Η Αυστραλία χαιρέτισε σήμερα την αποκατάσταση «της σταθερότητας» στις σχέσεις της με την Κίνα, έπειτα από χρόνια διμερών εντάσεων, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στην Καμπέρα.
Ο Ουάνγκ ξεκίνησε σήμερα επίσκεψη αστραπή στην Αυστραλία, την πρώτη που πραγματοποιεί στη χώρα από το 2017, ένα γεγονός που σηματοδοτεί μια επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από χρόνια εντάσεων.
Η Αυστραλή ομόλογός του Πένι Ουόνγκ υπογράμμισε, μετά τη συνάντησή τους, «το εύρος των προόδων (…) που σημειώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για «τη σταθερότητα» που απέκτησαν και πάλι οι διμερείς σχέσεις.
«Το σημαντικότερο είναι να συνεχίσουμε να αναζητάμε πεδίο συνεννόησης», πρόσθεσε η ίδια.
Ωστόσο η Ουόνγκ αναφέρθηκε και στα πολλά σημεία τριβής μεταξύ Καμπέρας και Πεκίνου, ανάμεσα στα οποία η τύχη του Σινοαυστραλού συγγραφέα Γιάνγκ Χενκγκζούν ο οποίος κρατείται στην Κίνα και καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο στην εσχάτη των ποινών για κατασκοπεία.
«Είπα στον υπουργό Εξωτερικών ότι οι Αυστραλοί έχουν σοκαριστεί από την ποινή που του επιβλήθηκε», δήλωσε ο Ουόνγκ.
Παράλληλα επεσήμανε ότι ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό της για «τις ανησυχίες της Αυστραλίας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως στην Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ».
Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο αυστραλιανό κοινοβούλιο, κατηγορώντας την Κίνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μια μικρή ομάδα που κρατούσε θιβετιανές σημαίες και φώναζε «Ελεύθερο Θιβέτ» συγκρούστηκε με την αστυνομία μπροστά από την κινεζική πρεσβεία.
Οι διμερείς σχέσεις Κίνας- Αυστραλίας άρχισαν να επιδεινώνονται το 2018, όταν ο κινεζικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Huawei αποκλείστηκε από το αυστραλέζικο δίκτυο 5G για «λόγους ασφαλείας».
Το 2020 η Καμπέρα ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση της covid-19, μια κίνηση την οποία το Πεκίνο κατήγγειλε ως πολιτικά υποκινούμενη.
Σε απάντηση η Κίνα επέβαλε εμπορικούς περιορισμούς σε πολλά εισαγόμενα από την Αυστραλία προϊόντα, κυρίως το κρασί και το βοδινό κρέας, και ανέστειλε τις εισαγωγές άνθρακα.
Σταδιακά τα περισσότερα από αυτά τα εμπόδια ήρθησαν, αλλά παραμένουν οι κινεζικοί περιορισμοί στις εισαγωγές αυστραλιανών κρασιών.
Στη διάρκεια της συνάντησής τους οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στο νικέλιο, η παγκόσμια αγορά του οποίου αναστατώθηκε μετά την έκρηξη στις εξαγωγές από την Ινδονησία, έπειτα από μαζικές επενδύσεις που έκανε στη χώρα η Κίνα και στην εξέλιξη των τεχνικών διύλισης.
Η τιμή του νικελίου έπεσε κατά περίπου 40% του 2023, αναγκάζοντας πολλές εταιρείες στην Αυστραλία να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)