ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Ηγέτης ριζοσπαστικής οργάνωσης των αυτόχθονων Μαπούτσε καταδικάζεται σε 23 χρόνια κάθειρξης

Η δικαιοσύνη της Χιλής καταδίκασε χθες Τρίτη ηγέτη ριζοσπαστικής οργάνωσης των Μαπούτσε, τον Έκτορ Γιαϊτούλ, να εκτίσει ποινή κάθειρξης 23 ετών, αφού τον έκρινε ένοχο για σειρά επιθέσεων που έχουν διαπραχθεί εναντίον αστυνομικών και εταιρειών κυρίως του τομέα της υλοτομίας στο πλαίσιο του αγώνα για την ανάκτηση «πατρογονικών εδαφών» αυτής της φυλής ιθαγενών.

Το δικαστήριο της πόλης Τεμούκο, στη νότια Χιλή, καταδίκασε τον κ. Γιαϊτούλ, 56 ετών, να εκτίσει 15 χρόνια κάθειρξης για παραβίαση της νομοθεσίας για τη δημόσια ασφάλεια, πέντε χρόνια κάθειρξης για κλοπές και τρία χρόνια φυλάκισης για επίθεση κατά της αρχής.

Η απόφαση είναι «πολύ σημαντική» καθώς «δημιουργεί μείζον (νομικό) προηγούμενο στη δίωξη εγκληματικών οργανώσεων» που δρουν στην περιοχή, έκρινε ο εισαγγελέας Ρομπέρτο Γαρίδο.

Ο Έκτορ Γιαϊτούλ, κρατούμενος ήδη για σχεδόν δυο χρόνια σε φυλακή στην Κονσεψιόν (νότια), είναι ο ιδρυτής και ηγέτης του Συντονισμού Αραούκο Μαγιέκο (CAM), που οι αρχές της Χιλής χαρακτηρίζουν εγκληματική οργάνωση.

Τα χρόνια του 1990 ο CAM διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον εταιρειών με υλοτομική δραστηριότητα, επιδιδόμενο σε δολιοφθορές εξοπλισμού, ή καίγοντας μηχανήματα.

Μέλη του εξάλλου προχώρησαν σε καταλήψεις διαφόρων ιδιωτικών εκτάσεων, όπου ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι ενέργειές του επικεντρώνονται σε περιοχές που αποτελούν πατρογονικά τους εδάφη (Μπιομπίο, Αραουκανία, Λος Λάγος), 500-900 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Την 27η Απριλίου, τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τα πτώματά τους πυρπολήθηκαν στην περιφέρεια Μπιομπίο. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη εξιχνιάσει την υπόθεση αυτή, έχουν ταυτοποιήσει τους δράστες της χειρότερης επίθεσης εναντίον καραμπινιέρων (σ.σ. της χωροφυλακής) τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση.

Η υπεράσπιση του Έκτορ Γιαϊτούλ ανακοίνωσε πως θα ζητήσει η δίκη του να ακυρωθεί διότι η έρευνα που διενεργήθηκε χαρακτηριζόταν από «προκατάληψη».

Ο ηγέτης αυτός των Μαπούτσε είχε ήδη περάσει στο παρελθόν σχεδόν μια δεκαετία στη φυλακή, για παράνομη οπλοκατοχή, επίθεση κατά της αρχής και άλλα αδικήματα.

Η φυλή Μαπούτσε είναι η μεγαλύτερη εθνότητα αυτοχθόνων της Χιλής, καθώς αντιπροσωπεύει περί το 6,2% του πληθυσμού (20 εκατ. κατοίκων).

Κατά επίσημους αριθμούς, τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 25 χρόνια στο πλαίσιο της σύγκρουσης αυτής: κυρίως αυτόχθονες, αλλά και γαιοκτήμονες και ένστολοι αστυνομικοί.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA