ΚΟΣΜΟΣ

Απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: Διάγγελμα από τον πρόεδρο Μπάιντεν

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου γυρίζει τη χώρα στο 1800, 150 χρόνια πριν» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν κατά το έκτακτο διάγγελμά του μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακυρώνει την ιστορική απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη τη μέρα «θλιβερή για το έθνος» διαμηνύοντας, ωστόσο, πως αυτό δε σημαίνει πως η μάχη έχει τελειώσει και δεσμευόμενος να κάνει το παν δυνατόν για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών. 

«Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο κατηγορηματικά αφαίρεσε ένα συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών. Δεν το περιόρισε, το αφαίρεσε» σημείωσε ο ίδιος. 

Όπως είπε η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της αλλαγής της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Πρόκειται για μια πραγμάτωση ακραίας ιδεολογίας και ενός τραγικού λάθους του Ανωτάτου Δικαστηρίου». 

«Τώρα, με το τέλος του Roe, ας είμαστε ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών του έθνους βρίσκονται σε κίνδυνο» πρόσθεσε. 

Ο ίδιος σημείωσε πως η απόφαση του δικαστηρίων δεν εμποδίζει τις γυναίκες από το να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία όπου οι αμβλώσεις επιτρέπονται, ούτε αποτρέπει γιατρό άλλης πολιτείας να τις κουράρει. 

Και προειδοποίησε: «Αν κάποιος κρατικός ή τοπικός αξιωματούχος, υψηλόβαθμος ή μη, προσπαθήσει να παρέμβει στο βασικό δικαίωμα μιας γυναίκας να ταξιδέψει, θα κάνω ό,τι εμπίπτει στις δυνάμεις μου κατά αυτής της βαθιά αντιαμερικανικής επίθεσης» είπε. 

Ο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας και να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες τις άλλες «προσωπικές ελευθερίες» καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές που προαναγγέλλονται δύσκολες για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

«Η συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο καταδεικνύει πόσο ακραία είναι, πόσο έχει απομακρυνθεί από την πλειονότητα αυτής της χώρας. Εκτόπισε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Όμως, αυτή η απόφαση δεν πρέπει να είναι η τελική. Η διοίκησή μου θα αξιοποιήσει όλες τις έννομες δυνάμεις της. Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει. Όμως, μπορείτε να δράσετε κι εσείς με την ψήφο σας. Εσείς μπορείτε να πείτε την τελευταία λέξη. Τίποτα δεν έχει τελειώσει» κατέληξε ο ίδιος. 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA