Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Το ΣτΕ απέρριψε τις πρώτες αιτήσεις γιατρών και υπαλλήλων για «πάγωμα» των υποχρεωτικών εμβολιασμών

Στην απόρριψη αιτήσεων 115 γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων σε νοσοκομεία της χώρας με τις οποίες ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που θα «παγώνει» τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους, προχώρησε το Γ’ Θερινό Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, για το θέμα αυτό από το ΣτΕ εκδόθηκαν τέσσερις προσωρινές διαταγές με τις οποίες απορρίπτονται τα αιτήματα γιατρών και υπαλλήλων για αναστολή των εμβολιασμών τους. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα και πλέον το Τμήμα του ΣτΕ εξετάζει αν θα προχωρήσει στην έκδοση απόφασης επί αναστολής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ή όχι.

Ακόμη, στην Ολομέλεια ΣτΕ εκκρεμεί αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση προσωρινής διαταγής και για αναστολή της απόφασης που προβλέπει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε εργαζόμενους στο χώρο της υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί, ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.

Στην αίτηση ακύρωσης εκτίθενται περαιτέρω, ότι πριν την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τέλος, με το υπό κρίση μέτρο, φρονούμε, ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι «ουδέποτε υπήρξε αρνητική στο ζήτημα του εμβολιασμού καθώς από την πρώτη στιγμή προτρέψαμε τα μέλη μας να εμβολιαστούν, αποτέλεσμα δε της στάσης μας είναι και το γεγονός, ότι σήμερα στον χώρο των εργαζομένων στην δημόσια υγεία πάνω από το 82% έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Συνυπολογίζοντας το ποσοστό όσων διαθέτουν φυσική ανοσία το ποσοστό υπερβαίνει το 90%».

Και σε σχετική ανακοίνωσή της Ομοσπονδία τονίζει ότι «η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπό το κράτος του έμμεσου εξαναγκασμού της στέρησης κάθε βιοποριστικού μέσου για τους εργαζόμενους, που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν αποτελεί μια νομοθετική επιλογή, που θίγει τον καίρια, συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα και είναι κατά την άποψη μας, αποδοκιμαστέα από την έννομη τάξη».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA