Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ «χαλαρώνει» κάποιους από τους περιορισμούς που επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας

Για πρώτη φορά από τον Μάιο το Ισραήλ άνοιξε και πάλι σήμερα το πέρασμα με τη Λωρίδα της Γάζας Κερέμ Σαλόμ και επέκτεινε τη ζώνη αλιείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Το Ισραήλ είχε κλείσει το Κερέμ Σαλόμ, το μόνο ισραηλινό σημείο διέλευσης προϊόντων και εξοπλισμού προς τη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια του πολέμου των 11 ημερών με τη Χαμάς τον Μάιο, ενώ είχε αρχίσει να το ανοίγει σταδιακά μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Το ίδιο είχε γίνει και με τη ζώνη αλιείας του παλαιστινιακού θύλακα όπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007.

Σήμερα το πρωί η Cogat, η ισραηλινή υπηρεσία συντονισμού κυβερνητικών δραστηριοτήτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ανακοίνωσε ότι «έπειτα από εξέταση της κατάστασης ασφαλείας και την έγκριση από την πολιτική τάξη, αποφασίστηκε η επέκταση στα 15 ναυτικά μίλια της ζώνης αλιείας της Γάζας», το μέγιστο όριό της υπό τον ισραηλινό αποκλεισμό, και το «πλήρες» άνοιγμα του Κερέμ Σαλόμ.

Παράλληλα θα αυξηθεί κατά 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα η ποσότητα νερού που παρέχει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ θα φτάσει τις 7.000 –από 2.000 που ήταν μέχρι τώρα—ο αριθμός των εμπόρων από τη Λωρίδα της Γάζας που μπορούν να εισέρχονται στο Ισραήλ μέσω του περάσματος Ερέζ.

Τα μέτρα αυτά «εξαρτώνται» από τη διατήρηση της ασφάλειας στον παλαιστινιακό θύλακα, τόνισε η Cogat.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε δύο ημέρες μετά τη συνάντηση στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς, την πρώτη αυτού του επιπέδου εδώ και χρόνια, για να συζητήσουν για την ασφάλεια και την οικονομία.

Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε μετά από αυτή που είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο καθώς και μετά από μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του Κατάρ για την διανομή βοήθειας ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Τη βοήθεια αυτή που παρέχει στον παλαιστινιακό θύλακα το Κατάρ είχε μπλοκάρει στις αρχές Μαΐου το Ισραήλ κατηγορώντας τη Χαμάς ότι την υπεξαιρεί για να στηρίξει τους στρατιωτικούς της στόχους. Σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας, η διανομή της βοήθειας του Κατάρ στη Γάζα θα γίνεται μέσω του ΟΗΕ.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA