Ένα μικρό μυστήριο αναδύθηκε στην επιφάνεια της τεχνητής λίμνης Πηγών Αώου, κατόπιν δειγματοληπτικής έρευνας που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην περιοχή.
Όπως διαπιστώθηκε, στη λίμνη ζει Ηλιόψαρο (Lepomis gibbosous), είδος που ευδοκιμεί στη Βόρεια Αμερική. Λόγω των οικολογικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του το συγκεκριμένο είδος μπορεί να κυριαρχήσει σε κλειστά συστήματα και να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των άλλων ψαριών. Πρόβλημα δηλαδή.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε μελλοντική ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα θα προκύψουν τα τελικά συμπεράσματα και τα αντίστοιχα διαχειριστικά μέτρα για έρθει το οικοσύστημα στην επιθυμητή κατάσταση.
Όπως γράφει το epiruspost, το Ηλιόψαρο έχει εισαχθεί και σε άλλα υδάτινα συστήματα της βόρειας Ελλάδας. Παραμένει άγνωστος τόσο ο χρόνος όσο και ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη και στην Λίμνη Πηγών Αώου, με αναφορές αλιέων να κάνουν λόγο για τα τελευταία 2 με 3 έτη.
Η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται στα ανατολικά του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Γύρω της υπάρχουν 7 μικρά φράγματα με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 78 μ. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου.