Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να προκαλέσουν τα αντίποινα της Μόσχας και να αυξήσουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, ανέφεραν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times επικαλούμενοι πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης.
Οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν σημειώσει αύξηση κατά σχεδόν 4% μέχρι στιγμής από τις 12 Μαρτίου, όταν το Κίεβο άρχισε να επιτίθεται εναντίον ρωσικών ενεργειακών υποδομών. Ένα νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μειώσει τη δημοτικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν και θα υπονομεύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του τον Νοέμβριο.
Ρωσία και Ουκρανία χρησιμοποιούν drones η μία εναντίον της άλλης για να πλήττουν κρίσιμης σημασίας υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με το Κίεβο να στοχοθετεί τους τελευταίους μήνες ρωσικά διυλιστήρια και ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία μετά την εκτόξευση περίπου 90 πυραύλων και 60 μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι κατά των ενεργειακών υποδομών της χώρας σε μια μαζική επίθεση τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.
«Υπήρχαν περισσότερα από 60 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι τύπου Shahed και σχεδόν 90 πύραυλοι διαφορετικών τύπων. Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο απέναντι στην καθημερινή ζωή των πολιτών», ανέφερε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας τα «συλλυπητήριά του στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν από αυτή τη φρίκη», χωρίς να προσδιορίζει τον απολογισμό των επιθέσεων.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, οι επιθέσεις είχαν στόχο «σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γραμμές υψηλής τάσης, ένα υδροηλεκτρικό φράγμα, κατοικίες, ακόμη και ένα τρόλεϊ».
Ο Ζελένσκι, ο οποίος καλεί τους δυτικούς συμμάχους τις τελευταίες ημέρες να προμηθεύσουν με περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τη χώρα του, καταδίκασε την επίθεση και είπε ότι βρίσκονται έργα σε εξέλιξη για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε εννέα περιφέρειες.
Τα πλήγματα άφησαν χωρίς ρεύμα περίπου 700.000 καταναλωτές στην περιφέρεια του Χαρκόβου (ανατολικά), τουλάχιστον 200.000 στην Οδησσό (νότια) και στο Ντνιπροπετρόφσκ (νοτιοανατολικά) και άλλες 110.000 στην κεντρική περιφέρεια Πολτάβα, όπως δήλωσε ο Ολέκσι Κουλέμπα, προεδρικός αξιωματούχος.
Μία από τις δύο γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν το ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, κόπηκε από βομβαρδισμό, ανακοίνωσε επίσης σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γκουερμάν Γκαλουτσένκο, αλλά αργότερα έγινε γνωστό ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε.
«Στόχος είναι όχι μόνο να προκληθούν καταστροφές, αλλά να επιχειρηθεί ξανά, όπως τον περασμένο χρόνο, να προκληθεί μια μεγάλης κλίμακας κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος της χώρας», έγραψε ο ίδιος στο Facebook.
«Αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και απειλεί να προκαλέσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι σε περίπτωση αποσύνδεσης αυτής της τελευταίας γραμμής επικοινωνίας από το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα βρεθεί στα πρόθυρα ενός νέου μπλακ άουτ», προειδοποίησε η διαχειρίστρια εταιρεία Energoatom.
Ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε τον νυχτερινό βομβαρδισμό της χώρας «τη μεγαλύτερη επίθεση στην ενεργειακή βιομηχανία της Ουκρανίας τον τελευταίο καιρό».
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία έβαλε στο στόχαστρό της το Χάρκοβο και την περιφέρειά του, καθώς και τις περιφέρειες της Ζαπορίζια, του Σούμι (βόρεια), της Πολτάβα και του Ντνίπρο (κέντρο), της Οδησσού (νότια), του Κμελνίτσκι, της Βινίτσια και του Φρανκίβσκ (δυτικά).
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να καταρρίψει 55 από τα 63 Shaheds και 37 από τους 88 πυραύλους.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι το νεότερο κύμα επιθέσεών του σε ουκρανικές υποδομές εντάσσεται στα αντίποινα που στόχο έχουν να τιμωρήσουν το Κίεβο για προηγούμενες επιδρομές του σε ρωσικό έδαφος.
Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση ότι έπληξε σήμερα με επιτυχία μια σειρά από στόχους στο δίκτυο παροχής ενέργειας, σιδηροδρομικούς κόμβους και αποθήκες πυρομαχικών. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του χωριού Μίρνε στην ουκρανική περιοχή της Ζαπορίζια.
Από την πλευρά του, αξιωματούχος στη γενική εισαγγελία της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία έπληξε το μεγαλύτερο φράγμα της Ουκρανίας, το DniproHES στη νότια Ζαπορίζια, οκτώ φορές κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επίθεσης χθες βράδυ.
«Μόνο ο υδροηλεκτρικός σταθμός χτυπήθηκε οκτώ φορές», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Γιούρι Μπιελούσοφ, επικεφαλής του τμήματος πολέμου στη γενική εισαγγελία.
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολια Στεφανίσινα δήλωσε σήμερα ότι τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου είναι νόμιμοι στόχοι για τις ουκρανικές δυνάμεις, έπειτα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από το Κίεβο να σταματήσουν οι επιθέσεις με drones κατά των μονάδων αυτών.
Η Ουκρανία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της κατά ρωσικών ενεργειακών υποδομών τις τελευταίες εβδομάδες, χρησιμοποιώντας πλήθος drones μακρού βεληνεκούς για να πλήξει ρωσικά διυλιστήρια με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της παραγωγής σε ορισμένα εξ αυτών.
«Κατανοούμε τις εκκλήσεις των εταίρων μας, των ΗΠΑ, αλλά την ίδια στιγμή πολεμούμε με τις δυνατότητες, τους πόρους και τις πρακτικές που διαθέτουμε», είναι η Ολια Στεφανίσινα στο Kyiv Security Forum και πρόσθεσε ότι οι ενεργειακές υποδομές είναι νόμιμοι στόχοι σε στρατιωτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times , η Ουάσινγκτον ζήτησε από το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις αυτές προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών του πετρελαίου.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 4% μέχρι στιγμής από τις 12 Μαρτίου, όταν η Ουκρανία έπληξε μεγάλο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)