Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη λήξη της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία τόνισε πως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι «πυλώνες ασφάλειας», όπως είπε χαρακτηριστικά, σε μια ταραχώδη περιοχή και η συνεργασία μας μπορεί να αποβεί εποικοδομητική τόσο για τις τρεις αυτές χώρες όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνέχεια, επισήμανε ότι υπάρχει μέλλον σχετικά με τις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, όπου αυτό είναι απαραίτητο και όπου δεν απαιτείται η συνεννόηση και η συνεργασία τρίτων χωρών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.
Σε συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι υπογράμμισε το κοινό όραμα Ελλάδας – Κύπρου ώστε να λυθεί το Κυπριακό με τις αρχές του ΟΗΕ.
Έπειτα, τόνισε πως η Ελλάδα θεωρεί ενδιαφέρουσα εξέλιξη της εκλογή Ακιντζί στα Κατεχόμενα και αργότερα κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Αλ Σίσι στην Ελλάδα για την τρίτη τριμερή συνάντηση με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά η συνάντηση να διεξαχθεί σε ένα πιο ευχάριστο κλίμα.
Μετά, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά για το πρόβλημα εξάπλωσης του τζιχαντισμού μιας και αποτελεί απειλή για τον πολιτισμό μας και σημείωσε πως σε αυτή τη φάση η συνεργασία αυτή βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Επίσης, ανέφερε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί μια νέα τεχνική ομάδα η οποία θα συνδράμει στην οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου ώστε να ανοικοδομηθεί η οικονομία της Αιγύπτου. Κλείνοντας, είπε ότι θα υπάρξουν συνεργασίες σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ναυτιλία και ο τουρισμός.
Από την άλλη, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε πως οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη χρήζουν επείγουσας βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπιστεί κάθε κίνδυνος που απειλεί τα εθνικά σύνορα. Επιπλέον, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι ανέφερε ότι «η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των τριών χωρών μέσα σε μόλις έξι μήνες αντανακλά την βούληση για την εμβάθυνση των μεταξύ μας συνεργασιών. Επιδιώκουμε την συνεργασία για την διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος για τους λαούς μας με ανοχή, ειρήνη σταθερότητα, κοινωνική δικαιοσύνη». Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής έγινε σε διάστημα μόλις έξι μηνών και αυτό εκπέμπει ότι είναι αναγκαία η εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών. Τέλος, μίλησε για τη θέση της Αιγύπτου η οποία εκφράζει ότι θέλει τον κυπριακό λαό ενωμένο και κυρίαρχο και έκανε λόγο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και για τη συνεργασία σε ορισμένους τομείς μαζί με τον κ. Τσίπρα.