Εκτός από τον καθορισμό της ισορροπίας δυνάμεων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωεκλογές μπορεί να έχουν έμμεσα αποτελέσματα στην εσωτερική πολιτική των κρατών μελών της Ευρώπης. Ακολουθούν παραδείγματα για τις πιθανές συνέπειες των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών σε εθνικό επίπεδο.
ΓΑΛΛΙΑ – Οι εκλογές θα αποτελέσουν δημοψήφισμα για τα δύο πρώτα χρόνια στην εξουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Έχοντας θέσει την Ευρώπη στην καρδιά της προεδρικής εκστρατείας του και έχοντας βάλει στοίχημα να ηγηθεί η Γαλλία της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, αν το κόμμα του έρθει δεύτερο μετά τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα στις φιλοδοξίες του. Μπορεί επίσης να τον εξασθενήσει σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τα πιο υψηλόβαθμα αξιώματα στην ΕΕ, περιλαμβανομένου εκείνου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον οποίο το Παρίσι φιλοδοξεί να είναι Γάλλος.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Μια φτωχή επίδοση για τους συντηρητικούς της Άγγελα Μέρκελ θα μπορούσε να προσδώσει βαρύτητα στις εκκλήσεις προς την καγκελάριο να εξηγήσει με λεπτομέρειες πώς οραματίζεται την προαναγγελθείσα αποχώρησή της από την εξουσία. Εν τω μεταξύ, οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι της στο συνασπισμό, που παραπαίουν στις δημοσκοπήσεις, είναι διχασμένοι ανάμεσα στο αν θα έπρεπε να κάνουν μια ξεκάθαρα αριστερή στροφή στην οικονομική πολιτική ή να εμμείνουν στην κεντρώα πορεία τους με την ελπίδα μιας δημοσκοπικής μεταστροφής. Σε αυτό το υπόβαθρο, ακτιβιστές από τα περισσότερα κόμματα εκτιμούν πως η ακροδεξιά AfD θα επαναλάβει την ισχυρή επίδοση που είχε στις εθνικές εκλογές του 2017.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ – Τόσο οι υποστηρικτές του Brexit (Leavers) όσο και οι υποστηρικτές της παραμονής (Remainers) θα εκμεταλλευθούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο θα είναι άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της Τερέζα Μέι ως πρωθυπουργού. Στις έρευνες της κοινής γνώμης για τις προθέσεις των ψηφοφόρων, το Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ προηγείται έναντι των Συντηρητικών της Μέι και των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, που είναι βαθιά διαιρεμένοι για το Brexit ενώ οι Remainers πρέπει να αποφασίσουν πού θα ρίξουν την ψήφο τους μεταξύ τριών ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.
ΙΤΑΛΙΑ – Η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές έχει δημιουργήσει μια σφήνα ανάμεσα στους εταίρους του κυβερνώντος συνασπισμού –την ακροδεξιά Λέγκα και το αντικαθεστωτικό Κίνημα 5 Αστέρων– θέτοντας το μέλλον του σε κίνδυνο. Η Λέγκα ελπίζει πως στην κάλπη θα αυξηθεί το εκλογικό της μερίδιο, ενισχύοντας τη θέση της. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα υπό νέα ηγεσία ελπίζει ότι θα ξεπεράσει τα Πέντε Αστέρια, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι φοβάται πως μια επίδοση κάτω του 10% μπορεί να επιταχύνει την πτώση της.
ΔΑΝΙΑ – Η υποστήριξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στη Δανία κυρίως εξαιτίας ενός χαοτικού Brexit. Η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, που διεξάγονται μόλις 10 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, έχει επικεντρωθεί σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και ο έλεγχος των συνόρων. Ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν έχει ζητήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για εξαίρεση της Δανίας από τα αμυντικά προγράμματα της ΕΕ, ενώ η ηγέτιδα της Σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης Μέτε Φρέντρικσεν των Σοσιαλδημοκρατών έχει ταχθεί εναντίον της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων εντός της ΕΕ.
ΠΟΛΩΝΙΑ – Η ψηφοφορία θα αποτελέσει ένα τεστ για τη δημοτικότητα του εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το PiS θα προηγηθεί πιθανόν στις ευρωεκλογές, όμως ένας συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Αν το αποτέλεσμα αυτό επαναληφθεί το φθινόπωρο, η αντιπολίτευση θα μπορούσε να λάβει αρκετές ψήφους ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτός ο χρόνος θα είναι καθοριστικός για τη διαμόρφωση της θέσης της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Πολωνία, άλλοτε ένα μέλος με επιρροή, έχει περιθωριοποιηθεί υπό τη διακυβέρνηση του PiS με τους επικριτές της να κατηγορούν τη Βαρσοβία ότι υπονομεύει τον δημοκρατικό έλεγχο.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ – Κάπως απομακρυσμένη από την έντονη εκλογική αντιπαράθεση, η Ιρλανδία δεν διαθέτει λαϊκιστικές ή ακροδεξιές δυνάμεις ενώ πολύ λίγοι αληθινά ευρωσκεπτικιστές υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Το κύριο σημείο εστίασης των ψηφοφόρων τείνει να είναι τα εσωτερικά θέματα.
ΙΣΠΑΝΙΑ – Στην Ισπανία, οι ευρωεκλογές, που διεξαχθούν την ίδια ημέρα με τις τοπικές και τις περιφερειακές εκλογές, θεωρούνται ένα πιθανό ορόσημο για τα πολιτικά κόμματα ώστε να βάλουν στην άκρη τα προεκλογικά τεχνάσματα και να ξεκινήσουν συνομιλίες για μια νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 28ης Απριλίου. Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κέρδισαν τις εκλογές χωρίς να εξασφαλίζουν απόλυτη πλειοψηφία και θα χρειαστούν την υποστήριξη άλλων κομμάτων προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία. Ένα πειστικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές για τους Σοσιαλιστές είναι πιθανό να ενισχύσει περαιτέρω τη διαπραγματευτική τους θέση. Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές ελπίζουν ότι θα διεκδικήσουν ένα από τα πιο υψηλόβαθμα αξιώματα στην ΕΕ.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – Οι ευρωεκλογές θεωρούνται πρόβα για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, όπου οι Σοσιαλιστές του προέδρου Αντόνιο Κόστα αναμένεται να αναδειχθούν νικητές, αν και μπορεί να μην εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ – Το δεξιό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται να εξασφαλίσει μια ισχυρή νίκη στις ευρωεκλογές, αφού κέρδισε μια τρίτη σαρωτική νίκη σε εθνικές εκλογές πέρυσι στη βάση μιας σκληρής αντιμεταναστευτικής πλατφόρμας. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα έχει σημαντική επίδραση στην Ουγγαρία, όπου η εξουσία του Ορμπάν θεωρείται στέρεη μέχρι τις επόμενες εκλογές, το 2022. Ωστόσο ανοικτό παραμένει κατά πόσον το Fidesz θα εγκαταλείψει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προκειμένου να συμπαραταχθεί με τους ακροδεξιούς εθνικιστές στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ)