Categories: ΚΟΣΜΟΣ

«Τους προδότες τους πυροβολούν»: Γιος κατέθεσε εναντίον του πατέρα του, για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Όταν ο Γκάι Γουέσλι Ρέφιτ επέστρεψε στο Τέξας, αφού είχε πάρει μέρος στην εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ- που έγινε στις 6 Ιανουαρίου 2021- η υποδοχή δεν ήταν «θερμή». 

Κόμπαζε στην οικογένειά του για τα βίαια γεγονότα και υποσχέθηκε ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Όμως, ο 18χρονος τότε γιος του αντέδρασε και τον κατηγόρησε ότι παραβίασε τον νόμο.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ρέφιτ συνειδητοποίησε πως ο γιος του μπορεί να είχε δίκιο και ότι το FBI ενδέχεται να τον κυνηγήσει. Έτσι, οργισμένος, απείλησε τα παιδιά του, προειδοποιώντας τα να μην τον «καρφώσουν» στις αρχές. Χθες, ο Τζάκσον Ρέφιτ κατέθεσε εναντίον του πατέρα του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον. 

«Αν με καρφώσεις, είσαι προδότης. Και τους προδότες του πυροβολούν», του είπε ο πατέρας του, όπως κατέθεσε ο 19χρονος, ενώ ο 41χρονος τον κοιτούσε από απέναντι. Είναι ένας από τους πάνω από 700 που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για την εισβολή στο Καπιτώλιο. 

Στην τρίωρη κατάθεσή του, ο 19χρονος περιέγραψε πώς ο πατέρας του έγινε πιο απόμακρος και απόλυτος με τις απόψεις του το 2016, τη χρονιά που εξελέγη πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Πατέρας και γιος δεν συμφωνούσαν σε ό,τι αφορούσε την πολιτική. 

Περιέγραψε ότι ο πατέρας του ήταν μέλος οργάνωσης του Τέξας που συνδέεται στενά με το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και πως συχνά πήγαινε στη δουλειά του με το πιστόλι του. 

Η κατάσταση ανάμεσα σε πατέρα και γιο έγινε πιο τεταμένη τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ ο Τραμπ προσπαθούσε με διάφορους τρόπους να ανατρέψει την εκλογική ήττα του. Οι μεταξύ τους συγκρούσεις σε μεγάλο βαθμό γίνονταν σε ομαδική συνομιλία της οικογένειας, από την οποία αρκετά μηνύματα παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. 

«Το Κογκρέσο έκανε μοιραία λάθη αυτή τη φορά. Αυτό δεν αφορά τον Τραμπ, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Αφορά τη χώρα μας», έγραφε ο Γκάι Ρέφιτ στις 21 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς. «Δεν νομίζω ότι το Κογκρέσο επινόησε τις 80.000.000 ψήφους του Μπάιντεν, αλλά ΟΚ», ήταν η απάντηση του γιου. «Δεν αφορά τον Τραμπ ή τον Μπάιντεν. Αυτό που ακολουθεί αφορά την τυραννία», επέμεινε ο πατέρας. 

Το να διαβάζει τέτοια μηνύματα- κάποια από αυτά αφορούσαν το ταξίδι του πατέρα του στην Ουάσινγκτον για την 6η Ιανουαρίου του 2021- ήταν «τρομακτικό και σουρεαλιστικό», είπε ο Τζάκσον Ρέφιτ. 

Ανησυχούσε για το τι μπορεί να έκανε ο πατέρας του, κατέθεσε. Οπότε, βρήκε στο διαδίκτυο το link για την παροχή πληροφοριών στο FBI και περιέγραψε τι είχε ειπωθεί ανάμεσα σε εκείνον και τον πατέρα του. Ένιωθε απαίσια για αυτό που έκανε, είπε στο δικαστήριο. Όμως, για εβδομάδες το FBI δεν απάντησε. Και όταν ξύπνησε στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο σπίτι της συντρόφου του, ο Τζάκσον Ρέφιτ διάβασε μήνυμα στην οικογενειακή συνομιλία, που έλεγε ότι ο πατέρας του ήταν στην Ουάσινγκτον. 

Γύρισε εσπευσμένα στο σπίτι και βρήκε τη μητέρα και τις αδελφές του να παρακολουθούν στην τηλεόραση τις χαοτικές σκηνές που εκτυλίσσονταν στο Καπιτώλιο. «Απλά στάθηκα εκεί, με δέος και απογοήτευση, λυπημένος και τρομαγμένος», κατέθεσε. 

Δύο ημέρες αργότερα, επιστρέφοντας από την Ουάσινγκτον, ο Γκάι Ρέφιτ έστειλε στην οικογένεια μήνυμα με το οποίο πανηγύριζε για τη συμμετοχή του στα βίαια περιστατικά. «Καταλάβαμε την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, είμαστε η δημοκρατία του λαού», έγραφε μεταξύ άλλων. Όταν ο Τζάκσον του επεσήμανε πως οι αρχές εντοπίζουν όσους συμμετείχαν στην εισβολή, εκείνος απάντησε «Ναι, δεν με νοιάζει, δεν παραβίασα κανένα νόμο». 

Παρόμοια συζήτηση είχαν και όταν έφτασε στο σπίτι της οικογένειας. Λίγες ημέρες αργότερα, ο πατέρας διατύπωσε την απειλή για τους «προδότες», σύμφωνα με τον Τζάκσον Ρέφιτ. Εκείνη την ημέρα ο γιος συναντήθηκε με το FBI και ο πατέρας του συνελήφθη μέσα σε μία εβδομάδα. 

Νωρίτερα στη δίκη είχε προβληθεί βίντεο διάρκειας 30 λεπτών από την εισβολή, που είχε γυρίσει ο Ρέφιτ, με κάμερα που είχε στο κράνος του. Σε αυτό, επανειλημμένα καλούσε τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο και να σύρει τους βουλευτές από τα μαλλιά ή τους αστραγάλους, ανάμεσά τους την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. 

«Δεν ήρθα εδώ για να παίξω, παίρνω το Καπιτώλιο. Θέλω απλά να δω το κεφάλι της Πελόζι να χτυπά κάθε σε κάθε σκαλοπάτι, βγαίνοντας», ανέφερε σε κάποιο σημείο του βίντεο. 

ΠΗΓΗ: NYT

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA