Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Βαρουφάκης: Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του.

Την ύπαρξη ενός «Plan X», το οποίο είχε εκπονηθεί ως απάντηση στην περίπτωση που η Ελλάδα δεχόταν πιέσεις από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο από το ευρώ, αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία σκέψη για διπλό νόμισμα, ωστόσο σημείωσε ότι έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών. Μίλησε επίσης για μία άτυπη συμφωνία που επετεύχθη με την Κίνα για άμεσες επενδύσεις, η οποία στο τέλος ανετράπη με παρέμβαση της Γερμανίας.

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, δεν είχε δοθεί ποτέ εντολή ενεργοποίησης του Plan X, ενώ αποκάλυψε ότι περιείχε ένα κεφάλαιο για ζητήματα σχετικά με τα φάρμακα, τα τρόφιμα και το πετρέλαιο. «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρέπει να έχει στα συρτάρια έτοιμα σχέδια σε περίπτωση εισβολής, αυτό δεν σημαίνει πως θέλεις την εισβολή αλλά πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Η εντολή που είχα από τον πρωθυπουργό να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη μελέτη όλων αυτών των ζητημάτων», πρόσθεσε.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι πρότεινε να γίνει αναδιάρθρωση των ομολόγων της ΕΚΤ όταν έκλεισαν οι τράπεζες, ωστόσο μειοψήφησε στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, διευκρινίζοντας ότι «ήμασταν τέσσερις εναντίον δύο». «Όταν εγώ έθεσα το θέμα ότι είχαμε συμφωνήσει να κουρέψουμε τα ομόλογα και να θέσουμε σε ισχύ. Εκείνη την ημέρα το παράλληλο σύστημα πληρωμών, ο Πρωθυπουργός το σκέφθηκε, υπήρξε αρνητική αντίδραση πάνω στην πρότασή μου από τον κ. Δραγασάκη, ο Πρωθυπουργός το σκέφτηκε πολύ συγκροτημένα και τον είδα να προβληματίζεται ιδιαίτερα και τι θα έκανε και τελικά αποφάσισε να πάει με την εισήγηση του κ. Δραγασάκη και να απορρίψει τη δική μου», εξήγησε.

«Το κούρεμα των ομολόγων της ΕΚΤ θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα»

«Την τρίτη ημέρα που ήμουν υπουργός Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ μου είπε, είτε θα αποδεχτείς το πρόγραμμα που ούτε ο Σαμαράς δεν αποδέχτηκε, γι’ αυτό δεν έληξε την αξιολόγηση, είτε σου κλείνουμε τις τράπεζες», ανέφερε ο πρώην ΥΠΟΙΚ. Έκανε δε λόγο για σκηνικό εκβιασμού για το οποίο έκανε εισηγήσεις στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ σημείωσε ότι η Αθήνα είχε ως μοναδικό όπλο το κούρεμα των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το κούρεμα των ομολόγων της ΕΚΤ, τα 27 δισ. που συνεχίζαμε να χρωστάμε, που ήταν η μοναδική φέτα του ελληνικού χρέους που παρέμενε στο ελληνικό δίκαιο και άρα ήταν καθ’ όλα νόμιμα για την ελληνική κυβέρνηση να τα αναδιαρθώσει. Θα ήταν μια κίνηση η οποία θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην ΕΚΤ», συμπλήρωσε. Σημείωσε επίσης ότι ο επικεφαλής του Eurogroup του είχε πει πως «μόλις σκότωσες την τρόικα», μετά τη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών.

«Τα χρήματα έφταναν για 12 ημέρες»

Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι την τρίτη μέρα που βρέθηκε στο υπουργείο ζήτησε λεπτομέρειες για τα αποθεματικά από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και του είπαν πως τα χρήματα φτάνουν για 12 ημέρες. Γι` αυτό και όπως είπε, εκτιμά πως η κυβέρνηση διαχειρίστηκε υποδειγματικά την κατάσταση. 

«Ηχογράφησα όλα τα Eurogroup, εκτός από το πρώτο»

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ηχογράφησε όλα τα Eurogroup, πλην του πρώτου. «Συνειδητοποίησα βγαίνοντας από αυτό ότι εάν πάω στο ελληνικό κοινοβούλιο, στη Βουλή και μου ζητηθεί να απαντήσω σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τί είπε ποιός, πότε σε απάντηση του άλλου, δε θυμόμουν, ήταν αδύνατο. Ζήτησα από τη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία να μου δώσει πρακτικά και τότε συνειδητοποίησα με απίστευτη έκπληξη ότι δεν κρατούνται πρακτικά. Ήταν ηθική μου υποχρέωση ως ΥΠΟΙΚ μιας χώρας, η οποία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού να μπορώ να απαντώ στα ερωτήματα του Πρωθυπουργού, των συναδέλφων στο Υπουργικό συμβούλιο, των βουλευτών και των δημοσιογράφων στο τι είπε ποιος, πού, εφόσον κρίνω ότι πρέπει να το πω. Οπότε είχα υποχρέωση να τα ηχογραφώ» συμπλήρωσε.

«Κυρίαρχος ο Σόιμπλε στα Eurogroup»

Όσον αφορά στα Eurogroup, τόνισε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι κυρίαρχος, ενώ απέδωσε τις όποιες διαφοροποιήσεις του κ. Ντέισελμπλουμ σε εντολές της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Εν συνεχεία, ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης ότι μετά το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, στις 24 Απριλίου, είχε δώσει στικάκια με την ηχογράφηση σε μέλη της ελληνικής αποστολής, για να γνωρίζουν τι ειπώθηκε. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει στόχο να χρησιμοποιήσει αυτές τις συνομιλίες προς το παρόν.

«Το Βερολίνο ανέτρεψε τη συμφωνία με το Πεκίνο»

Ανέφερε επίσης έγινε μία προσπάθεια να βρεθούν κινεζικά και ρώσικα κεφάλαια. «Έγινε προσπάθεια και αυτό δεν είναι κάτι το μεμπτό, δεν υπάρχει χώρα στην Ε.Ε. η οποία να μην προσπαθεί να βρει πόρους όταν τους έχει ανάγκη, ούτε είναι και παράνομο, ούτε είναι και πρόβλημα, ούτε και θα έπρεπε να είναι ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή και συμφωνία να είχαμε με την τρόικα και με την Ε.Ε. γιατί να μη ψάξουμε να βρούμε επενδυτικά κεφάλαια», συμπλήρωσε. «Εγώ δεν είχα καμία απολύτως επαφή με τη ρωσική διάσταση των πραγμάτων, με την οποία ήμουν ιδιαίτερα αρνητικός. Φαινόταν λάθος η οποιαδήποτε προσπάθεια να πάρουμε χρήματα απ’ τον Βλάντιμιρ Πούτιν», συνέχισε και διευκρίνισε ότι η Κίνα είναι μία πολύ διαφορετική περίπτωση.

Σημείωσε παράλληλα ότι ο κ. Ντράγκι του έλεγε συστηματικά ότι «με το που θα δείξετε ότι έχετε τη δυνατότητα να δανείζεστε εκτός Ελλάδας τότε αμέσως το waver θα το επαναφέρουμε. Είχε υποσχεθεί μάλιστα ότι θα το επαναφέρει και μετά τη συμφωνία της 28ης Φεβρουαρίου, δεν το έκανε. Στόχος μας λοιπόν ήταν να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνάψει πιστωτικές συμφωνίες με άλλες χώρες έτσι ώστε να αυξήσουμε την πίεση στην ΕΚΤ να κάνει το καθήκον της ουσιαστικά. Αυτή η συμφωνία επήλθε στο Πεκίνο, ανετράπη όμως, με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο».

Από τη Ναυτεμπορική.
POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA