Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες Το 2017

Γνωρίζατε ότι 4 στους 10 Έλληνες θεωρούν τη φοροδιαφυγή “θεμιτή άμυνα κατά της υπερβολικής φορολογίας”; Ότι οι μισοί πιστεύουν πως “Έλληνας γίνεσαι”; Πως 7 στους 10 πιστεύουν ότι τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών πρέπει να παίρνουν άμεσα την ελληνική υπηκοότητα; Φανταζόσασταν πως 1 στους 4 πιστεύει ότι μας ψεκάζουν;

Η πρώτη έρευνα που δημοσίευσε ποτέ η διαΝΕΟσις ήταν μια μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που σκοπό είχε να ακτινογραφήσει τις απόψεις των Ελλήνων για μια σειρά από σημαντικά θέματα. Πριν ξεκινήσουμε να προτείνουμε λύσεις για τα σημαντικότερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, θελήσαμε να διερευνήσουμε τι πιστεύουν οι πολίτες, πώς σκέφτονται, πώς αντιμετωπίζουν την κρίση και τον κόσμο μας γενικότερα. Τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2015 καταγράψαμε τις αντιλήψεις τους για την Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν, για τα θέματα της οικονομίας και της αγοράς, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους θεσμούς, για τη μετανάστευση, την παιδεία και τον τρόπο που ζουν. Και φέτος το ξανακάναμε.

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν μπορεί κανείς να συνοψίσει στα εξής:

  • Ο αντιευρωπαϊσμός βρίσκεται σε άνοδο, χωρίς να είναι ακόμα πλειοψηφικός.
  • Οι θεσμοί βρίσκονται σε κρίση, αλλά οι Έλληνες δεν αμφισβητούν ακόμα τη δημοκρατία ως πολίτευμα.
  • Οι Έλληνες δηλώνουν σε αναπάντεχα μεγάλα ποσοστά οικονομικά φιλελεύθεροι και, θα έλεγε κανείς, αντικρατιστές.
  • Οι Έλληνες είναι συντηρητικοί στα περισσότερα κοινωνικά θέματα.

Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων σε 73 ερωτήσεις με περισσότερες από 200 μεταβλητές. Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά, σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης ΕΠΙ ΠΑΜΑΚ τον Δεκέμβριο του 2016, και ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη: Το Μέρος Α σε πανελλαδικό δείγμα 1.294 ατόμων, και το μέρος Β σε πανελλαδικό δείγμα 1.263 ατόμων. Επτά από τις ερωτήσεις επαναλήφθηκαν και στα δύο δείγματα, ώστε να μπορούν να γίνουν αντιπαραβολές με αυτές τις ερωτήσεις για το σύνολο του ερωτηματολογίου.

Όπως πάντα, μπορείτε να μελετήσετε όλα τα αποτελέσματα στην αναλυτική έκθεση που περιέχει και πίνακες με τις απαντήσεις 11 πληθυσμιακών κατηγοριοποιήσεων (ανάλογα με το φύλο, το επάγγελμα, τη μόρφωση, τις πολιτικές πεποιθήσεις κ.λπ.). Επιπλέον, κάθε ερευνητής μπορεί να εξερευνήσει τα δεδομένα των αποτελεσμάτων για να κάνει όποια συσχέτιση και επεξεργασία θεωρεί χρήσιμη. Τα δεδομένα περιέχουν έναν πλούτο συμπερασμάτων, μόνο μερικά από τα οποία θα αναφέρουμε εδώ.

Μπορείτε, εξάλλου, να διαβάσετε μια εκτενή ανάλυση των αποτελεσμάτων από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκο Μαραντζίδη εδώ, ενώ επιμέρους αρθρογραφία με αναλύσεις και σχόλια πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν από τα στοιχεία θα ανεβαίνει εδώ σταδιακά στο επόμενο διάστημα. Μπορείτε ήδη να διαβάσετε άρθρα της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου και του συγγραφέα Νίκου Δήμου.

 

 

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου