Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Ουκρανία, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των δύο ετών από τη ρωσική εισβολή του 2022 και 6,5 εκατομμύρια από αυτούς παραμένουν ακόμη πρόσφυγες στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο του πληθυσμού της Ουκρανίας, σημείωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε μια έκθεσή του με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι στους πρόσφυγες στο εξωτερικό θα πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 3,7 εκατομμύρια Ουκρανοί που παραμένουν εκτοπισμένοι εντός της χώρας τους.
Μέχρι σήμερα, περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, είτε από άλλες χώρες είτε από περιοχές εντός της Ουκρανίας όπου είχαν καταφύγει.
«Η χώρα είναι ερειπωμένη και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και τα δεινά τους συνεχίζονται» σχολίασε η γενική διευθύντρια του ΔΟΜ Έιμι Πόουπ στην ανακοίνωσή της. «Ο ΔΟΜ χαιρετίζει την κυβέρνηση και τον ουκρανικό λαό για τη δύναμη και την αντίστασή τους, καθώς και τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας που φιλοξενούν εκείνους που έφυγαν για να γλιτώσουν τον πόλεμο. Δεσμευόμαστε πλήρως να ελαφρύνουμε τα βάσανα των θυμάτων της σύγκρουσης και να συμβάλουμε στην αναγέννηση της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Αυτή η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι παρείχε βοήθεια σε περίπου 6,5 εκατομμύρια Ουκρανούς στη χώρα τους καθώς και στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε 11 χώρες της ανατολικής Ευρώπης. «Όμως οι ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται και ξεπερνούν τους διαθέσιμους πόρους», τόνισε ο ΔΟΜ, διευκρινίζοντας ότι κατά τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου έλαβε 957 εκατομμύρια δολάρια ως δωρεές για τους Ουκρανούς. «Υπολογίζουμε στη στήριξη των δωρητών και των τοπικών εταίρων μας για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που μας περιμένουν ώστε να προσφέρουμε μια καλύτερη ζωή στους Ουκρανούς», είπε η Πόουπ.
Η ρωσική εισβολή προκάλεσε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι χρειάζονται 4,2 δισεκ. δολάρια μόνο φέτος για να παράσχουν την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τους πρόσφυγες στο εξωτερικό.
Πολλοί από τους Ουκρανούς που επέστρεψαν στα σπίτια τους αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις καθώς δεν έχουν μέσα διαβίωσης, έχουν καταστραφεί πλήρως ή μερικώς τα σπίτια τους και οι υποδομές. Για τον λόγο αυτό «θα πρέπει στο εξής να επικεντρωθούμε στην οικονομική ανάκαμψη» της Ουκρανίας, είπε ο Σόντα Φεντερίκο, ο διευθυντής του ανθρωπιστικούς προγράμματος του ΔΟΜ.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι «σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά» περίπου 60 Ρώσους στρατιώτες αφού έπληξε υπαίθριο χώρο εκπαίδευσης στο κατεχόμενο τμήμα της επαρχίας Χερσώνα (νότια), το δεύτερο τέτοιο πλήγμα που έχει αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου κρατούν «γερά» το προγεφύρωμα στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, που κατέχεται από τη Ρωσία, στο νότιο τμήμα της χώρας, διαψεύδοντας τις ρωσικές δηλώσεις περί κατάληψής του.
«Οι πεζοναύτες μας κρατούν γερά το προγεφύρωμα» στο Κρίνκι, στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού στην επαρχία Χερσώνα», ανέφερε ο πρόεδρος στο Telegram. «Ο εχθρός πέτυχε μόνο μια επιχείρηση παραπληροφόρησης».
Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες, Τετάρτη, «τρία πλήγματα» στο σημείο αυτό κοντά στο χωριό Πόντο-Καλινίβκα, στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Δνείπερου, που κατέχεται στην περιοχή αυτή από τον ρωσικό στρατό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νατάλια Γκουμενιούκ, Ουκρανή στρατιωτική εκπρόσωπος για τη νότια Ουκρανία.
Περίπου 60 Ρώσοι στρατιώτες «σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά», είπε.
Ο ουκρανικός στρατός έδωσε επίσης στη δημοσιότητα βίντεο, που τραβήχτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), στο οποίο φαίνονται τρεις εκρήξεις σε αμμώδη περιοχή, κοντά σε δασώδεις ζώνες.
Σύμφωνα με την Γκουμενιούκ, που μιλούσε νωρίτερα στην ουκρανική τηλεόραση, αυτός ο υπαίθριος χώρος χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών που στάλθηκαν για να επιτεθούν σε ένα προγεφύρωμα του Κιέβου κοντά στο χωριό Κρίνκι στα τέλη του 2023, στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.
Η Ρωσία δήλωσε την Τρίτη ότι ανακατέλαβε τη ζώνη του Κρίνκι, κάτι που διαψεύδει το Κίεβο.
Το χθεσινό πλήγμα επιβεβαιώθηκε από Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ. Το δίκτυο Telegram Rybar, που πρόσκειται στον ρωσικό στρατό, έκανε επίσης λόγο για τρία πλήγματα, το τελευταίο εκ των οποίων έθεσε στο στόχαστρο μια ομάδα που ερευνούσε δύο προηγούμενα πλήγματα.
Σύμφωνα με το Rybar, αυτός ο υπαίθριος χώρος εκπαίδευσης βρίσκεται στο ουκρανικό εθνικό πάρκο αμμόλοφων Olechkivsky Pisky, περίπου 15 χλμ. από το Κρίνκι.
Η χθεσινή επίθεση πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ, την επομένη ενός άλλου ουκρανικού πλήγματος σε έναν άλλο ρωσικό υπαίθριο χώρο εκπαίδευσης στην επαρχία Ντονέτσκ (ανατολικά).
Σύμφωνα με το δίκτυο Rybar, το ουκρανικό πλήματα της Τρίτης σημειώθηκε σε ένα χωράφι κοντά στην κοινότητα Βολνοβάχα και πραγματοποιήθηκε με αμερικανικό σύστημα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών Himars.
Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία του BBC, στρατιώτες της 36ης ταξιαρχίας μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων, που η βάση του βρίσκεται στην περιοχή Τρανσμπαϊκάλιε της Σιβηρίας, περίμεναν εκεί την άφιξη ενός διοικητή. Τουλάχιστον 60 στρατιώτες μπορεί να έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το BBC.
Φωτογραφίες που φέρεται να δείχνουν τα θύματα του πλήγματος, που αναρτήθηκαν στο Telegram, δείχνουν τουλάχιστον δεκαπέντε στρατιώτες νεκρούς το έναν δίπλα στον άλλο πριν από τη μεταφορά τους.
Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για αυτό το πλήγμα.
Στο Telegram, ο Ρώσος κυβερνήτης της Τρανσμπαϊκάλιε δήλωσε χθες πως οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν ήταν «παραπλανητικέ»” και «πολύ υπερβολικές», υποσχόμενος βοήθεια στις οικογένειες των στρατιωτών.