Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σε ρωσική πυραυλική επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπέλυσαν επίθεση στις αρχές Μαΐου, όπως δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.
Το πλήγμα αυτό είχε στόχο, γύρω στα μεσάνυχτα, το χωριό Σλομπογιάνσκε, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της περιφερειακής πρωτεύουσας και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια. «Ένας άνδρας σκοτώθηκε και ένας ακόμα όπως και μία γυναίκα τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Όλεχ Σινεχούμποφ μέσω Telegram.
Η περιοχή του Χαρκόβου αποτελεί σχεδόν καθημερινά στόχο ρωσικών δυνάμεων, που εξαπέλυσαν στις 10 Μαΐου χερσαία επίθεση στον τομέα αυτό, καταλαμβάνοντας αρκετές κοινότητες.
Η Ουκρανία, που έχει αποστείλει στο σημείο πολύτιμες ενισχύσεις, διαβεβαίωσε στα τέλη Μαΐου ότι αυτή η ρωσική επίθεση «ανακόπηκε». Οι μάχες διεξάγονται αυτή τη στιγμή κυρίως στα ανατολικά.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της G7, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στην Ιταλία, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.
«Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω ότι ο πρόεδρος θα συμμετάσχει διά ζώσης στη Σύνοδο της G7, αλλά σε κάθε περίπτωση – είτε διαδικτυακά είτε με φυσική παρουσία – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι παρών», τόνισε σήμερα ο Σέρχιι Νικιφόροφ στην κρατική τηλεόραση.
Βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου, που θα διεξαχθεί στη νότια Ιταλία από τις 13 ως τις 15 Ιουνίου, θα είναι πώς θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν οι ρωσικοί πόροι που έχουν παγώσει ώστε να προσφερθεί νέα βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι έχει αυξήσει τις τελευταίες ημέρες τις μετακινήσεις του σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία στις 15 και 16 Ιουνίου, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, καθώς δεν έχει προσκληθεί.
Η Κίνα διέψευσε σήμερα ότι «ασκεί πίεση» σε κάποιες χώρες ώστε να μην συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, όπως ισχυρίστηκε το σαββατοκύριακο ο Ζελένσκι.
«Η χρήση της πολιτικής της βίας δεν είναι το στυλ της κινεζικής διπλωματίας (…) η θέση της Κίνας είναι ανοικτή και διαφανής και σε καμία περίπτωση δεν ασκούμε πίεση σε άλλες χώρες», δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Μιλώντας χθες Κυριακή στο περιθώριο του Διαλόγου του Σάνγκρι- Λα, ενός φόρουμ για την άμυνα που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Σιγκαπούρη, ο Ζελένσκι κατηγόρησε την Κίνα ότι προσπαθεί «να εμποδίσει» χώρες να πάρουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, την οποία θα φιλοξενήσει στα μέσα Ιουνίου η Ελβετία.
Δύο ημέρες νωρίτερα το Πεκίνο είχε εκτιμήσει ότι θα ήταν «δύσκολο» να πάρει μέρος σε αυτή τη Σύνοδο, αν δεν προσκληθεί και η Ρωσία.
«Η Κίνα ελπίζει ειλικρινά ότι αυτή η ειρηνευτική διάσκεψη δεν θα γίνει μια πλατφόρμα για να προκληθεί αντιπαράθεση μεταξύ πλευρών», σχολίασε σήμερα η Μάο.
«Η μη συμμετοχή στη διάσκεψη δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε την ειρήνη», υπογράμμισε η ίδια. Και «ακόμη κι αν κάποιες χώρες αποφασίσουν να συμμετάσχουν στη διάσκεψη, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ελπίζουν σε μια εκεχειρία και στον τερματισμό των συγκρούσεων. Το πιο σημαντικό είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες», εκτίμησε.
Παράλληλα η Μάο τόνισε ότι το Πεκίνο «δεν τροφοδότησε ποτέ» τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η Κίνα δηλώνει ότι διατηρεί ουδέτερη στάση στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, όμως δεν έχει καταδικάσει ποτέ τη ρωσική εισβολή, ενώ έχει υποδεχθεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πολλές φορές μετά το ξέσπασμα του πολέμου.
Παράλληλα ζητεί τακτικά να γίνεται σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, κάτι που έμμεσα αφορά και την Ουκρανία, όμως καλεί να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.
Το Πεκίνο δίνει μεγάλη σημασία στις σχέσεις του με την Ουκρανία, τον μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο, επεσήμανε η Μάο.
«Η Κίνα έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η ειρηνευτική διάσκεψη θα πρέπει να αναγνωριστεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να μπορούν να συμμετάσχουν με ίσο τρόπο και ότι όλα τα ειρηνευτικά σχέδια θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο δίκαιης συζήτησης», υπενθύμισε η Μάο.
«Είναι δύσκολο η Κίνα να συμμετάσχει σε αυτή τη διάσκεψη, κυρίως διότι πιστεύουμε ότι αυτοί οι τρεις όροι δεν θα μπορέσουν να τηρηθούν», εξήγησε.
Περισσότερες από 100 χώρες και οργανισμοί έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε χθες ο Ζελένσκι.