Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Τα κύρια σημεία της χθεσινοβραδινής συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα

«Εξιτήριο» της χώρας από το πρόγραμμα και την επιτροπεία χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και εμφανίστηκε βέβαιος για την ολοκλήρωση της σύντομα.

Όπως τόνισε στην συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, αυτή η αξιολόγηση είναι η πιο κρίσιμη γιατί αφορά την πορεία του προγράμματος, γιατί διαπραγματευόμαστε μια συνολική συμφωνία. Ως προς το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης είπε ότι είναι ως εξής: Έχουμε ήδη την πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 22 του Μάη και στις 22 Μαΐου, θέλω να πιστεύω, είναι ρεαλιστικός στόχος να έχουμε και τη συνολική συμφωνία που αφορά το χρέος. Ανέφερε ότι αυτά τα μέτρα, για τα οποία του ασκείται κριτική, είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα.

«Προφανώς θα τα ψηφίσουμε για να πάρουμε τη λύση για το χρέος», είπε και επισήμανε πως έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θα εφαρμοστούν αν δεν πάρουμε τη λύση για το χρέος. Διευκρίνισε ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα, ισόποσα, 1% αρνητικά και 1% θετικά το 2019 και 1% αρνητικά και 1% θετικά για το 2020, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα και θα ισχύσουν ταυτόχρονα την 1/1/2019 και την 1/1/2020, με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε εντός στόχων το ‘19 και ‘20, στο 3,5%. «Μια κυρίαρχη κυβέρνηση δεν μπορεί να παίρνει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία; Ή θεωρείτε ότι δεν το έχω ξανακάνει;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και της συνολικής συμφωνίας, στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος στις αγορές. Ο στόχος, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως να βγούμε στις αγορές, για να έχουμε μια διατηρήσιμη δυνατότητα εξόδου στις αγορές, ώστε αυτό να μας δώσει τη δυνατότητα στο τέλος του προγράμματος να έχουμε και μια οριστική έξοδο από την επιτροπεία.

«Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα»

Απαντώντας στις αιτιάσεις για την επίτευξη πλεονάσματος 4,2% για το 2016, δηλαδή περισσότερο από τον στόχο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αν δεν το είχαμε πιάσει αυτό τώρα θα ήμασταν μπαλάκι του πιγκ-πογκ ανάμεσα στον κ. Σόιμπλε και την κ. Λαγκάρντ». Σημείωσε ότι το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβρη, όταν έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση, προέβλεπε 0,1% του ΑΕΠ και πως αυτό σημαίνει ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από αυτά που έπρεπε να πάρει η οικονομία για να φτάσει τους στόχους του προγράμματος. Χαρακτήρισε υποκριτική την επιπλέον πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έλεγε “κλείστε-κλείστε” και πως πέρα από αυτήν και τους ευρωβουλευτές της, δεν υπήρχε κανείς που να μην είχε καταλάβει τι παιχνίδι παίχτηκε. Σχολιάζοντας και χθεσινή δήλωση του Στ. Θεοδωράκη περί των καθυστερήσεων, αντέτεινε ότι “καθυστερήσεις κάνεις όταν θες να κρατήσει το σκορ και να πάρεις την πρόκριση”.

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι δεν έκλεινε την αξιολόγηση όταν κάποιοι τον προέτρεπαν να την κλείσει με 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αντίθετα, είπε, η κυβέρνηση κατάφερε για πρώτη φορά μια διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ “Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακός”, εξηγώντας ότι σε κάποια έχασε σε κάποια κέρδισε η κυβέρνηση, μιλώντας για τη συμφωνία παράλληλα με τα μέτρα να έρθουν και να εφαρμοστούν και τα αντίμετρα και την απόκρουση των απαιτήσεων του ΔΝΤ στα εργασιακά. Σημείωσε ότι επιτεύχθηκε ο στόχος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που για τη ΝΔ είναι “ιδεοληπτικές εμμονές”. Καταφέραμε, είπε, μέσα από την πολιτικοποίηση της διαπραγμάτευσης και τις συμμαχίες μας στην Ευρώπη να απομονώσουμε το ΔΝΤ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να υποβαθμίζονται τα αντίμετρα, καθώς αυτά αφορούν σε μείωση του ΕΝΦΙΑ και του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, επιδότηση ενοικίου, ενίσχυση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, το πρόγραμμα για δωρεάν παιδικούς σταθμούς, αλλά και τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι διαψεύστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και όσοι προέβλεπαν πέρυσι ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη. Τόνισε ότι επιτεύχθηκε από το 2016 πλεόνασμα πάνω από 3,5% που είναι ο στόχος για το 2018 και αυτό γιατί «έχουν ενεργοποιηθεί άλλοι κόφτες, στη μίζα, στη ρεμούλα, στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στο λαθρεμπόριο, στη φοροδιαφυγή». Απάντησε στις αιτιάσεις για “υπερφορολόγηση” και την υπερπροβολή αυτού του θέματος από τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι εφαρμόζεται ελάχιστα υψηλότερη φορολόγηση σε σχέση με τη διακυβέρνηση Σαμαρά. Στηλίτευσε την επικέντρωση της πλειοψηφίας των ΜΜΕ σε κακές ειδήσεις, τη στιγμή που, όπως είπε υπάρχουν θετικές ειδήσεις επισημαίνοντας το ρεκόρ αφίξεων στο τουρισμό φέτος και θετικές εκτιμήσεις ακόμα και από το ΔΝΤ που προβλέπει ανάπτυξη 2% το 2017. Τόνισε επίσης ότι δεν είναι μονταζιέρα του Μαξίμου οι δρόμοι που άνοιξαν με 700 εκατ. λιγότερα και οι οποίοι είχαν βαλτώσει.

«Στην επιτροπεία μας έβαλαν αυτοί που τη λεηλάτησαν και τη χρεοκόπησαν, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ»

Μιλώντας για τις αποκρατικοποιήσεις είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης, η οποία παρέλαβε μια χώρα χρεοκοπημένη. «Δεν την χρεοκοπήσαμε εμείς, παρόλα αυτά δεν πουλήσαμε μπρι παρά, πήραμε πολύ υψηλά τιμήματα σε όσες έχουμε κάνει και υψηλά τιμήματα σε επενδύσεις». Αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των τρένων, σημειώνοντας ότι γλιτώσαμε 750 εκατ. χωρίς να πουληθούν υποδομές, ούτε τρένα, ούτε γραμμές, ούτε σταθμοί, παρά μόνο η χρήση και πως παράλληλα κερδήθηκε η δέσμευση για επενδύσει ύψους 500 εκατ σε τροχαίο υλικό. Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είπε, πήραμε ένα τίμημα 70% πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία και πως πέρα από το τίμημα 232 εκατ, είναι η δέσμευση για επενδύσει 180 εκατ. Επισήμανε ότι γίνονται σημαντικά έργα και στην ενέργεια και πως η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και οικονομικά. Για τη ΔΕΗ είπε μεταξύ άλλων ότι η ΝΔ είχε συμφωνήσει με τους δανειστές για “μικρή ΔΕΗ”, εκποίηση του 1/3 της ΔΕΗ και μάλιστα των “φιλέτων” της, για πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και πως είναι άλλο να πουλάς τη δυνατότητα να έχει ο άλλος την υπηρεσία και άλλο τα δίκτυα. “Εμείς διασφαλίσαμε το 51% των δικτύων ότι είναι στον δημόσιο έλεγχο και καταφέραμε μέσα από τη διαπραγμάτευση να αποτρέψουμε την προοπτική πώλησης της μικρής ΔΕΗ.

Στηλιτεύοντας την κριτική που του ασκείται από τη ΝΔ, σχολίασε ότι «επειδή έχει δύο αντιπροέδρους, ο ένας έτσι κι ο άλλος αλλιώς, ο ένας με λέει μνημονιακό και ο άλλος με λέει Μαδούρο”. Εγώ προτιμώ να πω τα πράγματα ως έχουνε», τόνισε, αναφέροντας ότι είναι ο πρώτος πολιτικός που βγήκε και είπε ότι είχε αυταπάτες και έχει πάρει το κόστος γι’ αυτό. Είπε ότι πίστευε πως με τον λαϊκό ξεσηκωμό που υπήρξε στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας στην Ευρώπη, αλλά πέσαμε σε τοίχο. Σημείωσε ότι όμως «κι αυτή μάχη δεν δόθηκε εν αδίκω”, καθώς η εικόνα της χώρας αυτά τα δύο χρόνια έχει αλλάξει και η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων. “Ναι, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την επιτροπεία, στην οποία μας έβαλαν αυτοί που τη λεηλάτησαν και τη χρεοκόπησαν και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ως προς το δημοψήφισμα, επισήμανε για πολλοστή φορά ότι εκείνη τη δύσκολη εβδομάδα που όλοι τον κατηγορούσαν – “οι εξαφανισμένοι μιλήσανε, οι μουγκοί μιλήσανε”-, ότι θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, εκείνος έλεγε ότι δεν θέλει να βγάλει τη χώρα απ’ το Ευρώ και ότι θα διεκδικήσει μια καλύτερη συμφωνία. «Πώς θα μπορούσα να πήγαινα την άλλη μέρα και να έλεγα: σας είπα ψέματα, θα τη βγάλω τη χώρα από το Ευρώ;».

«Ξέρει ο κόσμος ότι εμείς ούτε μίζες πήραμε, ούτε πάρτι στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τα εξοπλιστικά κάναμε, ούτε πορφυρογέννητοι είμαστε»

Στην επισήμανση ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές για την κυβέρνηση, σχολίασε ότι “ούτε παλιά ήταν”. Ερωτηθείς σχετικά με δήλωση του επί διακυβέρνησης Παπανδρέου ότι δεν νομιμοποιείται μια κυβέρνηση που έχει χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, σημείωσε πως «όταν πήρα τη συμφωνία, την πήγα στον λαό. Δεν έκανα εκλογές πριν τη συμφωνία και μετά σφύριξα κλέφτικα όπως έκανε ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς».

Επισήμανε ότι η πολιτική απονομιμοποίηση εκπέμπεται από την ίδια την κοινωνία και πως το 2011 εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν επί ενάμιση μήνα, ενώ σήμερα δεν υπάρχει στην κοινωνία τέτοια αίσθηση. Ο λόγος που έδωσε για αυτό, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 2,5 εκατ ανασφάλιστους, τη δυνατότητα να στηρίζονται 500.000 συμπολίτες που είναι κάτω απ’ το όριο της φτώχειας. Είπε δηλαδή ότι πράγματι η κυβέρνηση έχει επιβαρύνει κάποιους που βρίσκονται στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα, ωστόσο προστατεύει τις κοινωνικές κατηγορίες που είναι “αόρατες”, την “πλέμπα” που, όπως επισήμανε, έλεγαν κάποιοι.

Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό αν δεν είχε κοινωνική αποδοχή ή κατανόηση γι’ αυτά που κάνει» και σημείωσε: «Ξέρει ο κόσμος και γι’ αυτό δεν βγαίνει στους δρόμους, ότι εμείς ούτε μίζες πήραμε, ούτε πάρτι στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τα εξοπλιστικά κάναμε, την ώρα που κόβουμε συντάξεις, ούτε είμαστε πορφυρογέννητοι».

«Είμαι πιο αισιόδοξος τώρα ότι η Γερμανία θα σταματήσει τα λάθη που έκανε στο ελληνικό πρόγραμμα»

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε εάν έχει μετανιώσει την αναφορά του “Go back madame Merkel”. “Πιστεύω ότι έπρεπε να κάνει πίσω στην σκληρή αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που επέβαλε στην Ευρώπη και την επέβαλε με όρους γύψου στην Ελλάδα και με όρους καχεξίας για όλη την Ευρώπη”, είπε, εξηγώντας ότι τα τεράστια πλεονάσματα της Γερμανίας είναι τα ελλείμματα του Ευρωπαϊκού Νότου. “Πολιτικά ήταν απολύτως σωστό το σύνθημα”, σημείωσε.

Σχολιάζοντας και σε προσωπικό επίπεδο όπως και ρωτήθηκε, είπε ότι είναι μια πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και πως παρότι βρίσκεται στο κεντροδεξιό κόμμα είναι ανοικτόμυαλη, εξηγώντας ότι αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης που είχε μια πολύ διαφορετική στάση από την πλειοψηφία του κόμματός της. “Στο ελληνικό πρόγραμμα η Γερμανία έκανε και συνεχίζει να κάνει τεράστια λάθη και είμαι πιο αισιόδοξος τώρα ότι θα σταματήσει να κάνει τα λάθη αυτά”, είπε.

«Γιατί δεν μείωνε ο Μητσοτάκης τον ΕΝΦΙΑ όταν ήταν υπουργός;»

Αναφορικά με το θέμα του ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι συμπεριλαμβάνεται η μείωση του στα αντίμετρα και έθεσε το ερώτημα, γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ που τώρα λέει ότι θα τον μειώσει κατά 30%, δεν το έκανε όταν ήταν υπουργός; Ας μη μας δουλεύουν τουλάχιστον ψιλό γαζί.

Ως προς τις μειώσεις των συντάξεων, επισήμανε ότι το 40% των μειώσεων δεν τις έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αναγκάστηκαν να πάνε σε μια συμφωνία που έχει μειώσεις. Έθεσε το ερώτημα προς τους συνταξιούχους εάν πιστεύουν πως θα έφερνε κάτι καλύτερο εάν ήταν στη θέση του ίδιου ο κ. Μητσοτάκης που από όταν εξελέγη πρόεδρος ζητάει εκλογές αλλά δεν λέει τι θα κάνει, και όταν ο αντιπρόεδρος του κ. Γεωργιάδης έλεγε “τόσο κι άλλα τόσα” μέτρα. «Ο κ. Βρούτσης και ο κ. Μητσοτάκης θα τα κάνανε έτσι κι αλλιώς, αλλά κυβέρνησαν 40 χρόνια και τα έκαναν μην πω πώς», σχολίασε.

Σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είπε ότι «δεν τις έχουμε ξεχάσει, ότι η Βουλή για πρώτη φορά έχει κάνει σχετική επιτροπή, προσπαθούμε να κινήσουμε το όλο ζήτημα με σχέδιο, όμως κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτό που προέχει τώρα είναι να έχει η χώρα τη δυνατότητα να στέκεται στα πόδια της για να μπορεί να διεκδικεί αύριο».

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι