Σήμερα το απόγευμα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του νέου κόμματος η διακήρυξη του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με την διακήρυξη, πάγιο αίτημα του ελληνικού λαού στα χρόνια της μεταπολίτευσης αποτέλεσε η απελευθέρωση της Ελλάδας, η οποία σήμερα είναι αιχμάλωτη ενός οικονομικού, πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου. Η απαίτηση απαγκίστρωσης της χώρας από τις συντηρητικές πολιτικές και το πελατειακό σύστημα “πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα κίνημα αξιών”, επισημαίνει χαρακτηριστικά η διακήρυξη.
Στο μακροσκελές κείμενο γίνεται ακόμη αναφορά στην οικονομική κρίση του 2008/9,η οποία κατέστησε το κράτος ανίκανο να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα διεθνή προβλήματα και οδήγησε στην διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου, που εδραιώθηκε στην Ευρώπη μετά από κοινωνικούς αγώνες. Αναφορά γίνεται ακόμη στην “κατακόρυφη συγκέντρωση πλούτου σε χέρια λίγων”, καθώς και στη συγκέντρωση εξουσίας από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που απειλούν να ευνουχίσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.
Η κρίση, σύμφωνα πάντα με τη διακήρυξη, έκανε εμφανείς τις αδυναμίες της Ευρώπης και τις θεσμικές στρεβλώσεις του κοινού νομίσματος. Μόνο μία προοδευτική, σοσιαλιστική, οικολογική Ευρώπη, μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση μιας κοινωνίας δικαίου και να αποτελέσει το ανάχωμα στην επέλαση της συντήρησης και στην εξάπλωση του λαϊκισμού. Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως ο αδύναμος κρίκος που βρέθηκε εκτεθειμένος και ευάλωτος μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008/9. Οξεία είναι ακόμη η κριτική που ασκείται στις κυβερνήσεις της περιόδου 2004-2009, διάστημα κατά το οποίο διπλασιάστηκε το χρέος και η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση Παπανδρέου, το 2009, να λάβει οδυνηρές αποφάσεις χωρίς να έχει εναλλακτικές λύσεις.
Η διακήρυξη αναφέρει πως το σημερινό ιστορικό διακύβευμα είναι η φυσιογνωμία που θα λάβει η Ελλάδα την επομένη της κρίσης και καλεί τους πολίτες, στο πλαίσιο της πολιτικής τους ευθύνης να συμμετέχουν, μέσω της ενάσκησης των δικαιωμάτων τους, για τη συλλογική επίλυση των προβλημάτων με τη λήψη ορθών αποφάσεων.Αναφέρεται χαρακτηριστικά πώς “η οριστική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια, αναγνωρίζοντας τα βαθιά, πραγματικά αίτια, που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος μίας απόλυτης καταστροφής το 2009 και στην εθνικά αναγκαία, αλλά κοινωνικά οδυνηρή προσπάθεια αποφυγής της”. Όλα τα παραπάνω καθιστούν, σύμφωνα με τη διακήρυξη, απόλυτα αναγκαία την ύπαρξη ενός πολιτικού φορέα που θα εκφράζει καθαρά και θα υλοποιεί με αξιοπιστία και χωρίς συμβιβασμούς, στην πράξη, τη συλλογική δέσμευση, ενώνοντας τις δυνάμεις της προοδευτικής αλλαγής απέναντι στη δεξιά ή αριστερή συντήρηση και όσους ταυτίστηκαν μαζί της.
Όσον αφορά στον ιδεολογικό χαρακτήρα του κινήματος, το κείμενο επισημαίνει πως οι αξίες του Διαφωτισμού, του Σοσιαλισμού και της Οικολογίας διαποτίζουν το νέο αυτό πολιτικό φορέα, του οποίου πολιτική αποστολή είναι να συγκροτήσει μέτωπο απέναντι στην αντίληψη της αριστεράς και δεξιάς αντίληψης. Η διακήρυξη κλείνει με κάλεσμα προς τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει ενεργά στις ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες των Δημοκρατών Σοσιαλιστών.