Το «West Side Story» της Καμεράτα, που παρουσιάστηκε το φετινό καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στο Μέγαρο Μουσικής όσοι δεν πρόλαβαν να το δουν. Το λαμπερό μιούζικαλ, που μάγεψε το κοινό με τους έντονους ρυθμούς και τη νεανική φρεσκάδα του, ανεβαίνει μόνο για πέντε παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη το Σάββατο 15, την Κυριακή 16, την Τετάρτη 19, την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου (με πρόζα στα ελληνικά, τραγούδια στα αγγλικά και ελληνικούς υπέρτιτλους).
Η Καμεράτα, το αεικίνητο ορχηστρικό σύνολο που δρέπει δάφνες εντός και εντός ελληνικών συνόρων, υπό την καθοδήγηση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου (15, 16 και 19/10), θα αναμετρηθεί και πάλι με την απαιτητική, γεμάτη εναλλαγές, παρτιτούρα του σπουδαίου αρχιμουσικού και συνθέτη Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο οποίος σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία της μουσικής του 20ού αιώνα, γράφοντας, ίσως, το διασημότερο θεατρικό (Μπρόντγουεϊ, 1957) αλλά και κινηματογραφικό (10 όσκαρ, 1961) μούζικαλ όλων των εποχών.
Στο λιμπρέτο του Άρθουρ Λώρεντς, η σαιξπηρική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας μεταμορφώνεται στο συγκλονιστικό αφήγημα ενός σύγχρονου τραγικού έρωτα, ενώ οι στίχοι του Στήβεν Σόντχαϊμ μετατρέπονται σε ουσιαστικό δραματουργικό στοιχείο, με τον χορό να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής.
Η δράση μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη, εστιάζοντας στην έχθρα ανάμεσα σε δύο νεανικές συμμορίες: Τους Αμερικανούς «Σίφουνες» και τους Πορτορικανούς «Καρχαρίες». Μέσα σε αυτό το κλίμα αντιπαλότητας -μίας αντιπαλότητας που ακροβατεί ανάμεσα στο εφηβικό παιχνίδι και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας (ρατσισμός, μεταναστευτικό, μισαλλοδοξία)-, γεννιέται ο έρωτας ανάμεσα στην Πορτορικανή Μαρία και τον Αμερικανό Τόνυ. Οι φωτεινές δόσεις χιούμορ και η χορευτική μουσική, με άφθονα στοιχεία τζαζ και λάτιν, αναδεικνύουν με αριστοτεχνικό τρόπο ότι το «West Side Story» ήταν και παραμένει μία από τις πιο συγκινητικές ιστορίες αγάπης του μουσικού θεάτρου.
Στο «West Side Story» της Καμεράτα τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Γιώργος Πέτρου, ο οποίος έχει κάνει, επίσης, τη μετάφραση του έργου, και ο Αμερικανός Τζον Τοντ, πολυβραβευμένος σπεσιαλίστας του είδους, που είναι και ο χορογράφος της παράστασης. «Οι επιλογές του Μπερνστάιν αποτελούν για όλους εμάς την αφετηρία, με βάση την οποία θα προσδιορίσουμε τη δική μας στάση και αισθητική, όσον αφορά τη μουσική ερμηνεία. Σήμερα, λοιπόν, αποτελεί μεγάλη πρόκληση να διακρίνει κανείς τη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την οπερατική ερμηνεία από την πεπατημένη του αμερικανικού μιούζικαλ. Να αποφύγει, τόσο τα οπερατικά, όσο και τα «μιουζικαλίστικα» εφέ, με στόχο μία ηχητική εικόνα, ειλικρινή, διάφανη και άμεση. Με στόχο ένα τραγούδι που θα μεταδίδει στο ακέραιο κάθε συναισθηματική απόχρωση, που θα τονίζει τον λόγο, αλλά θα διατηρεί το μπελ κάντο της φωνής που τόσο αγαπάμε στην όπερα. Κάτι που μεταφέρεται και στην πρόζα: Άμεση, κατανοητή, με μουσικό timing, έτσι ώστε οι νότες να βγαίνουν ως προέκταση του ίδιου του λόγου», αναφέρει ο Γιώργος Πέτρου για την παράσταση.
Τα σκηνικά σχεδίασε ο γνωστός σκηνοθέτης και σκηνογράφος Πάρις Μέξης, ενώ τα κοστούμια είναι της Γεωργίνας Γερμανού. Στους φωτισμούς, ο Γιώργος Τέλλος και στη διδασκαλία πρόζας, ο Παντελής Δεντάκης.
Οι μουσικοί του συνόλου πλαισιώνουν έναν πολυμελή θίασο νεαρών τραγουδιστών, χορευτών και ηθοποιών. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται η Μαρίνα Σάττι (Μαρία), ο Γιάννης Καλύβας (Τόνυ), ο Ιάσονας Μανδηλάς (Ριφ) και η Ελένη Σταμίδου (Ανίτα). Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ, του Μεγάρου Μουσικής και της Καμεράτα.
Τιμές εισιτηρίων, 12 ευρώ (Ζώνη Γ), 22 ευρώ (Ζώνη Β), 28 ευρώ (Ζώνη Α), 40 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη).
Ειδικές τιμές, 9 ευρώ (65+, πολύτεκνοι), 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμΕΑ).