Το Σαν Φρανσίσκο, γίνεται η μεγαλύτερη αμερικανική πόλη που βάζει «μπλόκο» στην πώληση γούνινων ενδυμάτων – Αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες του κλάδου που υποστηρίζουν ότι θα χαθούν έσοδα και θέσεις εργασίας.
Η απόφαση, που ελήφθη μετά και το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Εποπτικών Αρχών της πόλης, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 1.000 ευρώ.
Η απαγόρευση αφορά σε ενδύματα και αξεσουάρ που περιέχουν πραγματική γούνα, συμπεριλαμβανομένων παλτών, μπρελόκ και γαντιών. Από την απόφαση εξαιρούνται ζωικά προϊόντα όπως το δέρμα και το μαλλί, ενώ τα καταστήματα που πωλούν γούνινα ρούχα από δεύτερο χέρι θα συνεχίσουν να πωλούν τα μεταχειρισμένα.
Περίοδος χάριτος
Οι αρμόδιοι αποφάσισαν να δοθεί μια περίοδος χάριτος μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 στους εμπόρους λιανικής πώλησης ώστε να πουλήσουν τα γούνινα προϊόντα που υπάρχουν στον κατάλογό τους, για παραγγελίες που έχουν δεχτεί πριν από τις 20 Μαρτίου 2018.
«Περισσότερα από 50 εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται βίαια κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο για να στηρίξουν τη βιομηχανία μόδας», δήλωσε μετά την ψήφιση της απαγόρευσης η Κέιτ Τανγκ, εισηγήτρια της πρότασης.
«Ασυμβίβαστη με το ήθος της πόλης»
Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Μαρκ Φάρελ, υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης, λέγοντας ότι θα την υπογράψει όταν «φθάσει στο γραφείο του».
Η νομοθεσία θεωρεί ότι η πώληση προϊόντων από πραγματική γούνα είναι «ασυμβίβαστη με το ήθος της πόλης να αντιμετωπίζει όλα τα έμβια όντα, τους ανθρώπους και τα ζώα με καλοσύνη».
Αντιδρά η βιομηχανία γούνας
Ενάντια στην απόφαση απαγόρευσης τάχθηκε η βιομηχανία γούνας, που προειδοποίησε ότι θα χαθούν εκατομμύρια δολάρια και θέσεις εργασίας. Η Διεθνής Ομοσπονδία Γούνας και το Συμβούλιο της Αμερικής για τη Γούνα απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα μία επιστολή στο Συμβούλιο Εποπτικών Αρχών στην οποία υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση «θα επιφέρει απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων σε φορολογικά έσοδα και θέσεις εργασίας».
Για «Ιστορική νίκη» μιλούν οι φιλοζωικές
Υπέρ της απαγόρευσης τάχθηκε η Humane Society International (HSI) που αγωνίζεται υπέρ της καλής μεταχείρισης των ζώων. «Σήμερα το Σαν Φρανσίσκο μπήκε στον χάρτη ως μία κορυφαία προοδευτική πόλη», δήλωσε η επικεφαλής της HSI, Κίτι Μπλοκ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «μία συναρπαστική και ιστορική νίκη τόσο για τα ζώα, όσο και για τον συμπονετικό καταναλωτισμό».
Το Σαν Φρανσίσκο είναι η μεγαλύτερη αμερικανική πόλη που έχει υιοθετήσει μια τέτοια πολιτική.