Η Λατινική Αμερική θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να νομιμοποιήσει τα ναρκωτικά προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες ζωών που προκαλεί το λαθρεμπόριο, δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την περιοχή.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Λατινική Αμερική έχουν σκοτωθεί από τη βία που οφείλεται στη μάχη για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, κυρίως στο Μεξικό, όπου οι φόνοι από μέλη καρτέλ ναρκωτικών έφτασαν πέρυσι σε επίπεδα ρεκόρ.
Η Αλίσια Μπαρσένα, μια Μεξικανή που είναι επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC), δήλωσε μιλώντας σε φόρουμ για την περιοχή που πραγματοποιείται στο Παρίσι ότι έχει έρθει η ώρα να αναζητηθεί νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
«Θα γίνω προκλητική. Για ποιον θα είναι επωφελής η νομιμοποίηση των ναρκωτικών; Για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Διότι η παρανομία είναι αυτή που σκοτώνει τους ανθρώπους», εξήγησε. «Έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε σοβαρά τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών», τόνισε η Μπαρσένα.
Το Περού, η Κολομβία και η Βολιβία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε φύλλα κόκας που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κοκαΐνης, μεγάλο μέρος της οποίας περνά λαθραία από το Μεξικό για να φτάσει στις ΗΠΑ.
Η μάχη για να κυριαρχήσουν στο λαθρεμπόριο μεθαμφεταμίνης και ηρωίνης έχει προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των καρτέλ στο Μεξικό.
(AΠΕ-ΜΠΕ)