Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Το Facebook, το Twitter, το YouTube και το WhatsApp έκλεισαν στην Τουρκία

Το TurkeyBlocks εντόπισε περιορισμούς στην πρόσβαση σε πολλαπλά social media, και συγκεκριμένα στα Facebook, Twitter, YouTube και WhatsApp, ξεκινώντας από τις 4 Νοεμβρίου, 1.20π.μ. τοπική ώρα Τουρκίας, μέχρι και αυτήν την στιγμή.

Περιορισμοί σε υπηρεσίες μηνυμάτων όπως το WhatsApp, το Instagram και το Skype έχουν επίσης εντοπιστεί. Πολλοί χρήστες παραπονιούνται για την αποτυχία της υπηρεσίας του WhatsApp στην Τουρκία. 

Πιστεύεται ότι το περιστατικό σχετίζεται με την προφυλάκιση πολλών ηγετών του κόμματος HDP, που συνοδεύεται από εφόδους στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα.

Η πλειοψηφία των χρηστών Ίντερνετ έχει επηρεαστεί την στιγμή που έγιναν οι μετρήσεις. Ο τερματισμός λειτουργίας πρώτα εντοπίστηκε από τον εθνικό πάροχο TTNet, το Turkcell και έπειτα από άλλους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου. 

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, είχε πραγματοποιηθεί ολική απενεργοποίηση του Ίντερνετ για εκατομμύρια ανθρώπων στην νοτιοανατολική Τουρκία, που λέγεται ότι απέτρεψε την παροχή ιατρικής βοήθειας σε ασθενείς και σε υποδομές που σε αφήνουν ανάπηρο.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι το κλείσιμο των κοινωνικών δικτύων εφαρμόζεται συχνά μετά από έκτακτη εθνική ανάγκη, όπως τρομοκρατική επίθεση, για να λογοκριθούν τα media και να επιτραπεί στην εξουσία μεγάλος βαθμός ελέγχου της αφήγησης των γεγονότων.  

Οι σήραγγες VPN έχουν αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό μέσο για την καταστρατήγηση των πρακτικών αυτών από χρήστες που είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν τον στραγγαλισμό του δικτύου, που επιβραδύνει και μπλοκάρει αποτελεσματικά τις υπηρεσίες σε σταθερές γραμμές και φορητές συσκευές.

Η χρήση της τεχνικής στην Τουρκία κατά τη διάρκεια πολιτικών γεγονότων, όπως η σύλληψη μελών του κοινοβουλίου, είναι άνευ προηγουμένου, μετά από τις διαμαρτυρίες το 2013 στο Πάρκο Γκεζί.

Πηγή: TurkeyBlocks

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου