Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: «Συζητήσαμε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο»

Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο της διαβούλευσης, δήλωσε ο πρωθυπουργος, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Η διαβούλευση συνεχίζεται από την Παρασκευή, τόνισε, με στόχο συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα.

«Έχουμε καθαρές θέσεις. Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» επανέλαβε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ανέλυσε στους εταίρους ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έφεραν μεν πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

«Τους εξηγήσαμε ότι η έχουμε συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας. Τους ζητήσαμε την εμπιστοσύνη τους να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όχι σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία» τόνισε.

«Συζητήσαμε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εταίρους μετά από έξι μήνες. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα». 

Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα-γέφυρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγιναν σημαντικά βήματα. 

«Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά κάναμε σημαντικά βήματα, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι πεδίο συναίνεσης και όχι εκβιασμών. Αποδείχθηκε ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης, για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να ικανοποιήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε. 

Συμπλήρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις -όπως περιγράφονταν στο μνημόνιο- λειτουργούσαν ως φύλο συκής, καθώς δεν κινούνταν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου.

Σχολιάζοντας την αρνητική στάση που κρατούν άλλες χώρες, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα ήταν όντως μοναδική περίπτωση σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έστρεψε τα πυρά του -χωρίς να την κατονομάσει- στην Ισπανία, λέγοντας ότι κάποιες χώρες δεν μπορούν να εξωτερικεύουν τις εσωτερικές κομματικές σκοπιμότητες, γιατί με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης.

«Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να έχουν προβλήματα στο εσωτερικό τους. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη.

» Όλοι έχουν συμφέρον να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση. Αν η Ελλάδα σταματήσει να απασχολεί τις Συνόδους Κορυφής, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους της κρίσης για την ευρωζώνη και την ΕΕ.»

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι υπάρχει διάθεση για πολιτική συμφωνία. «Αν λυθεί το τεχνικό κομμάτι θα λυθεί και το πολιτικό» τόνισε, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ.  

* Ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα σχετικά με την τεχνική διαδικασία, διότι πιστεύω ότι είναι απλά θέμα σύγκρισης διαφορετικών μέτρων και σύγκρισης του περιεχομένου του προγράμματος (και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά πρόσθεσε: «Είμαι πολύ επιφυλακτικός σχετικά με την πολιτική πλευρά. Θα είναι πολύ δύσκολο. Πρόκειται να πάρει χρόνο. Μην είστε τόσο αισιόδοξοι ακόμα.»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Μνημόνιο δεν υπάρχει -επικαλέστηκε και τις δηλώσεις Γιούνκερ, λίγο νωρίτερα, ο οποίος δεν ανέφερε τη λεξη στις δικές του δηλώσεις- συμπληρώνοντας ότι η επικοινωνία της Αθήνας θα γίνεται με τους θεσμικούς της εταίρους.

Σε ερώτηση για το αν η όλη συζήτηση θα καλύπτει και την ΕΚΤ, ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς θέλουμε να μπορούμε διεκδικούμε με τα νώτα μας καλυμένα». 

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα θέσει το νέο συμβόλαιο σε δημοψήφισμα, λέγοντας: «Η μόνη μας δύναμη είναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και αισθανόμαστε ότι αυτή την εμπιστοσύνη την έχουμε και με το παραπάνω αυτή τη στιγμή».

Έκανε μάλιστα αναφορά στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με ειρηνικό και φιλοευρωπαϊκό τρόπο.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν ο ίδιος παρενέβη ώστε να μην υπογραφεί το κοινό κείμενο στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση ήταν συλλογική και ότι δεν ισχύουν τα περί διαφωνιών.

Πηγή: in.gr

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA