Σε μία από τις καινούργιες φυλακές στην Αίγυπτο, που εγκαινιάστηκαν μετά την ανακοίνωση «της εθνικής στρατηγικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα», εξακολουθούν να επικρατούν «σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες» κράτησης, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Στη φυλακή Μπαντρ, που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Καΐρου και στην οποία μεταφέρθηκαν κρατούμενοι στα μέσα του έτους, έχει ήδη καταγραφεί τουλάχιστον ένας θάνατος, αυτός του 61χρονου κρατούμενου Σάγεντ αλ Σαΐφι, ο οποίος πέθανε στις 5 Οκτωβρίου.
«Οι κρατούμενοι υφίστανται τις ίδιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως στις παλαιότερες φυλακές», κατήγγειλε η Ανιές Καλαμάρ επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών και δικηγόρων των κρατουμένων, πολλοί από αυτούς δεν έχουν τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και βιβλία, ενώ συχνά δεν τους επιτρέπονται οι επισκέψεις.
Η Μπαντρ και η Ουάντι αλ Νάτρουν –όπου βρίσκεται ο πιο γνωστός πολιτικός κρατούμενος, ο Βρετανοαιγύπτιος Αλάα Άμπντελ Φάταχ που πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 200 ημέρες– εγκαινιάστηκαν στο πλαίσιο της «εθνικής στρατηγικής ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η οποία ανακοινώθηκε το φθινόπωρο του 2021 από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Ο πρώην στρατάρχης, ο οποίος το 2013 ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, δέχεται συχνά τα πυρά οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες ανησυχούν για την τύχη των περισσότερων από 60.000 πολιτικών κρατούμενων στη χώρα.
Σύμφωνα με την Αμνηστία, «η εθνική στρατηγική ανθρωπίνων δικαιωμάτων» έχει στόχο να «συγκαλύψει» τον «καταστροφικό» απολογισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.
Η χώρα θα φιλοξενήσει από τις 6 Νοεμβρίου τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27).
«Καθώς πλησιάζει η COP 27, η επικοινωνιακή μηχανή της Αιγύπτου έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία με στόχο να κρύψει τη φρικτή πραγματικότητα των φυλακών της χώρας», κατήγγειλε η Καλαμάρ.