To περίφημο e-mail που έστειλε ο Γ. Βαρουφάκης προς την Ευρωπαϊκη Επιτροπή, μέσα σε επτά σελίδες, περιλαμβάνει την οικονομική πολιτική και το πρώτο πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει τη συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής. Επιπλέον, αποκαλύπτεται, η νέα δανειακή σύμβαση που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση και θα πάει για έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια. Θέτει η κυβέρνηση σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς, την ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών, την πάταξη της φοροδιαφυγής του μεγάλου πλούτου της χώρας. Επίσης, όσον αφορά τις άδειες των ΜΜΕ, πρόκειται να πραγματοποιηθούν δημοπρασίες και θα ληφθούν μέτρα για την είσπραξη των εσόδων. Παράλληλα, η κυβέρνηση, δεσμεύεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο ασφαλιστικό, στις συνενώσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Τέλος, οι ρυθμίσεις για τις οφειλές της χώρας στο Δημόσιο και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια θα γίνουν με τη συμμετοχή των εταίρων και της κυβέρνησης.
Το επίμαχο e-mail συνοπτικά περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού. Στη συνέχεια τη δημοσιονομική προσαρμογή με έλεγχο και περικοπές του δημοσίου, την αναθεώρηση των ιδιωτικοποιήσεων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Έπειτα, διαχωρίζονται όσα αναφέρονται για το ασφαλιστικό σύστημα και συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα λάβει πρωτοβουλίες για την αποτροπή της να παίρνουν πρόωρη σύνταξη όσοι ανήκουν σε τομείς του δημοσίου ή είναι τραπεζικοί υπάλληλοι. Επιπλέον, προτείνονται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στην επιστολή αναφέρεται ότι οι σκοποί και το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει σε συνεργασία με του θεσμούς και η Ελλάδα θα ακολουθήσει νέα τακτική προσέγγισης στις διαπραγματεύσεις της για τις συλλογικές συμβάσεις ώστε με την πάροδο του καιρού να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί. Όσον αφορά τώρα τους μισθούς στο δημόσιο, η κυβέρνηση σκοπεύει να αναδιαμορφώσει το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα με εξασφάλιση ότι το κονδύλι για τους μισθούς δεν θα αυξηθεί. Τέλος, στην επιστολή γράφεται ότι η Ελλάδα θα ταχθεί υπέρ της μάχης ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση και αυτό δε θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Πηγή: Το Βήμα