ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο Κίεβο και το Χάρκοβο έπειτα από τη μαζική αεροπορική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, από την οποία τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι άνθρωποι και σημειώθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Οι επιθέσεις με drones και πυραύλους εξαπολύθηκαν ώρες αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία «δεν θα μείνει ατιμώρητη» μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο εναντίον της ρωσικής πόλης Μπέλγκοροντ, η οποία κόστισε τη ζωή σε 24 αμάχους.

Η Ρωσία έχει εντείνει τα πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και την Παρασκευή εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση που έχει καταγραφεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια πολέμου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

Σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις σε κύματα χρησιμοποιώντας διάφορους πυραύλους στη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής. Σειρήνες ήχησαν σε ολόκληρη την Ουκρανία προειδοποιώντας για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι μία ηλικιωμένη γυναίκα πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο που την παρέλαβε τραυματισμένη. Ένα ζευγάρι σκοτώθηκε στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εσωτερικών Ίγκορ Κλιμένκο, ενώ ένας τέταρτος άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην περιοχή του Χαρκόβου, επεσήμαναν οι τοπικές αρχές.

Από την επίθεση επλήγησαν έξι συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 27 άνθρωποι και να ξεσπάσουν επτά πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον Κλίτσκο, οι αγωγοί του φυσικού αερίου στη συνοικία Πεσέρσκιι υπέστησαν ζημιές, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση σε πολλές περιοχές του Κιέβου.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo, περισσότεροι από 250.000 καταναλωτές αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

«Έπειτα από μια μαζική πυραυλική επίθεση, το δίκτυο της Ukrenergo στο Κίεβο και την περιφέρειά του υπέστη ζημιές. Περισσότεροι από 250.000 καταναλωτές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα», τόνισε στο Telegram.

Από την πλευρά του ο Όλεχ Σινεχούμποφ, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου, δήλωσε ότι το κέντρο της ομώνυμης πόλης δέχθηκε επίθεση περίπου στις 07:30 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία 91χρονη γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι 41 άνθρωποι.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανακοίνωση σχετικά με τον αριθμό των πυραύλων και των drones που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Ουκρανίας. Ο Γιούρι Ιχνάτ, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τόνισε ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη και ότι η αντιαεροπορική άμυνα παραμένει σε εγρήγορση για περισσότερα ρωσικά πλήγματα.

Από την πλευρά του ο Μικόλα Ολεστσούκ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, επεσήμανε ότι τα σημερινά πλήγματα αποτελούν επανάληψη της μεγάλης ρωσικής επίθεσης στις 29 Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά τον αριθμό και το είδος των πυραύλων.

Στις 29 Δεκεμβρίου η Ρωσία εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας 158 πυραύλους και drones.

EPA/OLEG PETRASYUK

Επιπλέον πυραύλους και drones ζήτησε από τη Δύση ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε η χώρα του να απαντήσει μετά τα σημερινά αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας, τονίζοντας ότι η Μόσχα «θα λογοδοτήσει για κάθε ζωή που πήρε».

Ο Ζελένσκι, σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, επεσήμανε ότι η Μόσχα εξαπέλυσε σχεδόν 100 πυραύλους διαφόρων τύπων εναντίον της Ουκρανίας. «Τουλάχιστον 70 πύραυλοι καταρρίφθηκαν. Σχεδόν 60 από αυτούς στην περιοχή του Κιέβου. Το Χάρκοβο επίσης επλήγη σφοδρά», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αναφέρει μέσω του Telegram ότι «μέχρι στιγμής 92 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί (…) Δυστυχώς τέσσερις έχουν σκοτωθεί», καταγγέλλοντας την εκστρατεία «ρωσικής τρομοκρατίας».

Όπως διευκρίνισε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίγκορ Κλιμένκο, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Κίεβο, δύο ακόμη στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας και ένας τέταρτος στο Χάρκοβο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα «99 πυραύλους διαφόρων τύπων», εκ των οποίων 72 καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις «κατέστρεψαν 72 αεροπορικούς στόχους», ανάμεσά τους 10 υπερηχητικούς πυραύλους Kinjal και τρεις πυραύλους κρουζ Kalibr καθώς και 59 πυραύλους κρουζ τύπου Kh-101, Kh-555 και Kh-55.

Από την πλευρά του, o υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε σήμερα από τους συμμάχους της χώρας να της προσφέρουν πιο γρήγορα πυρομαχικά για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, επιθετικά drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Σε ανακοίνωσή του ο Κουλέμπα κάλεσε τους Δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας να απαντήσουν στα νέα ρωσικά πλήγματα «επιταχύνοντας την παροχή επιπλέον συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, επιθετικών drones κάθε τύπου, πυραύλων βεληνεκούς μεγαλύτερου των 300 χιλιομέτρων».

Παράλληλα ο Κουλέμπα ζήτησε από τους συμμάχους της χώρας του να «αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τις ανάγκες της Ουκρανίας και να πάψουν να έχουν επαφές με Ρώσους διπλωμάτες στις πρωτεύουσες και τους διεθνείς οργανισμούς».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA