Οι γυναίκες που έχουν καταφύγει στην Πολωνία για να ξεφύγουν από τον πόλεμο πρέπει να έχουν δικαιώματα στην αναπαραγωγή που πληρούν τα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των αμβλώσεων, δήλωσε σήμερα ανώτατη αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εν μέσω αναφορών για βιασμούς και σεξουαλική βία στην Ουκρανία.
Η Πολωνία έχει ορισμένους από τους πιο περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις στην Ευρώπη και οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα θύματα βιασμού από την Ουκρανία που καταφεύγουν στη χώρα, εάν χρειαστεί να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη.
«Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές (αναφορικά με τις υπηρεσίες για την αναπαραγωγή στην Πολωνία) που πιστεύουμε ότι δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε η βοηθός ύπατη αρμοστής Τζίλιαν Τριγκς σε συνέντευξη Τύπου.
«Τα θύματα σεξουαλικής βίας χρειάζονται συμβουλευτική υποστήριξη και βοήθεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί να γίνει έκτρωση. Θα το συζητήσουμε αυτό… με την κυβέρνηση», είπε.
Συμπλήρωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες θα συνεργαστεί με όσες γυναίκες πρέπει να επιλέξουν την άμβλωση για να βεβαιωθεί ότι την έκαναν στην Πολωνία ή αλλού. Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι οι παρατηρητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα προσπαθούσαν να επαληθεύσουν καταγγελίες για σεξουαλική βία από ρωσικά στρατεύματα. Οι καταγγελίες αφορούν επίσης ομαδικούς βιασμούς και βιασμούς μπροστά σε παιδιά, και οι παρατηρητές ισχυρίζονται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές πολιτικής άμυνας έχουν επίσης διαπράξει σεξουαλική βία.
Η Ρωσία αρνείται ότι διαπράττει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Η αποστολή του ΟΗΕ στην Ουκρανία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια σχετικά με καταγγελίες κατά των ουκρανικών δυνάμεων.
Η άμβλωση έχει γίνει ένα εξαιρετικά διχαστικό ζήτημα στην Πολωνία από τότε που το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ανέλαβε την εξουσία το 2015, υποσχόμενο την επιστροφή σε μια παραδοσιακή, ευσεβή κοινωνία.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε το 2020 ότι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης με εμβρυϊκά ελαττώματα ήταν αντισυνταγματικός, εξαλείφοντας την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη περίπτωση νόμιμων αμβλώσεων στην καθολική χώρα.
Ο τερματισμός της κύησης επιτρέπεται πλέον μόνο σε περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας και όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία της μητέρας, αλλά η πρόσβαση στην άμβλωση είναι περιορισμένη καθώς πολλοί γιατροί αρνούνται να την πραγματοποιούν για θρησκευτικούς λόγους και πολλές γυναίκες αναζητούν να κάνουν άμβλωση στο εξωτερικό.
Ο αριθμός των προσφύγων που έχουν φτάσει στην Πολωνία από την αρχή της ρωσικής εισβολής έχει ξεπεράσει τα 3,3 εκατομμύρια.