Η 28χρονη Εκατερίνα Φεντιάεβα διαγνώστηκε με κύστη στις ωοθήκες και μπήκε σε κλινική του Ουλιανόφσκ στις 15 Μαρτίου ώστε να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση.
Μετά την επέμβαση της, μία νοσοκόμα της χορήγησε κατά λάθος ένα διάλυμα που περιείχε φορμαλίνη, ένα συστατικό που περιέχει φορμαλδεΰδη, ένα άχρωμο χημικό που συνήθως χρησιμοποιείται για βαλσαμώσεις νεκρών.
Σε θερμοκρασία δωματίου, η φορμαλδεΰδη είναι αέριο, αλλά τα εμπορικά υδατικά διαλύματα της ονομάζονται φορμαλίνη, εξήγησε ο Νικόλας Π. Λαιμός, επικεφαλής του τμήματος τοξικολογίας της Αμερικάνικης Ακαδημίας Εγκληματολογίας. Η φορμαλδεΰδη είναι «δυνητικά μία πολύ τοξική ουσία», είπε.
Σχεδόν αμέσως η θερμοκρασία της Φεντιάεβα ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και άρχισε να νιώθει φριχτούς πόνους. Η ιατρική ομάδα κατάλαβε αμέσως το τραγικό λάθος.
Για να τη σώσουν από το να… μουμιοποιηθεί ζωντανή, επιχείρησαν να της κάνουν πλύση στομάχου, όπως αναφέρει το CNNi επικαλούμενο πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.
Όταν ξύπνησε από την αναισθησία η Φεντιάεβα ψιθύρισε στην πεθερά της: «πεθαίνω», όμως εκείνη πίστευε πως επρόκειτο απλά για υπερβολές. Την επόμενη μέρα η 28χρονη μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο και πολύ σύντομα έπεσε σε κώμα. Εκεί, αποφασίστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Μόσχας, όπου μπορούσε να της παρασχθεί η απαραίτητη βοήθεια. Σταδιακά τα όργανά της άρχισαν να μην λειτουργούν και οι γιατροί την έβαλαν στην μηχανική υποστήριξη για να μπορέσει να επιβιώσει.
Ο υπουργός Υγείας, Ρασίντ Αμπντούλοβ, σε δήλωσή του ανέφερε πως οι γιατροί στο νοσοκομείο της Μόσχας έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για τη σώσουν. Παρότι ανέκτησε τις αισθήσεις της η κατάστασή της παρέμεινε κρίσιμη. «Δυστυχώς, δεν ήταν δυνατό να σωθεί», είπε ο υπουργός. Την Πέμπτη, μετά από τρεις μαρτυρικές εβδομάδες, η Φεντιάεβα πέθανε.