Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Τα 10 πράγματα που θα κάνει ο Τραμπ την πρώτη του μέρα στον Λευκό Οίκο

Και τα κατάφερε! Ο Ντόναλντ Τράμπ, «αστέρας» της μικρής οθόνης σε reality shows, αποδεδειγμένα ρατσιστής, μισογύνης, σεξιστής, υποψήφιος χωρίς ουσιαστική πολιτική είναι πλέον ο νέος πρόεδρος της Αμερικής. 

Μετά από μια καμπάνια με παράλογες ομιλίες – σχεδόν ακατανόητες – και παντελή έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού και λεπτομερειών, ο ίδιος έχει υποσχεθεί πως την πρώτη του μέρα στον Λευκό Οίκο ως πρόεδρος θα κάνει 10 σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Η μέρα έφτασε! Οι αλλαγές; 

10. Θα καταργήσει το Obamacare

Ευρέως αποδεκτή, ως μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές κινήσεις κοινωνικής πρόνοιας το σύστημα ασφάλισης Obamacare, δε φαίνεται να αρέσει στον νέο πρόεδρο, ο οποίος έχει δηλώσει πως έχει σκοπό να «γυρίσει» τους κοινωνικούς δείκτες αρκετά χρόνια πίσω αφήνοντας ανασφάλιστους 22 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες. 

9. Θα διορθώσει το Τμήμα Υποθέσεων των Βετεράνων

Στο site της καμπάνιας του ο Τραμπ ανήρτησε ένα πλάνο 10 σημείων για το πως σκοπεύει να αναμορφώσει το τμήμα εκείνο που ασχολείται με τις υποθέσεις των βετεράνων· «απολύοντας τα διεφθαρμένα και ανίκανα στελέχη του τμήματος», ερευνώντας τις καταγγελίες για απάτες και συγκάλυψη ισχυρισμών και δημιουργώντας μια ιδιωτική τηλεφωνική γραμμή στον Λευκό Οίκο. 

8. Θα «ξεφορτωθεί» τις ελεύθερες ζώνες οπλοκατοχής

Ο Τραμπ έχει ισχυριστεί πως η ύπαρξη ελεύθερων ζωνών οπλοκατοχής αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» κάθε ψυχικά ασταθούς· σκοπός του, λοιπόν, είναι από την πρώτη του κιόλας μέρα να τις ξεφορτωθεί από σχολεία και στρατιωτικές βάσεις.

7. Θα αποσυρθεί από την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (TPP)

Μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις υπήρξε η απόσυρση των ΗΠΑ από την  Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (Trans-Pacific Partnership), στην οποία συμμετέχουν 12 κράτη, αλλά ακόμη δεν έχει επικυρωθεί από το Κογκρέσο.

6. Θα απειλήσει άλλα κράτη

Τμήμα της αντι-μεταναστευτικής και ρατσιστικής ρητορικής του Τραμπ ήταν η διασπορά απειλών προς άλλα κράτη πως θα χάσουν την ικανότητα πρόσβασης σε προγράμματα για την παροχή βίζας, γιαυτό θα πρέπει να αρνούνται να δεχτούν πίσω τους παράνομους μετανάστες που διαπράττουν εγκλήματα σε αμερικανικό έδαφος. 

5. Θα σταματήσει την υποδοχή Σύρων προσφύγων

Ο Ρεπουμπλικανός, πρόεδρος πλέον, έχει ενισχύσει όσο λίγοι την ρητορική του τρόμου και της ισλαμοφοβίας. Έχει αποκαλέσει τους πρόσφυγες Δούρειο Ίππο, μέσα στον οποίο κρύβονται τρομοκράτες και τζιχαντιστές. Χαρακτηριστικά έχει πει πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να κοιτάει κατά πρόσωπον μικρά παιδιά από τη Συρία, καθώς θα τους απαγορεύει την είσοδο στη χώρα.

4. Θα απελάσει χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στην Αμερική

Έχει εξ’ αρχής δηλώσει πως θα απελάσει χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στην Αμερική χωρίς τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα, θα επιβάλλει πολύ αυστηρούς αντι-μεταναστευτικούς νόμους και θα κυνηγήσει τους – όπως εκτιμάται – 2 εκατομμύρια μη έχοντες χαρτιά μετανάστες, διώχνοντας τους από την πρώτη του κιόλας ώρα στον Λευκό Οίκο. 

3. Θα χτίσει ένα τείχος

Μια από τις πιο βαρύγδουπες δηλώσεις του νέου προέδρου, έχει υπάρξει η κατασκευή ενός τείχους ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό, με στόχο την πρόληψη της μετανάστευσης. Το παράλογο του πλάνου, είναι πως το Μεξικό θα πρέπει να πληρώσει κιόλας για να το τείχος!

2. Θα νικήσει τον ISIS

Είτε πρόκειται για μια δήλωση απόλυτης έπαρσης, είτε απλά για έναν ακόμα παραλογισμό του κάνεις δε θα ξεχάσει την διασφάλιση που έδωσε ο Τραμπ στους Αμερικανούς πως θα κατατροπώσει το λεγόμενο, Ισλαμικό Κράτος – χωρίς φυσικά ποτέ να λέει, ή να ξέρει, το πως. 

1.Θα κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά

Ποτέ δε μας είπε πως, και δε θα μπορούσε να μας πει το γιατί αλλά όλοι υποθέτουμε πως θα «βουτηχτεί» στην σκληρή εργασία με το που πατήσει στον Λευκό Οίκο, για να επιβεβαιώσει την πιο σημαντική του προεκλογική δέσμευση που αποτέλεσε και το προεκλογικό του μότο. 

Πηγή: Independent

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι