ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Συνάντηση Ζελένσκι με Μπάιντεν και Χάρις: «Ακλόνητη η στήριξη στην Ουκρανία»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο, ότι η Ρωσία δεν θα επικρατήσει στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία δεν θα υπερισχύσει», διεμήνυσε ο Μπάιντεν από το Οβάλ Γραφείο, 39 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που προβλέπονται αμφίρροπες και ενδέχεται να κρίνουν εν πολλοίς τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε νωρίτερα στρατιωτική βοήθεια εκτιμώμενης αξίας 8 δισεκ. δολαρίων, χωρίς ωστόσο να ανάψει το πράσινο φως – που προσδοκούσε το Κίεβο – για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών εδαφών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε από την πλευρά του τη νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας η οποία – όπως είπε – θα διευκολύνει τη «νίκη» της χώρας του στον πόλεμο με τη Ρωσία.

EPA/ALEXANDER DRAGO / POOL

«Η υποστήριξη μου στον ουκρανικό λαό είναι ακλόνητη», είπε σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για τον προεδρικό θώκο Κάμαλα Χάρις στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

«Υπάρχουν ορισμένοι στη χώρα μου που θα υποχρέωναν την Ουκρανία να παραχωρήσει μεγάλα τμήματα της επικράτειας της, που θα απαιτούσαν από την Ουκρανία ουδετερότητα και να αποκηρύξει τις στρατιωτικές σχέσεις με άλλες χώρες. Αυτές οι προτάσεις είναι ίδιες με του Πούτιν και δεν είναι προτάσεις για ειρήνευση. Είναι προτάσεις για συνθηκολόγηση, επικίνδυνες και ανεύθυνες», είπε η Χάρις σε μια σαφή νύξη για τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ.

EPA/TING SHEN / POOL

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη σήμερα Παρασκευή το πρωί (τοπική ώρα).

«Όπως γνωρίζετε, ο Ζελένσκι έχει ζητήσει να με συναντήσει. Θα τον συναντήσω αύριο το πρωί περί τις 09:45 (σ.σ. τοπική ώρα· 16:45 ώρα Ελλάδας) στον Trump Tower», στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο μεγιστάνας στον Τύπο.

Για την ενδεχόμενη συνάντηση των δυο ανδρών υπήρξε άφθονη σεναριολογία αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο κ. Τραμπ δεν είδε με καλό μάτι συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ζελένσκι στο περιοδικό New Yorker, κατά την οποία ο ουκρανός πρόεδρος έκρινε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος «δεν ξέρει στ’ αλήθεια πώς να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο».

Ο υποψήφιος της αμερικανικής δεξιάς για την προεδρία έχει πει επανειλημμένα ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία «μέσα σε 24 ώρες» — χωρίς ποτέ να εξηγήσει πώς.

Τους τελευταίους μήνες, επικρίνει ολοένα πιο έντονα κυρίως τα δισεκατομμύρια που δαπανούν οι ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο με τη Ρωσία, απαιτώντας η Ευρώπη να αναλάβει πολύ μεγαλύτερο βάρος, «να κουνηθεί».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA