Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τοποθετεί τις νέες ανάγκες των τραπεζών στα 25 δισ. ευρώ. Όμως, τα νέα επίπεδα του δημόσιου χρέους και της αύξησης κατά 17,7 δισ. ευρώ που θα σημειώσει το 2016 «φωτογραφίζουν» ουσιαστικά το ποσό της νέας χρηματικής ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση θα περισσέψουν κεφάλαια από το «μαξιλάρι» των 25 δισ. ευρώ το ύψος των οποίων θα γίνει γνωστό έως τις 20 Οκτωβρίου που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των stress tests.
Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, όπως και το πρόγραμμα της επαναγοράς, δεν κατάφεραν να ανακόψουν τη δυναμική του χρέους, με την ελληνική πλευρά να αναζητεί και πάλι το μαγικό ραβδί που θα λυτρώσει τα νοικοκυριά από τα μνημονιακά βάρη σε αντάλλαγμα της «βοήθειας» που δέχεται η χώρα από τους δανειστές.
Οι επίσημες συζητήσεις για τη νέα ελάφρυνση του χρέους (αν ποτέ αυτές ξεκινήσουν μετά τα «καρφιά» του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ) θα πάρουν μπρος μετά την αξιολόγηση από το κουαρτέτο των δανειστών που, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αυτή θα έχει ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι δανειστές αναμένεται να αφιχθούν στην Αθήνα στο διάστημα μεταξύ 22-24 Οκτωβρίου, έτσι ώστε αμέσως μετά η ελληνική κυβέρνηση να σπεύσει να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στο παρασκήνιο, οι συζητήσεις για το χρέος έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει πως χωρίς νέο «κούρεμα» δεν υπάρχει λύση, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθεί το σχέδιο της επιμήκυνσης, έως και 50 χρόνια (από 30 που είναι σήμερα), των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης.
Το ενδεχόμενο να μη δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά σε βάθος… 15ετίας, όπως και να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του τρίτου προγράμματος άφησε χθες ανοιχτό ο πρόεδρος του Eurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Ολλανδός αποκάλυψε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να γίνει βάσει όχι της ονομαστικής του αξίας αλλά των ετήσιων πληρωμών εξυπηρέτησής του και με την υιοθέτηση πλαφόν ύψους 15% του ΑΕΠ.