Categories: ΚΟΣΜΟΣ

«Το 2050 εσείς θα έχετε πεθάνει, εμείς όχι»: Η παγκόσμια νεολαία διαδηλώνει για το κλίμα

«Το 2050 εσείς θα έχετε πεθάνει, εμείς όχι»: η νεολαία ολόκληρου του κόσμου καλείται να διαδηλώσει αύριο, Παρασκευή, για να ζητήσει από τους ενηλίκους ισχυρές δράσεις για το κλίμα, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς κινητοποίησης εμπνευσμένης από την έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Μέχρι τώρα, η έκκληση για κινητοποιήσεις κάθε εβδομάδα που έχει απευθύνει η μαχητική Σουηδέζα, η οποία από το καλοκαίρι και κάθε Παρασκευή στέκεται μόνη της μπροστά από το κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει «Απεργία από το σχολείο για το κλίμα», έχει βρει ανταπόκριση σε μερικές χώρες, κυρίως στο Βέλγιο ή στη Γερμανία, όπου έχουν διαδηλώσει χιλιάδες νέων.

Όμως γι’ αυτή την «παγκόσμια απεργία για το μέλλον» της 15ης Μαρτίου, μαθητές και φοιτητές ετοιμάζονται να απόσχουν από τα μαθήματά τους από το Σίδνεϊ μέχρι το Παρίσι, από το Τόκιο μέχρι το Μόντρεαλ, από το Χονγκ Κονγκ μέχρι την Καμπάλα.

«Κάνουμε απεργία για να πούμε στις κυβερνήσεις μας να κάνουν τα μαθήματά τους και να μας δείξουν αποδείξεις!», αναφέρεται στην έκκληση που έχει δημοσιοποιηθεί στο Facebook. Αποδείξεις πως ο κόσμος παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας το πολύ στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Προς το παρόν, οι ηγέτες λένε απλώς ότι θέλουν να προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν, επισήμαινε πρόσφατα η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αυτό δεν είναι αρκετό διότι «το σπίτι μας καίγεται»: «θέλω να αρχίσετε να πανικοβάλλεστε», έχει τονίσει.

Σύμφωνα με το FridaysforFuture, όπως είναι η ονομασία του κινήματος της 16χρονης Τούνμπεργκ, περισσότερες από 1.000 συγκεντρώσεις προβλέπεται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή σε πόλεις μιας εκατοστής χωρών.

Ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν οι νέοι θα είναι περισσότεροι από μια φούχτα σε πολλές από τις πόλεις αυτές.

«Αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο όσον αφορά τον αριθμό των νέων ανθρώπων που θα απεργήσουν, αλλά και για τις συζητήσεις που η κινητοποίηση αυτή θα προκαλέσει μέσα στις οικογένειες, μεταξύ φίλων και μέσα στα σχολεία», σχολιάζει η Κάρεν Ο’Μπράιεν, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Όσλο.

«Το τεστ για το κίνημα δεν θα είναι το μέγεθος του πλήθους (…) αλλά οι πράξεις που θα γίνουν μέσα στην κοινωνία ως απάντηση στην κλιματική κρίση», προσθέτει.

«Αυριανοί ψηφοφόροι»

Άραγε οι νέοι αυτοί έχουν κάποια πιθανότητα να κάνουν τα πράγματα να κινηθούν;

«Είναι οι αυριανοί ψηφοφόροι», τα πολιτικά κόμματα και οι ομάδες συμφερόντων τους βλέπουν «με ενδιαφέρον», απαντά ο Σεμπαστιάν Τρεγιέ, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Αειφόρου Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων (IDDRI).

Πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στο Χονγκ Κονγκ, έχουν προσπαθήσει να ξαναστείλουν αυτούς τους νέους στα μαθήματά τους, ορισμένοι επισείοντας συνέπειες σε περίπτωση «σκασιαρχείου».

«Ασφαλώς υπάρχουν κάποιοι που δεν μας παίρνουν στα σοβαρά, λέγοντας πως είμαστε νέοι και δεν ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε», διαπιστώνει η Αντελαΐντ Σαρλιέ, μια 18χρονη βελγίδα μαθήτρια Λυκείου.

«Εγώ τους λέω πως ακριβώς ενημερωνόμαστε και καθώς ενημερωνόμαστε παρατηρήσαμε πως είμαστε μακριά από τους στόχους μας (…), πως πέφτουμε στον τοίχο», προσθέτει το νεαρό κορίτσι, εκτιμώντας πάντως ότι η «κραυγή» τους ακούγεται «όλο και περισσότερο».

Στη Γαλλία, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας ζήτησε να γίνουν την Παρασκευή συζητήσεις στα σχολεία για το κλίμα. Πρόκειται για μια «απέλπιδα προσπάθεια να καταπνιγούν οι διαμαρτυρίες», κατήγγειλε η οργάνωση Youth for Climate France.

Πολλοί δήμαρχοι της συμμαχίας C40 των μεγάλων πόλεων για το κλίμα, όπως το Παρίσι και το Μιλάνο, προσέφεραν την υποστήριξή τους στους νέους. «Έχουν να χάσουν τα περισσότερα από την αδράνεια των κυβερνήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δημαρχος του Σίδνεϊ Κλόβερ Μουρ, εκφράζοντας «υπερηφάνεια για το γεγονός ότι είναι αλληλέγγυος» στη «μάχη τους για δικαιοσύνη».

Η μκο 350.org ελπίζει από την πλευρά της πως θα υπάρξει «ένα πριν και ένα μετά» την 15η Μαρτίου. «Αυτή η παγκόσμια απεργία θα αποτελέσει καμπή στην παγκόσμια ιστορία, μια στιγμή που οι ενήλικοι θα μάθουν να ακολουθούν τα παιδιά τους», εκτιμά ο Νικολά Ερενζέ.

Αυτή η κινητοποίηση των νέων εγγράφεται επίσης σε μια ευρύτερη κίνηση πολιτών για το κλίμα, με δράσεις πολιτικής ανυπακοής ή προσφυγές στη δικαιοσύνη όπως η μήνυση για «κλιματική αδράνεια» που πρόκειται να κατατεθεί αύριο, Πέμπτη, στο Παρίσι εναντίον του Κράτους από τέσσερις μκο που υποστηρίζονται από 2 εκατομμύρια υπογραφές.

«Το σημαντικό είναι ο συνδυασμός (…), η κινητοποίηση των νέων, οι νομικές προσφυγές, οι λογικές αξιολόγησης των δημόσιων πολιτικών, οι υπερασπιστές υποθέσεων όπως η Γκρέτα», σχολιάζει ο Σεμπαστιάν Τρεγιέ.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA