Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πλήρες πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η αυλαία του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου με την καθηλωτική ιστορία αγάπης «Η ψυχή και το σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου. Το 58ο ΦΚΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα στην πολυβραβευμένη Ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα, η οποία θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει στο κοινό τις ταινίες της. Στο παράδοξο, ρομαντικό φιλμ «Η ψυχή και το σώμα» (On Body and Soul) του 2017, ζωώδες και ανθρώπινο, ομορφιά και γκροτέσκ δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι με ελάφια και δυο μοναχικές ψυχές που συναντιούνται κάθε βράδυ κυριολεκτικά στα όνειρά τους. Μια απρόβλεπτη ερωτική ιστορία που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις, μια κινηματογραφική εμπειρία που συνεχίζεται ακόμη κι όταν έχουν πέσει οι τίτλοι τέλους. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες μετά το 58ο ΦΚΘ από τη Strada Films.

Body and Soul.

Μια από τις πιο απολαυστικές κωμωδίες χαρακτήρων που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, η ταινία «Το πάρτι» (The Party) της Σάλι Πότερ θα κλείσει την αυλαία του 58ου Φεστιβάλ. Μια φιλόδοξη πολιτευόμενη προσκαλεί ενθουσιασμένη τους φίλους της στο σπίτι για να γιορτάσουν την προαγωγή της. Οι καλεσμένοι, όμως, έχουν τα δικά τους δράματα, ενώ και ο σύζυγος της οικοδέσποινας μοιάζει ανήσυχος. Όταν τους ανακοινώσει πράγματα που θα σοκάρουν, θα ξεκινήσει ένα ντόμινο κωμικοτραγικών αποκαλύψεων. Κάπως έτσι, μια βραδιά που ξεκίνησε με πολλές υποσχέσεις, θα καταλήξει σε ό,τι δεν είχε ποτέ κανείς φανταστεί. Με all-star καστ που περιλαμβάνει τους Κριστίν Σκοτ Τόμας, Πατρίσια Κλάρκσον, Μπρούνο Γκαντς, Έμιλι Μόρτιμερ, Κίλιαν Μέρφι και Τίμοθι Σπολ σε εκπληκτικές ερμηνείες, το φιλμ είναι μια ασπρόμαυρη feelgood έκπληξη, που ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, για να σχολιάσει πανέξυπνα τη μπουρζουαζία, την πολιτική, τα ανθρώπινα πάθη και την ηθική. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες μετά το 58ο ΦΚΘ από την Feelgood την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

The Party.

Η συναρπαστική γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει ανατρεπτικούς δημιουργούς, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, θα υποδεχτούμε 33 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες: 20 ταινίες σε πρώτη προβολή, 5 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα, 2 καθολικά προσβάσιμες ταινίες, 2 ταινίες σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ, 1 ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή και 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα». Θα προβληθούν επίσης 5 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους στο τμήμα Film Forward και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Θα ζήσουμε το σινεμά του αύριο στο Διεθνές Διαγωνιστικό, όπου επιλέχθηκαν φέτος 14 ταινίες με οδηγό το εμβληματικό βιβλίο της Γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ «Ανάγκη για ρίζες» (εκδόσεις Κέδρος, μτφ. Μαρία Μαλαφέκα). Καλωσορίζοντας την Εικονική Πραγματικότητα με το νέο Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality. Ανακαλύπτουμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στο Out of Competition και στους Ανοιχτούς Ορίζοντες. Θα δούμε παράλληλα τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις «Ματιές στα Βαλκάνια» ενώ ο  Ευθύμης Φιλίππου επιλέγει για άλλες 10 αγαπημένες του ταινίες. Ενώ θα συναντήσουμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές και θα δούμε τις πιο ριζοσπαστικές ταινίες στο Film Forward. 

Hannah.

The Invisible hand.

Στα Αφιερώματα, δίνουμε μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη Round MidnightΥποδεχόμαστε στο φεστιβάλ την Ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα Ίλντικο Ενιέντι, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου. Συνομιλούμε με τον Σουηδό δημιουργό Ρούμπεν Έστλουντ, τον μεγάλο νικητή του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, που επίσης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Απολαμβάνουμε το τολμηρό σινεμά της Άιντα Λουπίνο (1918-1995), της πρώτης γυναίκας σκηνοθέτριας στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’50. Ανακαλύπτουμε τις σπάνιες ταινίες του Γάλλου ποιητή, δημοσιογράφου, σκηνοθέτη και δραματουργού Αρμάν Γκατί (1924-2017), από τους σπουδαιότερους διανοητές του 20ου αιώνα. Εξερευνούμε την παθιασμένη σχέση σινεμά και λογοτεχνίας στο αφιέρωμα «Από τις λέξεις στις εικόνες: Βαλκανική λογοτεχνία και σινεμά» (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια»), με 11 αριστουργηματικές βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία. Διερευνούμε τις διάφορες όψεις της ανεργίας και της εργασίας στο αφιέρωμα «Αόρατα χέρια».

Ο αγαπημένος σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Μικρόκοσμος» (Downsizing)Στο φεστιβάλ θα βρεθεί για πρώτη φορά ο ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ, ο οποίος συμμετέχει σε 2 ταινίες, ως αφηγητής στο ντοκιμαντέρ Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου, για τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ και ως πρωταγωνιστής στη νέα ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου «Σπόρος».

Into the blue.

Downsizing.

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται και στην Αγορά του ΦΚΘ. Ανάμεσά τους, το βραβείο Lab Project του Eurimages αξίας έως και 50.000 ευρώ, το Thessaloniki Locarno Industry Academy International και το ACE Producers Think Tank και η δράση Training Day, σε συνδιοργάνωση με το CED Media Greece.

Το ΦΚΘ συνεχίζει να μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά  με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως, χάρη στις δράσεις προσβασιμότητας στις εγκαταστάσεις και το περιεχόμενό του, με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ οι συνθήκες προσβασιμότητας διασφαλίζονται σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Τέλος, μην χάσετε τις 3 ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την πρωτότυπη έκθεση «Το Ρίζωμα: 14 ταινίες, 14 ιδέες, 14 ρίζες της ψυχής» με έργα 14 νέων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις ταινίες του φετινού Διεθνούς Διαγωνιστικού. Μια διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, του ΟΛΘ και της Samsung. Το απολαυστικό masterclass «2.39:1 – Το ελληνικό σινεμά επανέρχεται στο σινεμασκόπ» στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, διοργάνωση της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών, με την υποστήριξη του ΦΚΘ. Πέντε αναπάντεχες παρεμβάσεις από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ σε διάφορους χώρους του Φεστιβάλ. 

Την έκθεση «Λούφα και Παραλλαγή», αφιερωμένη στην θρυλική ταινία του Νίκου Περάκη, διοργάνωση του ΜΙΕΤ, με την υποστήριξη του ΦΚΘ. Την φωτογραφική έκθεση #CedefopPhotoAward 2017 με έργα σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διοργάνωση του Cedefop με την επιμέλεια του ίδιου και του ΦΚΘ. Συναυλία με κινηματογραφικές μουσικές από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Συναυλία του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» με εκλεκτούς μουσικούς (Γιάννης Αγγελάκας, Baildsa, Διώνη, κ.ά.), διοργάνωση του περιοδικού και του πολυχώρου WE, με την υποστήριξη του ΦΚΘ. Δύο βιβλιοπαρουσιάσεις με κινηματογραφικό «χρώμα»: «Θυμάμαι… 32 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου» του Νίκου Γκροσδάνη και «Μυστικές συναντήσεις» του Δημήτρη Αθανίτη.

Μάρθα Φύλλου