ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στον ΟΗΕ, Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται ξανά για την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα

Μετά την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα χθες Τρίτη, η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν ξανά κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Oυκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής», ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», μιλώντας για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια μίλησε αντιθέτως για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα».

EPA/IVAN ANTYPENKO

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν τμήματα της Χερσώνας που τελούν υπό ρωσική κατοχή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν τμήματα της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία που τελούν υπό ρωσική κατοχή μετά την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος στην Νόβα Καχόβκα που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει εκτεταμένη περιοχή, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ορισμένα από τα ναρκοπέδια που βρίσκονται σε τμήματα της περιφέρειας της Χερσώνας που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις πλημμύρισαν σήμερα, πρόσθεσε το TASS, επικαλούμενο δηλώσεις του διορισθέντος από τη Μόσχα επικεφαλής της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο.

Το ρωσικό πρακτορείο διευκρίνισε επικαλούμενο τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ότι περίπου 2.700 σπίτια πλημμύρισαν μετά την καταστροφή του φράγματος χθες, Τρίτη, και ότι σχεδόν 1.300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν. Τουλάχιστον 7 άνθρωποι αγνοούνται, δήλωσαν αξιωματούχοι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα.

Μετά την καταστροφή του υπό ρωσικό έλεγχο φράγματος στη Νόβα Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο πλημμύρισε μεγάλο τμήμα στην γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια της Χερσώνας. Η Ουκρανία και η Ρωσία επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για την κατάρρευση του φράγματος.

Περίπου 42.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες στις περιοχές που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο και σε αυτές που παραμένουν υπό ουκρανικό κατά μήκος του Δνείπερου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ που είναι αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς προειδοποίησε για «σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες».

Το TASS πρόσθεσε επικαλούμενο δηλώσεις του δημάρχου της Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεοντίεφ ότι 7 άνθρωποι αγνοούνται. Πάνω από 900 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες από την πόλη αυτή που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο από τους περίπου 45.000 που κατοικούν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι περίπου 80 κοινότητες σε όλη την περιφέρεια της Χερσώνας κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

Ο Ουκρανός περιφερειάρχης της Ολεξάντρ Προκούντιν σημείωσε σήμερα ότι 1.582 σπίτια πλημμύρισαν στην δεξιά όχθη του ποταμού και περίπου 1.457 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στη διάρκεια της νύχτας.

Νωρίτερα ο Προκούντιν είχε σημειώσει ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών της περιφέρειας και της πόλης της Χερσώνας από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χθες την Ουκρανία για εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς στο φράγμα με στόχο να αποκόψει από τον υδάτινο αυτόν πόρο την χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία, και να αποσπάσει την προσοχή από μια “παραπαίουσα” αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία διέπραξε ένα σκόπιμο έγκλημα πολέμου ανατινάσσοντας το υδροηλεκτρικό φράγμα στη Νόβα Καχόβκα.

«Οικοκτονία» χαρακτηρίζει ο Ζελένσκι την καταστροφή του φράγματος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «οικοκτονία» (σ.σ. περιβαλλοντικό έγκλημα) την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, υπογραμμίζοντας ότι μόνο η απελευθέρωση του συνόλου των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρώσων κατακτητών μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον ανάλογες «τρομοκρατικές ενέργειες».

Απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα, τόνισε «οι ρώσοι κατακτητές διέπραξαν το μεγαλύτερο έγκλημα οικοκτονίας. Όχι μόνο στη διάρκεια αυτού του πολέμου, αλλά εδώ και δεκαετίες».

«Απαιτείται η άμεση και μέγιστη δυνατή απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη ρωσική τρομοκρατία. Από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι κάθε διεθνή θεσμό», συμπλήρωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χθες Τρίτη.

Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι ουκρανοί εισαγγελείς έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου «να εμπλακεί η διεθνής δικαιοσύνη στην έρευνα για την καταστροφή του φράγματος».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν φυσιολογική πρόσβαση σε πόσιμο νερό εξαιτίας της καταστροφής, δήλωσε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η καταστροφή ενός εκ των μεγαλύτερων ταμιευτήρων νερού στην Ουκρανία έγινε απολύτως σκόπιμα», σημείωσε σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς φυσιολογική πρόσβαση σε πόσιμο νερό», υπογράμμισε.

EPA/IVAN ANTYPENKO

Η Μόσχα καλεί τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει» το Κίεβο για την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το Κίεβο έπειτα από τη μερική καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, μια καταστροφή για την οποία το ένα στρατόπεδο κατηγορεί το άλλο.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις εγκληματικές ενέργειες των ουκρανικών αρχών, που είναι όλο και πιο απάνθρωπες και συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Η Μόσχα σκοπεύει να θέσει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και «άλλων διεθνών οργανισμών», πρόσθεσε.

Η Μόσχα επεσήμανε «τεράστιες ζημιές στη γεωργία της περιοχής και στο οικοσύστημα στις εκβολές του Δνείπερου», καθώς και προβλήματα υδροδότησης της Κριμαίας, της χερσονήσου την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε το Κίεβο ότι είχε σχεδιάσει εκ των προτέρων και σκόπιμα για στρατιωτικούς σκοπούς την καταστροφή του φράγματος αυτού.

«Το Κίεβο όχι μόνο υπέβαλε τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα σε μαζικό βομβαρδισμό, αλλά σκόπιμα ανέβασε τη στάθμη του νερού του ταμιευτήρα του Καχόβκα σε κρίσιμο επίπεδο ανοίγοντας τους υδατοφράχτες του υδροηλεκτρικού σταθμού της Ντνιπροπετρόφσκ», δήλωσε.

EPA/IVAN ANTYPENKO

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δείχνουν τη Ρωσία πίσω από την επίθεση στο φράγμα στη νότια Ουκρανία

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πληροφορίες που δείχνουν τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους, εκ των οποίων δύο Αμερικανοί.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εργάζεται για να αποχαρακτηρίσει ορισμένες πληροφορίες και να τις κοινοποιήσει ήδη από το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα), μετέδωσε το NBC News.

Ένας χείμαρρος νερού απελευθερώθηκε από το μεγάλο φράγμα στον ποταμό Δνείπερο που χωρίζει τις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ένα μέρος της εμπόλεμης ζώνης και χωρικοί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

EPA/IVAN ANTYPENKO

«Έντονη ανησυχία» για τις ζημιές στο φράγμα Καχόβκα εξέφρασε το Πεκίνο

Η Κίνα εξέφρασε σήμερα «έντονη ανησυχία» μετά την εν μέρει καταστροφή φράγματος στην Ουκρανία, που προκάλεσε πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου, πυροδοτώντας φόβους για ανθρωπιστική καταστροφή.

Η επίθεση, για την οποία αλληλοκατηγορούνται η Μόσχα και το Κίεβο, είχε αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλές κοινότητες και χιλιάδες άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις ζημιές στο φράγμα του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Καχόβκα», δήλωσε στην τακτική συνέντευξη Τύπου ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον ανθρώπινο, οικονομικό και οικολογικό αντίκτυπο και καλούμε όλα τα μέρη στη σύγκρουση να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και 24 χωριά έχουν πλημμυρίσει μέχρι τώρα.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA