Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Τι λέει ο διεθνής Τύπος για τη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης

Την ανησυχία του για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και για την πιθανότητα ενός πιστωτικού γεγονότος εκφράζει σήμερα ο ξένος Τύπος. Οι βρετανικές εφημερίδες Guardian και Financial Times αναφέρονται στις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Βούτση, ο οποίος στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» δήλωσε ότι «δεν θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ». Πρόκειται για τη δόση ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων, την οποία η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει εντός Ιουνίου, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης που έχει ήδη λάβει. «Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία», συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Βούτσης.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι η προειδοποίηση του Υπουργού Εσωτερικών έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάλογη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

«Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία», δήλωσε ο κ. Βούτσης σχετικά με τη δόση που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Από την πλευρά της η Guardian αναφέρεται στα όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην τηλεόραση του BBC. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε μεγάλες προσπάθειες για να επιτευχθεί η συμφωνία και ότι πλέον εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν ένα βήμα πίσω και να συναντήσουν την Ελλάδα στα 2/3 του δρόμου της συμφωνίας.

Με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας να πιέζουν και την Αθήνα να καλείται να  βρει 1 δις ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, η Guardian επισημαίνει πως «η Ευρωζώνη φαίνεται να μπαίνει στο τελευταίο κεφάλαιο στην αντιπαράθεση της με την Ελλάδα».

«Χωρίς μία συμφωνία που θα ξεμπλοκάρει τις δόσεις του δανείου προς την Ελλάδα, η χώρα θα περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής των δόσεων του επόμενου μήνα προς το ΔΝΤ», επισημαίνουν οι Times του Λονδίνου.

Όσον αφορά το διαπραγματευτικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, οι Financial Times αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αρχίζουν να αγνοούν τις «απειλές» της ελληνικής κυβέρνησης για στάση πληρωμών, πιστεύοντας ότι η Αθήνα τις εξαπολύει απλώς ως διαπραγματευτική τακτική. Ακόμη, επισημαίνεται πως άνθρωποι που έχουν μιλήσει με τον κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι είναι προβληματισμένος και «πρόθυμος να αναγνωρίσει το σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται ακόμη στην σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η Guardian κάνει αναφορά στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε πως είναι έτοιμος να αποδεχθεί μία βιώσιμη συμφωνία με τους δανειστές, η οποία ωστόσο δεν θα περιέχει εξευτελιστικούς όρους. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «βρίσκεται υπό την πίεση των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας, της οποίας ηγείται ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έτσι ώστε να συναινέσει σε μία συμφωνία που θα αποκλείει την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας».

Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορά στις ζυμώσεις και τις κόντρες εντός του ΣΥΡΙΖΑ κάνει και η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η οποία σημειώνει: «Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατάφερε να επιβληθεί στην αντιπαράθεση γύρω από το χρέος, σε μία επίδειξη δύναμης με όσους υιοθετούν «σκληρή γραμμή» εντός του κόμματός του». Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος «αρνήθηκε την πρόταση από αριστερή πτέρυγα να μην πληρωθεί προς το ΔΝΤ η δόση που λήγει» τον Ιούνιο, πρόταση που προέβλεπε ακόμη την κρατικοποίηση των τραπεζών.

Ωστόσο – πάντα σύμφωνα με την Zeit – η πρόταση απορρίφθηκε με ισχνή πλειοψηφία: 95 ψήφισαν κατά και 75 υπέρ. Η γερμανική εφημερίδα κλείνει το δημοσίευμά της με τη δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που υποστήριξε ότι «μία έξοδος από το Ευρώ δε θα ήταν καταστροφή και ότι η μη πληρωμή της επόμενης δόσης του δανείου προς το ΔΝΤ δε θα ήταν τρομοκρατικό χτύπημα».

Θοδωρής Χονδρόγιαννος