Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Το Ποτάμι δεν κατεβαίνει στις εκλογές

Το Ποτάμι αποφάσισε να μην κατέβει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η παραίτηση του Σταύρου Θεοδωράκη θα ενεργοποιηθεί σε συνάρτηση με την ημερομηνία του συνεδρίου το οποίο ορίζεται σε τρεις μήνες. Το Πολιτικό Συμβούλιο καλεί τους ψηφοφόρους του κόμματος να προσέλθουν “μαζικά στις κάλπες”.
 
Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο Ποτάμι μετά το αποτυχημένο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε να παραιτηθεί από την ηγεσία και αντικαθίσταται από τον Γιώργο Μαυρωτά.

Παράλληλα, όπως ανακοινώνεται από το κόμμα, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μη συμμετάσχει το Ποτάμι στις προσεχείς εθνικές εκλογές, ενώ προσδιόρισε για το φθινόπωρο του 2019 συνέδριο, όπου θα αποφασιστεί το μέλλον του κόμματος.

Διευκρινίζεται πως το συνέδριο για την εκλογή του νέου επικεφαλής θα συγκληθεί υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από την παραίτηση του απερχόμενου επικεφαλής, έτσι η παραίτηση Θεοδωράκη θα ενεργοποιηθεί σε συνάρτηση με την ημερομηνία του συνεδρίου, που προσδιορίστηκε για το Φθινόπωρο του 2019.

Επίσης το Πολιτικό Συμβούλιο εκτιμά ότι “η κάθοδος του Κινήματος στις Eθνικές Eκλογές της 7ης Ιουλίου θα σήμαινε ότι το Ποτάμι αγνοεί επιδεικτικά την πρόσφατη ετυμηγορία των πολιτών. Καλεί όμως τους 85.000 πολίτες που ψήφισαν στις 26 Μαΐου το Ποτάμι, να ξεπεράσουν την εύλογη πικρία τους και να προσέλθουν στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών”.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος:
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήταν αρνητικό για το Ποτάμι και αυτό δεν επιδέχεται εξωραϊσμούς. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του αρνητικού αποτελέσματος, ανακοίνωσε στο Πολιτικό Συμβούλιο την απόφασή του να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Μαυρωτά. Επειδή όμως με βάση το καταστατικό, το συνέδριο για την εκλογή νέου Eπικεφαλής πρέπει να συγκληθεί υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από την παραίτηση του απερχόμενου Eπικεφαλής, η παραίτηση του Σταύρου Θεοδωράκη θα ενεργοποιηθεί σε συνάρτηση με την ημερομηνία του συνεδρίου. Το Πολιτικό Συμβούλιο προσδιόρισε το χρόνο του συνεδρίου για το Φθινόπωρο του 2019, ώστε να δοθεί ο χρόνος στα στελέχη και τους φίλους του Κινήματος σε όλη τη χώρα, να αποτιμήσουν ψύχραιμα και νηφάλια το αποτέλεσμα των Eυρωεκλογών και την πορεία του Κινήματος.

Το Πολιτικό Συμβούλιο εκτιμά ότι η κάθοδος του Κινήματος στις Eθνικές Eκλογές της 7ης Ιουλίου θα σήμαινε ότι το Ποτάμι αγνοεί επιδεικτικά την πρόσφατη ετυμηγορία των πολιτών. Καλεί όμως τους 85.000 πολίτες που ψήφισαν στις 26 Μαΐου το Ποτάμι, να ξεπεράσουν την εύλογη πικρία τους και να προσέλθουν στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών.

Το Πολιτικό Συμβούλιο ταυτόχρονα επαναβεβαιώνει την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του Ποταμιού σύμφωνα με την οποία: «Η Ελλάδα χρειάζεται μία συμμαχία της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας που μπορεί να ακούσει τον ψύχραιμο λόγο και τη διαφορετική άποψη. Της Ελλάδας που θέλει φιλελεύθερες, ευρωπαϊκές, προοδευτικές λύσεις».

Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου τίθεται προς έγκριση στα μέλη της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ), τα οποία καλούνται να τοποθετηθούν ηλεκτρονικά, όπως το καταστατικό του Ποταμιού προβλέπει.

Η πορεία του κόμματος μέχρι σήμερα
Θυμίζουμε πως το Ποτάμι ιδρύθηκε στις στις 26 Φεβρουαρίου του 2014 από τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Μεταξύ των πρώτων 30 που μετείχαν ήταν οι Νίκος Δήμου, Θοδωρής Γκόνης, Βάσω Κιντή, Γιώργος Μαυρωτάς, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Ορφανός, Ανδρέας Πετρουλάκης, Τάσος Τέλλογλου, Γεωργία Λινάρδου.

Το Ποτάμι κατήλθε για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία στις ευρωεκλογές του 2014 με τον επικεφαλής του να μην είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Το κόμμα έφτασε στο 6,6%, ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές, οι οποίοι εντάχθηκαν στην Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το Ποτάμι εξελέγη τέταρτο κόμμα με ποσοστό 6,05% και εξέλεξε 17 βουλευτές.

Την επομένη των εκλογών, ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο δε συμμετείχε στην κυβέρνηση, λόγω της συμμετοχής των ΑΝΕΛ.

Τον Ιούλιο του 2015, στο δημοψήφισμα το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ του “ΝΑΙ”.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το Ποτάμι αναδείχθηκε έκτο κόμμα χάνοντας σε νούμερα και πέφτοντας στο 4,09%, εκλέγοντας 11 βουλευτές.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2017, διεξήχθη το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά το οποίο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά εξήγγειλε τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του υπό ίδρυση νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, απευθύνοντας κάλεσμα και στο Ποτάμι.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, ωστόσο δεν εξελέγη, καθώς συγκέντρωσε 10,93% καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μεταξύ εννέα υποψηφίων.

Την 1 Ιουλίου του 2018, η Μεγάλη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού, ύστερα από σχετική εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη, αποφάσισε την αποχώρηση του κόμματος από το Κίνημα Αλλαγής, λόγω εσωτερικών διαφωνιών, και την αυτόνομη πορεία του.

Τον Ιανουάριο του 2019, διαγράφτηκε ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, επειδή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ ενόψει της κύρωσης από τη Βουλή των Ελλήνων της συμφωνίας των Πρεσπών, ανεξαρτητοποιήθηκαν οι βουλευτές Β’ Αθηνών Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός.

Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς απώλεσε το ελάχιστο όριο των πέντε βουλευτών.

Στις 7 Μαΐου 2019, η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, επανασυστάθηκε με πέντε βουλευτές, έπειτα από την παραίτηση της Κατερίνα Μάρκου από τη ΝΔ, της οποίας η έδρα επιστράφηκε στο Ποτάμι (με το οποίο είχε εκλεγεί) και αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Νυφούδη.

Στις ευρωεκλογές του 2019 δεν κατάφερε να εκλέξει κανένα ευρωβουλευτή λαμβάνοντας 1,58%.

Πηγή: news247.gr

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης