Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Η Τζαμάικα ζητά αποζημίωση δισεκατομμυρίων από τη Βρετανία για τη δουλεία

Η Τζαμάικα σκοπεύει να ζητήσει αποζημίωση από τη Μεγάλη Βρετανία για το εμπόριο σκλάβων στην πρώην βρετανική αποικία, δήλωσε ανώτερη κυβερνητική αξιωματούχος της χώρας. Οι πληροφορίες λένε ότι το νησιωτικό κράτος θα μπορούσε να ζητήσει δισεκατομμύρια λίρες σε αποζημιώσεις.

Η Τζαμάικα ήταν το κέντρο του δουλεμπορίου, με τους Ισπανούς και τους Βρετανούς να μεταφέρουν βίαια Αφρικανούς να εργαστούν σε φυτείες από ζαχαροκάλαμο, μπανάνες και άλλες καλλιέργειες που δημιούργησαν περιουσίες τους αποικιοκράτες ιδιοκτήτες τους.

“Ελπίζουμε για την επανόρθωση της δικαιοσύνης σε όλες τις μορφές που θα περίμενε κανείς”, δήλωσε η Olivia Grange, Υπουργός Αθλητισμού, Νεότητας και Πολιτισμού στο Reuters.

“Οι Αφρικανοί πρόγονοί μας απομακρύνθηκαν βίαια από τη γη τους και υπέστησαν φρικαλεότητες στην Αφρική για να πραγματοποιήσουν καταναγκαστική εργασία προς όφελος της βρετανικής αυτοκρατορίας”, πρόσθεσε. “Η προσφυγή είναι καθυστερημένη.”

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Τζαμάικα, περίπου 600.000 Αφρικανοί στάλθηκαν για δουλειά στην Τζαμάικα.

Η Τζαμάικα ήταν βρετανική αποικία από το 1655 έως ότου έγινε ανεξάρτητη το 1962, ενώ η Βρετανία απαγόρευσε το εμπόριο σκλάβων στην αυτοκρατορία της το 1807, αλλά δεν κατάργησε επίσημα την πρακτική της δουλείας μέχρι το 1834.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA