Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα την Αυστρία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης αφού ο διευθυντής της εφημερίδας Der Standard υποχρεώθηκε να αποκαλύψει τα προσωπικά δεδομένα αναγνωστών οι οποίοι είχαν γράψει σχόλια κάτω από ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.
Η υπόθεση αφορά σχόλια που είχαν στόχο αξιωματούχους του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) και ενός περιφερειακού κόμματος. Τα σχόλια αυτά συνέδεαν τους εν λόγω αξιωματούχους με «τη διαφθορά ή τη νεοναζιστική κίνηση», αναφέρει το ΕΔΔΑ σε ανακοίνωσή του.
Τα πολιτικά κόμματα είχαν απαιτήσει από την εφημερίδα να αποκαλύψει τα δεδομένα αυτών που είχαν γράψει τα σχόλια κάτω από το άρθρο ώστε «να μπορέσουν να στραφούν εναντίον τους αστικά και ποινικά».
Μολονότι η Der Standard είχε διαγράψει τα εν λόγω σχόλια, είχε αρχικά αρνηθεί να αποκαλύψει τα δεδομένα χρήστη, όμως υποχρεώθηκε από το αυστριακό Ανώτατο Δικαστήριο να το πράξει.
Στην απόφασή του, το ΕΔΔΑ εκτιμά πως η αυστριακή δικαιοσύνη δεν «έβαλε στη ζυγαριά» τα συμφέροντα των πολιτικών αξιωματούχων με εκείνα της Der Standard να «διατηρεί την ανωνυμία των χρηστών της ώστε να ευνοεί την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών».
Το ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε συνεπώς την Αυστρία, εκτιμώντας πως οι αποφάσεις του αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου «δεν ήταν απαραίτητες σε μια δημοκρατική κοινωνία», και η Βιέννη οφείλει να καταβάλει 17.000 ευρώ στο μέσο ενημέρωσης «για δικαστικά έξοδα».
Οι ευρωπαίοι δικαστές υπογράμμισαν ωστόσο πως «τα δεδομένα αυτών που έγραψαν τα σχόλια δεν καλύπτονται» από την «προστασία δημοσιογραφικών πηγών» και πως «δεν υπάρχει απόλυτο δικαίωμα στην ονλάιν ανωνυμία».
Το ΕΔΔΑ, το οποίο έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, είναι το όργανο στο οποίο έχει αναταθεί να δίνει δικαστική απάντηση στις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία έχει εγκριθεί από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.