Πράξεις, όχι μόνο λόγια. Μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς έρχεται από τον Άγιο Μαρίνο, στην Ιταλία, όπου ψηφίστηκε νόμος που θα επιτρέψει σε οικογένειες και άτομα που κατοικούν στη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά που τελούν υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από τα ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο pressenza, η Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει σε άτομα και οικογένειες να καλωσορίσουν ασυνόδευτους ανηλίκους που ζουν σε κέντρα μεταναστών ή στρατόπεδα υποδοχής. Η οργάνωση Still I Rise ακολούθησε την ιστορία του νομοσχεδίου από την αρχή, από την 1η Ιουλίου 2020 δηλαδή που παρουσιάστηκε από τη Σύμβουλο Sara Conti. Το νομοσχέδιο τέθηκε στη σύνοδο ολομέλειας στις 27 Απριλίου του παρόντος έτους.
«Αυτός ο νόμος ήταν το αποτέλεσμα ενός συναισθήματος που μοιράστηκαν πολλοί άνθρωποι, το οποίο αναπτύχθηκε από τη δημόσια συνάντηση που πραγματοποίησε ο Nicolò Govoni στον Άγιο Μαρίνο πριν από περίπου δύο χρόνια», δηλώνει ο Paolo Berardi, εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής. «Το επόμενο καλοκαίρι, η Antonella Mularoni, μια αγαπητή μου φίλη, ήρθε σε επαφή μαζί μου μετά από ένα ταξίδι στη Σάμο για να προτείνει μια υπέροχη ιδέα, που έγινε Νόμος πριν από λίγες ημέρες. Αρχίσαμε αμέσως να δουλεύουμε για το προσχέδιο του έργου: πρώτα, με τους Nicolò Govoni και Riccardo Geminiani του Still I Rise, στη συνέχεια με άλλους συλλόγους του Αγίου Μαρίνου. Το συνεργατικό έργο των ομάδων του συμβουλίου και η συμβολή των γραφείων της δημόσιας διοίκησης ήταν καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του ιστορικού αποτελέσματος» προσθέτει.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με το νόμο αρ. 79 της 30ης Απριλίου 2021, η Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου ρυθμίζει το νομικό καθεστώς των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό πλαίσιο που μπορεί να παρέχει όλη την ηθική, εκπαιδευτική και υλική υποστήριξη που χρειάζονται. Η αναδοχή επιτρέπεται σε μεμονωμένα άτομα ή συζύγους, πολίτες ή κατοίκους του Αγίου Μαρίνου, που έχουν φτάσει την ηλικία των 25 ετών και είναι σε θέση να εκπαιδεύσουν και να υποστηρίξουν τους ανηλίκους. Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν την ανάγκη οι θετοί φροντιστές/τριες – όπου είναι δυνατόν – να βοηθούν στη διατήρηση των επαφών μεταξύ του παιδιού και της οικογένειας προέλευσής του. Εφόσον όλα πάνε καλά, οι πολίτες και οι κάτοικοι μπορούν στη συνέχεια να επεκτείνουν τις αναδοχές, δίνοντας προτεραιότητα στις αδελφικές σχέσεις.
Σχεδιάστηκε επίσης ένας μηχανισμός «εσωτερικής αλληλεγγύης», για όσους/ες δεν μπορούν να αναλάβουν παιδιά στις οικογένειές τους, αλλά που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο, μπορούν, αν θέλουν, να υποστηρίξουν οικονομικά έναν ή περισσότερους ανηλίκους, οι οποίοι θα ανατεθούν σε οικογένειες ή άτομα που μπορούν να τα φροντίσουν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να τους υποστηρίξουν οικονομικά.
Προκειμένου να διευκολυνθεί και να ενθαρρυνθεί το δίκτυο των φροντιστών, η Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου προβλέπει τη σύσταση στο μέλλον ενός Ταμείου για την οικονομική στήριξη των ανάδοχων οικογενειών. Υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Νομικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών, η Υπηρεσία ανηλίκων και το Γραφείο Διεθνούς Υιοθέτησης και Ανάπτυξης θα διαχειρίζονται όλα τα στάδια ανάδοχης φροντίδας, με τη συνεργασία εξουσιοδοτημένων οργανισμών και ενώσεων στο Σαν Μαρίνο.
«Αυτό το έργο προσθέτει ένα θεμελιώδες κομμάτι σε αυτό που κάνουμε, το οποίο έλειπε μέχρι τώρα», λένε ο Nicolò Govoni και ο Riccardo Geminiani, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Still I Rise. «Χάρη στον νέο νόμο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στα σχολεία μας σε περιβάλλον έκτακτης ανάγκης (όπως στη Σάμο) θα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι ελπίδας σε ένα ασφαλέστερο εξωτερικό περιβάλλον, με οικογένειες που θα τους φροντίζουν και θα τους παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη για την ανάπτυξή τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και βαθιά ευγνώμονες στη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου που έκανε ένα τόσο σημαντικό βήμα» καταλήγει.
Πηγή: The Press Project