Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «σημαντική και ισχυρή» την στρατιωτική βοήθεια της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη.
«Η προτεραιότητα (κατά τις συνομιλίες μας) ήταν οι ενέργειες της αντεπίθεσης. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με όσα επιτύχαμε και συμφωνήσαμε», δήλωσε από το Λονδίνο ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η Βρετανία δεν σχεδιάζει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν γνωστό ότι θα προτιμούσαν μαχητικά F-16.
«Οι Ουκρανοί έλαβαν την απόφαση να εκπαιδεύσουν τους πιλότους τους στα F-16 και γνωρίζουμε ότι η RAF δεν τα χρησιμοποιεί», είπε.
Οι πρόσφατες αποστολές στο Κίεβο δυτικών τανκς και πυραύλων μακρού βεληνεκούς απεικονίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι Δυτικοί προσαρμόζονται στις ανάγκες της Ουκρανίας και στις εξελίξεις επί του πεδίου των συγκρούσεων από την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο 2022 μέχρι σήμερα.
Ελαφρά όπλα κατά της ρωσικής εισβολής
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπολύει την επίθεση κατά της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν αστραπιαία προώθηση από ανατολάς και επιχειρούν να περικυκλώσουν το Κίεβο.
Σύντομα, οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύονται με τις πρώτες αποστολές όπλων από την Δύση. Ανάμεσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, παραλαμβάνουν περισσότερα από 40.000 ελαφρά οπλικά συστήματα, 17.000 φορητά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας εδάφους-αέρος, καθώς και εξοπλισμό (25.000 κράνη, 30.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα), σύμφωνα με τα στοιχεία του Kiel Institute που καταγράφει από την αρχή του πολέμου τα όπλα που περιλαμβάνουν οι δεσμεύσεις προς την Ουκρανία και τα αποσταλέντα όπλα.
Τα ελαφρά αυτά οπλικά συστήματα μπορούν να σταλούν γρήγορα σε επείγουσες καταστάσεις, είναι ευέλικτα και μετακινούνται εύκολα στο πεδίο της μάχης.
Howitzer, εκτοξευτές ρουκετών για τα μέτωπα του Ντονμπάς
Αντιμέτωπος με λυσσώδη αντίσταση στο Κίεβο και το Χάρκιβ, ο ρωσικός στρατός αποσύρεται στα τέλη του Μαρτίου για να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στα εδάφη του Ντονμπάς και στην νότια Ουκρανία.
Τότε αρχίζουν οι αποστολές συστημάτων πυροβολικού (howitzer, εκτοξευτές ρουκετών…), ικανών να πλήξουν πίσω από τις εχθρικές γραμμές για να φθάσουν μέχρι τα αποθέματα των πυρομαχικών και να αποκόψουν τις ρωσικές γραμμές τροφοδοσίας.
Μέχρι το φθινόπωρο, αποστέλλονται 321 howitzer, ανάμεσά τους 18 γαλλικά Caesar , 120 οχήματα πυροβολικού, 49 πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών, 24 μαχητικά ελικόπτερα, περισσότερα από 1.000 αμερικανικά drones, καθώς και 280 τανκς σοβιετικής κατασκευής, που προήλθαν κυρίως από την Πολωνία, στην χρήση των οποίων είναι συνηθισμένες οι ουκρανικές δυνάμεις.
Αμυνα εδάφους-αέρος κατά αεροπορικών επιθέσεων
Παρά την αναδίπλωση, η Ρωσία εξαπολύει κύματα αεροπορικών επιθέσεων (με πυραύλους και καμικάζι drones) κατά την ενεργειακών υποδομών και των αστικών κέντρων της Ουκρανίας βαθιά πέρα από τις γραμμές του μετώπου.
Για να βοηθήσουν την Ουκρανία να τις αντιμετωπίσει, οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, αποστέλλουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Η Ουάσινγκτον δέχεται τελικά να στείλει το αντιπυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μέσου βεληνεκούς Patriot.
Τανκς και πύραυλοι μακρού βεληνεκούς για να τεθεί τέλος στον πόλεμο των χαρακωμάτων
Από το τέλος του 2022, ένας πόλεμος χαρακωμάτων εγκαθίσταται στην ανατολική Ουκρανία και το Κίεβο φοβάται την εκδήλωση μαζικής ρωσικής επίθεσης με την άφιξη των νεοστρατευθέντων. Στο πλαίσιο αυτό, το Κίεβο εξασφαλίζει δυτικά σύγχρονα βαρέα τανκς, τα οποία προ πολλού ζητούσε η Ουκρανία για να αναλάβει πρωτοβουλία και να ξεφύγει από τον πόλεμο φθοράς.
Πολλές δυτικές χώρες δεσμεύονται στο τέλος του Ιανουαρίου να στείλουν βαρέα τανκς: η Ουάσινγκτον ανακοινώνει την αποστολή Abrams (τα οποία, ωστόσο, δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από το φθινόπωρο 2023), το Λονδίνο ανακοινώνει την αποστολή Challenger 2, το Βερολίνο Leopard 2. Το πράσινο φως του Βερολίνου επιτρέπει και σε άλλες χώρες να υποσχεθούν Leopard 2.
Μέχρι στιγμής, το Κίεβο δεν διέθετε παρά τανκς σοβιετικής κατασκευής, που υστερούν τεχνολογικά και από τα οποία έχει χάσει μεγάλο αριθμό.
«Οι Ουκρανοί διαθέτουν τις ικανότητες που χρειάζονται για να ανακαταλάβουν εδάφη», εκτιμά στο τέλος του Απριλίου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με τον οποίο 230 δυτικά τανκς έχουν ήδη παραδοθεί.
Σύμφωνα με ρωσικούς ισχυρισμούς που δεν έχουν διαψευσθεί από το Κίεβο, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους μακρού βεληκενούς (150 χλμ) GLSDB. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε στις 11 Μαΐου την αποστολή πυραύλων Storm Shadow με ακτίνα δράσης 250 χιλιομέτρων. Η Ουκρανία θεωρεί ότι τα όπλα αυτά είναι κρίσιμης σημασίας για την εαρινή αντεπίθεση που σχεδιάζει, δίνοντάς της την ικανότητα να πλήξουν τις ρωσικές θέσεις πίσω από τις γραμμές του μετώπου.
Και αύριο είναι η σειρά των μαχητικών αεροσκαφών;
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητάει επιμόνως κατά την ευρωπαϊκή του περιοδεία μαχητικά αεροσκάφη που θα βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπισθούν τον ουκρανικό εναέριο χώρο.
Το Λονδίνο, όπου βρίσκεται σήμερα, του υπόσχεται αντιαεροπορικούς πυραύλους και επιθετικά drones, το Παρίσι, τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφρά τανκς και το Βερολίνο, νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Καμία δυτική πρωτεύουσα δεν έχει επί τους παρόντος υποσχεθεί την αποστολή σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.