Στην επικείμενη εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (21-23 Απριλίου) το Ταμείο και το Βερολίνο θα δοκιμάσουν ο ένας τις αντοχές και τις ανοχές του άλλου, επισημαίνουν Τα Νέα.
Το Ταμείο θα διεκδικήσει έναν όσο το δυνατό πιο ξεκάθαρο οδικό χάρτη μελλοντικών παρεμβάσεων στο χρέος ικανών να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του καλύπτοντας το ΔΝΤ ώστε να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το Βερολίνο από την πλευρά του θα συνεχίσει να επιδιώκει οι όποιες αποφάσεις τεθούν προς έγκριση στο Eurogroup του Μαΐου (σύμφωνα με το ιδανικό χρονοδιάγραμμα σε μια έκτακτη συνεδρίαση πριν τις 22 του μήνα) να μην μπορούν να ποσοτικοποιηθούν σε δισεκατομμύρια ευρώ για ευνόητους πολιτικούς λόγους.
Τα δε μέτρα για το χρέος είναι ξεκάθαρο ότι θα υλοποιηθούν μόνο υπό την αίρεση πλήρους εφαρμογής όχι μόνο των υφιστάμενων προβλέψεων του τρίτου Μνημονίου αλλά και των προαπαιτούμενων που θα ενσωματωθούν σε αυτό για μετά το 2018.
Έτσι το επόμενο διάστημα, μετά και την επιστροφή της τρόικας (από τις 24 του μήνα και μετά), όλα δείχνουν ότι στο προσκήνιο θα υπάρχουν μόνο τα μέτρα και οι υποσχέσεις για το μέλλον στο μέτωπο του χρέους και των αντιμέτρων.
Στη δημοσιότητα οι εκτιμήσεις του Ταμείου
Στις 21 Απριλίου όλοι οι ισχυροί παίκτες στη σκακιέρα του ελληνικού χρέους θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον. Νωρίτερα και συγκεκριμένα σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία στις οποίες θα ενσωματώνονται και οι προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Εως το περασμένο φθινόπωρο το Ταμείο ήταν στην πλευρά των «ταύρων» όσον αφορά την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Είχε προσυπογράψει τις εκτιμήσεις για επέκταση του ΑΕΠ κατά 2,7% φέτος, ανεβάζοντας μάλιστα τον πήχη στο 2,8%.
Η πρόβλεψη αυτή αναμένεται τώρα να αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η προσαρμογή δεν θα είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να ανατρέπονται τα συμφωνηθέντα ήδη μέτρα.
Το ΔΝΤ, κατά τις πληροφορίες των Νέων, παραμένει στην πλευρά των αισιόδοξων στο μέτωπο της ανάπτυξης, συνεχίζοντας να προβλέπει επέκταση πάνω από 2% για φέτος παρά το γεγονός ότι στο εγχώριο οικονομικό σκηνικό ήδη ο πήχης έχει κατέβει ανεπισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδος κοντά στο 1,8% και από το ΙΟΒΕ κοντά στο 1,5%.
Οι κρίσιμες προβλέψεις αναφορικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών από την πλευρά του ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο στο πλαίσιο μιας ακόμα έκθεσής του για την παγκόσμια οικονομία (Fiscal Monitor) και είναι αυτές οι οποίες θα αποκαλύπτουν τις πιθανότητες ενεργοποίησης του συνόλου των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ το 2019.
Στο μέτωπο των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι προβλέψεις του Ταμείου – όπως έχουν καταστήσει επανειλημμένα απολύτως σαφές Τόμσεν και Βελκουλέσκου – τελούν υπό τον αστερίσκο της επιβεβαίωσης των στοιχείων για το 2016 από τη Eurostat στις 24 Απριλίου.
Ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις του ότι ήδη από το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ ο οποίος έχει τεθεί για το 2018, αλλά πριν σφραγιστούν τα μεγέθη από τη Eurostat το ΔΝΤ συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις.