Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Τη στήριξη της εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής προωθεί η κυβέρνηση

Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει έμπρακτα την εθνική κινηματογραφική παραγωγή επανέλαβαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης , Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπρόσωπους της Ένωσης Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων.

Το ζήτημα θα τεθεί στις συζητήσεις που γίνονται με τους θεσμούς αυτή την περίοδο και μέχρι την τελική διευθέτηση του ανακοινώθηκε πως θα πιστωθεί σχετικό πόσο στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ξεκινάει διάλογο με σκοπό την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την στήριξη της εγχώριας κινηματογραφικής παράγωγης κάνοντας δεκτό το αίτημα των φορέων για την επαναφορά του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων των κινηματογραφικών αιθουσών (ο οποίος καταργήθηκε στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου), καθώς πρόκειται για φόρο ανταποδοτικού χαρακτήρα και όχι φόρο για υπέρ τρίτων.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα πράξει όλες της απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου 3905/2010 που προβλέπουν την διάθεση του 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών ή των ετησίων εσόδων από τις διαφημίσεως των τηλεοπτικών καναλιών για την παράγωγη ή την συμπαραγωγή κινηματογραφικών έργων. Επιπλέον Θα αναζητηθούν τρόποι για την προσέλκυση ξένων παράγωγων, μέσα από ευρύτατο διάλογο που θα πραγματοποιηθεί με τους σχετικούς φορείς.

Μυρτώ Χήναρη

Share
Published by
Μυρτώ Χήναρη