Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Οι τζιχαντιστές αναζητούν ραδιενεργό υλικό για να κατασκευάσουν όπλα μαζικής καταστροφής

Τουλάχιστον τέσσερις προσπάθειες έκαναν τα τελευταία πέντε χρόνια τζιχαντιστές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος να αγοράσουν ραδιενεργό υλικό από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Αυτό αποκαλύπτει το Ασοσιέιτεντ Πρες, που περιγράφει ότι κέντρο αυτού του νέου εμπορίου είναι η Μολδαβία και πρωταγωνιστές μέλη εγκληματικών οργανώσεων με συνδέσμους στην υπηρεσία που διαδέχθηκε την KGB. Οι ευρωπαϊκές Αρχές σε συνεργασία με το αμερικανικό FBI μπλόκαραν τις προσπάθειες να αγοραστούν από τις συμμορίες ραδιενεργά υλικά, τα οποία κατόπιν θα πωλούνταν σε εξτρεμιστές στη Μέση Ανατολή.

Το τελευταίο σχετικό περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ένας λαθρέμπορος προσέφερε μεγάλη ποσότητα θανατηφόρου καισίου – αρκετού ώστε να μολυνθούν αρκετά τετράγωνα μιας πόλης. Ο λαθρέμπορος αναζητούσε συγκεκριμένα αγοραστή από το Ισλαμικό Κράτος. Κι αν αυτές οι απόπειρες ματαιώθηκαν, δεν αποκλείεται το παλιό ρωσικό ραδιενεργό υλικό να έχει βρει τον δρόμο προς εξτρεμιστές στη Μέση Ανατολή. «Μπορούμε να περιμένουμε νέες τέτοιες υποθέσεις» δήλωσε Μολδαβός αξιωματικός στο πρακτορείο. «Για όσο διάστημα οι λαθρέμποροι πιστεύουν ότι μπορούν να βγάλουν χρήματα από αυτή την υπόθεση, θα συνεχίσουν να πωλούν ραδιενεργά υλικά».

Οι φάκελοι των μολδαβικών Αρχών περιγράφουν μυστικές συναντήσεις σε νυχτερινά μαγαζιά, σχέδια για «βρώμικες» βόμβες, αλλά και έναν αστυνομικό που χρειάστηκε να πιει αρκετή βότκα πριν συναντήσει τους λαθρεμπόρους. Η συνάντηση, μάλιστα, για το φορτίο του καισίου έγινε σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί του Κισινάου, γεμάτο με νεαρούς και νεαρές, αν και το φορτίο αποδείχθηκε ότι περιείχε μια λιγότερο ραδιενεργή εκδοχή από αυτή που διαφήμιζαν οι λαθρέμποροι.

Από τις ηχογραφημένες συνομιλίες, τις σκηνές από συλλήψεις που καταγράφηκαν σε κάμερες, φωτογραφίες των προς πώληση υλικών και συνεντεύξεις που διεξήγαγε, το πρακτορείο εντόπισε ανησυχητικές αδυναμίες στη στρατηγική για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Από την πρώτη γνωστή υπόθεση στη Μολδαβία το 2010 έως την πιο πρόσφατη, φαίνεται ότι οι Αρχές συλλαμβάνουν τους υπόπτους στην αρχή κάθε πιθανής συμφωνίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους υπευθύνους των δικτύων να διαφεύγουν μαζί με τα ραδιενεργά υλικά – μια ένδειξη ότι η απειλή για μια πυρηνική μαύρη αγορά στα Βαλκάνια απέχει πολύ από το να τεθεί υπό έλεγχο. Οι μολδαβικές Αρχές δεν γνωρίζουν εάν όσοι αναζητούν αγοραστές που είναι εχθροί της Δύσης κατόρθωσαν ίσως σε άλλα μέρη ή ακόμα και μέσα στη χώρα να πουλήσουν ραδιενεργά υλικά σε εξτρεμιστές, σε μια περίοδο που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν κάνει πρόδηλη τη φιλοδοξία τους να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής.

 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA