epaselect epa07166449 Michel Barnier (L), the European Chief Negotiator for the United Kingdom Exiting the European Union, presents a draft Brexit withdrawal agreement to European Union Council President Donald Tusk (R) in Brussels, Belgium, 15 November 2018. The British cabinet has backed the draft Brexit withdrawal agreement. EPA/OLIVIER HOSLET
Mετά από 18 μήνες μαραθώνιων, επίπονων διαπραγματεύσεων Βρετανία και ΕΕ έδωσαν στη δημοσιότητα το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit.
Τα βασικά σημεία του κειμένου των 585 σελίδων αναφέρουν:
Τα δικαιώματα των πολιτών
Η εμπορική συμφωνία – Μεταβατική περίοδος
Οικονομική διευθέτηση
Τα ιρλανδικά σύνορα
Ειδική αναφορά γίνεται και στη συμφωνία για την αποφυγή των λεγόμενων «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με το κείμενο να προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα συνεχίσει να υπόκειται σε συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αν και θα απολαμβάνει το ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έτσι, όπως λέει το προσχέδιο, αποφεύγεται το σενάριο των αυστηρών διασυνοριακών ελέγχων μεταξύ των δύο πλευρών.
Τα επόμενα βήματα
Στις 25 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας, το οποίο συνήφθη την Τετάρτη το βράδυ.
Η συμφωνία θα πρέπει στη συνέχεια να περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων σε ψηφοφορία πιθανώς γύρω στις 10 Δεκεμβρίου, με τις προοπτικές να εμφανίζονται αρνητικές.
Αν, ωστόσο, εγκριθεί, το Λονδίνο θα πρέπει ακόμα να αποφασίσει πριν από τον Ιούνιο του 2020 εάν επιθυμεί να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο, να καταφύγει στη συμφωνία για την αδρανοποίηση της Βόρειας Ιρλανδίας ή να εισέλθει σε μια μόνιμη τελωνειακή ένωση – συμφωνία.
Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, όπως είπε το πρωί και ο βασικός διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ…
(Πηγή)