Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης συμμετέχει για έκτη χρονιά στην Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ότι συμμετέχει και φέτος, για έκτη χρονιά, στη Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης και διοργανώνει πολύπλευρες ενημερωτικές δράσεις από 24 έως 27 Οκτωβρίου στον χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), οι οποίες αφορούν τους νέους ερευνητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και το ευρύτερο κοινό.

Η Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που διοργανώνεται τα τελευταία 9 χρόνια και το οποίο δίνει την ευκαιρία στη διεθνή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα να ενημερωθεί για τα οφέλη και για τις τελευταίες εξελίξεις της Ανοικτής Πρόσβασης στις δημοσιεύσεις και τα επιστημονικά δεδομένα της δημόσια χρηματοδοτούμενης έρευνας. Φέτος η Διεθνής Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης διοργανώνεται το διάστημα 24 – 30 Οκτωβρίου 2016 με θέμα “Οpen in Action”.

Οι πρωτοβουλίες για την Ανοικτή Πρόσβαση στα αποτελέσματα της έρευνας, υποστηρίζονται ολοένα και περισσότερο από εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για την πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα, όπως οι πρόσφατες συστάσεις που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, οι ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας διευκολύνουν την υιοθέτηση πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση που υλοποιείται μέσω Ψηφιακών Αποθετηρίων και Επιστημονικών Περιοδικών Ανοικτής Πρόσβασης, αλλά και μέσα από πολιτικές Ανοικτών Δεδομένων (δηλαδή δεδομένων στα οποία η πρόσβαση γίνεται με τους ελάχιστους δυνατούς τεχνικούς, οικονομικούς, νομικούς και οργανωτικούς περιορισμούς) έχει διαμορφώσει έναν νέο τρόπο επιστημονικής επικοινωνίας και ταυτόχρονα έχει μεταμορφώσει τον μέχρι πρότινος καθιερωμένο τρόπο διεξαγωγής της έρευνας. Έτσι, χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ο όρος Ανοικτή Επιστήμη (Οpen Science) που αναφέρεται στη διεξαγωγή έρευνας και στη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με ανοικτό τρόπο σε όλη την ερευνητική διαδικασία.

Με στόχο λοιπόν την προβολή των τελευταίων εξελίξεων και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ανοικτής Πρόσβασης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας για την Ανοικτή Πρόσβαση, το ΕΚΤ διοργανώνει (3) στοχευμένες δράσεις.

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου (09.00-14.00) θα διεξαχθεί η κεντρική εκδήλωση, το σεμινάριο “Η Ανοικτή Πρόσβαση στην υπηρεσία των νέων ερευνητών” (Αμφιθεάτρο Λ. Ζέρβας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών). Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε νέους ερευνητές και έχει ως στόχο την ενημέρωσή τους για τις υπηρεσίες του ΕΚΤ (epublishing, griSSH, didaktorika.gr, αποθετήρια), καθώς και άλλων συνεργαζόμενων φορέων, ενώ θα παρουσιαστούν διεθνείς υπηρεσίες (όπως DOAJ, DOAB) μέσω των οποίων δίνεται ανοικτή πρόσβαση σε σημαντικό όγκο δημοσιεύσεων και επιστημονικών δεδομένων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα “Η Ανοικτή Πρόσβαση στην πράξη: οι εμπειρίες των νέων ερευνητών” στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

Το σεμινάριο θα πλαισιώσει η δράση “Μάθε, ‘Ακου, Ρώτα” που θα διεξαχθεί από 24 έως 27 Οκτωβρίου στη Βιβλιοθήκη Eπιστήμης, Τεχνολογίας, Πολιτισμού του ΕΚΤ. Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση των επισκεπτών – μέσα από διαδικτυακές ξεναγήσεις, ενημερωτικές παρουσιάσεις (11.00 και 14.00 καθημερινά) – για τις δυνατότητες και τα οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και ερευνητικά δεδομένα. Σημειώνεται ότι στον ισόγειο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου βρίσκονται η Βιβλιοθήκη και το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο του ΕΚΤ, λειτουργεί δωρεάν ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο WiFi που επιτρέπει την πρόσβαση των επισκεπτών στο Διαδίκτυο και στο πλήρες περιεχόμενο της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΕΚΤ.

Επίσης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Minho και με εισηγητή τον Pedro Principe, το ΕΚΤ διοργανώνει webinar για τη διαλειτουργικότητα των ιδρυματικών αποθετηρίων της Ελλάδας και της Κύπρου με το αποθετήριο του OpenAIRE. Το webinar που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου (14:00-15.00) (στα αγγλικά) απευθύνεται σε διαχειριστές και υπεύθυνους ψηφιακών αποθετηρίων (βιβλιοθηκονόμους και πληροφορικούς ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και συναφών φορέων έρευνας που διαθέτουν ή αναπτύσσουν αποθετήριο).

Σημειώνεται ότι το σεμινάριο για νέους ερευνητές στις 25/10 θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω livestreaming στη διεύθυνση: http://media.ekt.gr/live/.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενημερωτικές δράσεις του ΕΚΤ για τη Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης και εγγραφή στο Σεμινάριο και το Webinar (η συμμετοχή είναι χωρίς κόστος, αλλά απαιτείται online εγγραφή) ανατρέξτε στην ιστοσελίδα της φετινής διοργάνωσης: www.ekt.gr/el/events/

POPAGANDA