού και ζητούν την παραίτησή του.

Οι ηγέτες της αρμενικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να κινήσουν διαδικασία καθαίρεσης του Νικόλ Πασινιάν στο κοινοβούλιο.

Σήμερα το πρωί, μικρές ομάδες διαδηλωτών απέκλεισαν τους δρόμους του Γερεβάν απειλώντας να παρεμποδίσουν την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Αντράνικ Τεβανιάν, έναν από τους οργανωτές της διαδήλωσης.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να συνδράμει τον αρμενικό πληθυσμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ και για την μεταφορά του στην Αρμενία.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε σήμερα ότι γίνονται προετοιμασίες για την υποδοχή 40.000 προσφύγων τονίζοντας ότι βασικός του στόχος είναι «οι συμπατριώτες μας να έχουν την δυνατότητα να ζήσουν στα σπίτια τους χωρίς φόβο και σε συνθήκες ασφαλείας».

«Υπάρχει ελπίδα η ανθρωπιστική κατάσταση να μπορεί να βελτιωθεί» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε προσθέτοντας ότι η κατάσταση «εξελίσσεται με ταχύτητα».

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν Azertag μετέδωσε ότι το Μπακού έχει στείλει στην περιοχή 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι ο πρόεδρος Ιλχάν Αλίεφ υποσχέθηκε να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Αρμενίων που ζουν στον θύλακα.

Στο Γερεβάν, δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν την Τετάρτη μπροστά στα γραφεία του Πασινιάν έπειτα από επεισόδια κατά τα οποία οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και πέτρες προσπαθώντας να εισβάλουν στο κτίριο.

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προειδοποίησαν ότι θα λάβουν «ειδικά μέτρα», αν συνεχισθούν οι ταραχές.

Η παράδοση των αρμένιων αυτονομιστών ανέβασε την πίεση επί του πρωθυπουργού της Αρμενίας που κατηγορείται ότι δεν τους βοήθησε. Ωστόσο, ο ίδιος κάλεσε χθες τους Αρμένιους να πάρουν τον δρόμο της ειρήνης, «ακόμη και αν δεν είναι εύκολο».

Χθες προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα ενεργήσει με αποφασιστικότητα, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, κατά των ταραξιών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA