H πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ το 1903, η Πολωνίδα φυσικός Μαρί Σκλοντόφσκα (ευρέως γνωστή ως Marie Curie) αποτέλεσε – και συνεχίζει να αποτελεί έμπνευση για χιλιάδες γυναίκες, είτε ακολουθούν μία σταδιοδρομία στις θετικές επιστήμες είτε όχι.
Με τα φετινά βραβεία Νόμπελ να ανακοινώνονται μόλις πριν από λίγες ημέρες, η απουσία γυναικών από τις κατηγορίες των επιστημών και της τεχνολογίας ήταν έντονη.
Δεν αποτελεί κάποιο μυστικό άλλωστε: ο χώρος των επιστημών και της τεχνολογίας αυτή τη στιγμή είναι ακόμα έντονα ανδροκρατούμενος. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).
Στις 22 Δεκεμβρίου του 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 11η Φεβρουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.
Η Microsoft, ως leader στην τεχνολογία, θεωρεί καθήκον της να προωθεί θετικές αλλαγές στον κλάδο και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δουβλίνο τον Φεβρουάριο του 2019, που ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στην σημαντικότητα της συμμετοχής των γυναικών στην βιομηχανία της τεχνολογίας.
Αυτή τη φορά, η Microsoft, σε σύμπραξη με τον οργανισμό κοινωνικών δράσεων του Ιδρύματος Νόμπελ, είναι η δημιουργία μιας online «εμπειρίας», σχεδιασμένης, ώστε να παρέχει έμπνευση αλλά και να υπογραμμίζει τη σημαντική συνεισφορά των γυναικών στην εξέλιξη της επιστήμης.
Με τον λιτό και σαφή τίτλο “Women who changed science”, αυτή η διαδικτυακή εμπειρία λειτουργεί σαν πηγή πληροφοριών, αλλά και σαν «παιχνίδι»: μπαίνοντας στο ειδικό microsite Women who changed science (στο πλαίσιο του site του ιδρύματος Νόμπελ) ο χρήστης μπορεί να απαντήσει σε 3 ερωτήσεις, οι οποίες θα τον οδηγήσουν στην γυναίκα επιστήμονα-νικήτρια του βραβείου που ταιριάζει περισσότερο με τα ενδιαφέροντά του, παρακολουθώντας ένα «διαδικτυακό» ταξίδι μέσα στη ζωή της και τις ανακαλύψεις της.
Πέρα από το βραβείο Νόμπελ όμως, το Women who changed science, στοχεύει αρχικά στο να βοηθήσει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεπτόμαστε για τις επιστήμες, αλλά και για τα ίδια τα άτομα πίσω από τις καινοτόμες αυτές ανακαλύψεις.
Η σύμπραξη αυτή αποτελεί μέρος μια συνεχιζόμενης συνεργασίας Microsoft – Nobel Media με στόχο την οικοδόμηση διευρυμένης ενσωμάτωσης στους τομείς των επιστημών STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).
Επισκεφθείτε το site του ιδρύματος Νόμπελ και ζήστε κι εσείς τη μοναδική διαδικτυακή εμπειρία του Women who changed science, με την υποστήριξη της Microsoft..
Σχετικά με τη Microsoft
Η Microsoft (Nasdaq “MSFT”), η οποία ιδρύθηκε το 1975, είναι η κορυφαία εταιρεία λογισμικού, υπηρεσιών και τεχνολογικών λύσεων παγκοσμίως. Όλα τα προϊόντα Microsoft® έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να διευρύνουν τις ατομικές και επιχειρηματικές δυνατότητες. Πληροφορίες για τη Microsoft βρίσκονται στη διεύθυνση: http://www.microsoft.com/hellas.