Βίντεο – ντοκουμέντο που δείχνει πως οι φύλακες δεν έκαναν τίποτα για να σώσουν τους μετανάστες από τη φωτιά που ξέσπασε σε κέντρο κράτησης στη Σιουδάδ Χουάρες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 40 άνθρωποι, κάνει το γύρο του διαδικτύου.
Ειδικότερα, μετανάστες έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους για να διαμαρτυρηθούν, όταν έμαθαν πως θα απελαθούν.
Όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσίευσε μεξικανός δημοσιογράφος, οι φύλακες απομακρύνονται από το κελί μέσα στο οποίο βρίσκονταν οι μετανάστες, την ώρα που οι φλόγες και ο καπνός σκεπάζουν τα πάντα.
Ο Μεξικανός υπουργός Εσωτερικών Άνταν Αουγκούστο Λόπες σε συνέντευξή του φάνηκε να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του βίντεο, επισημαίνοντας ότι αυτό περιήλθε στην κατοχή της κυβέρνησης λίγο μετά το περιστατικό.
«Πώς είναι δυνατόν οι μεξικανικές αρχές να άφησαν ανθρώπους κλειδωμένους χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν από την πυρκαγιά;», διερωτήθηκε η Έρικα Γκεβάρα Ρόσας διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική.
υτή η τραγωδία – και οι δύο προηγούμενες στο Τέξας τον Ιούνιο και στο νότιο Μεξικό τον Δεκέμβριο του 2021-αποτελούν «υπενθύμιση» των κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένοι ο μετανάστες, υπογράμμισε η ίδια ζητώντας να υπάρξει «νόμιμη» μετανάστευση.
Η Σιουδάδ Χουάρες, που βρίσκεται απέναντι από την πόλη Ελ Πάσο του Τέξας, είναι μία από τις μεθοριακές πόλεις μέσω των οποίων παράτυποι μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ.
Πολλοί μετανάστες καταγγέλλουν ότι η διαδικασία είναι πολύ αργή. Νωρίτερα αυτό τον μήνα είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων της τάξης και μεταναστών, κυρίως από τη Βενεζουέλα, που είχαν συρρεύσει στα σύνορα και οι οποίοι είχαν αγανακτήσει περιμένοντας να κλείσουν ένα ραντεβού για να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο.
Βάσει της μεξικανικής νομοθεσίας οι μετανάστες δεν μπορούν να κρατούνται για περισσότερες από 15 ημέρες. Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού είχε κρίνει τον Μάρτιο ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό και περιόρισε τον χρόνο κράτησης των μεταναστών στις 36 ώρες.
Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ είχε ανακοινώσει την επέκταση των περιορισμών που είχε επιβάλει στους μετανάστες η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Βάσει αυτών οι αμερικανικές αρχές απελαύνουν αμέσως τους μετανάστες από την Κούβα, τη Νικαράγουα και την Αϊτή που συλλαμβάνονται να διασχίζουν παράτυπα τα σύνορα. Ήδη τον Οκτώβριο του 2022 η αμερικανική κυβέρνηση είχε επεκτείνει τις απελάσεις, ώστε να αφορούν και τους πολίτες Βενεζουέλας, βάσει της αμφιλεγόμενης πολιτικής με την ονομασία Title 42.
Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέπουν σε έως και 30.000 ανθρώπους από τις χώρες αυτές να εισέρχονται στο έδαφός τους κάθε μήνα αεροπορικώς.
Από το 2014 περίπου 7.661 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στον δρόμο προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης.
Συνολικά, περίπου 200.000 άνθρωποι προσπαθούν κάθε μήνα να περάσουν τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.