Το 1ο Thessaly Science Festival διοργανώνεται φέτος στην πόλη της Λάρισας, εορτάζοντας τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ επιλέχθηκε ο «Μύλος του Παππά», ένας χώρος πολιτισμού στο κέντρο της πόλης, που για χρόνια αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της.
Από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου 2018, μικροί και μεγάλοι θα παρακολουθήσουν συναρπαστικές ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες, εντυπωσιακά πειράματα, διαδραστικά δρώμενα, προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια και επιμορφωτικά παιχνίδια με θέμα την επιστήμη. Με κεντρικό θέμα «30 χρόνια δημιουργίας», το Thessaly Science Festival 2018 στοχεύει να αναδείξει τα χαρακτηριστικά που διέπουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως είναι η δημιουργικότητα, η καινοτομία και η εξωστρέφεια και να προβάλλει τη γενικότερη συμβολή του Πανεπιστημίου στην κοινωνία και τους πολίτες.
Από τις ομιλίες ξεχωρίζουν οι “Εμβόλια: Μύθοι και Αλήθειες” .Τι είναι η «ανοσία αγέλης» και πώς προστατεύουν την υγεία των παιδιών μας οι παιδικοί εμβολιασμοί; Σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να εμβολιαζόμαστε ως ενήλικες; Ποιές είναι οι τελευταίες εξελίξεις και προκλήσεις στην ανάπτυξη εμβολίων; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντήσουν, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 18.00, δύο διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί, ο Καθηγητής Παιδιατρικής Γιώργος Συρογιαννόπουλος και ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Μέσα από την εκτενή τους εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση, θα καταρρίψουν μύθους και ανακρίβειες σχετικά με τα εμβόλια και θα μας μιλήσουν απλά και με σαφήνεια για τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα για τους εμβολιασμούς τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες και τους ταξιδιώτες στο εξωτερικό.
“Γη και Αστεροειδείς: Μία ιστορία… συγκρούσεων” , με ομιλητή τον Λαρισαίο αστροφυσικό Κλεομένη Τσιγάνη, έναν από τους λίγους Έλληνες που έχει αστεροειδή με το όνομά του (τον…επώνυμο (21775) Tsiganis) την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 20.00. Τι μπορεί να συζητήσει ένας διάσημος ηθοποιός με έναν Έλληνα αστροφυσικό; Ο Ρένος Χαραλαμπίδης θα αναλάβει να εκμαιεύσει από τον Κλεομένη Τσιγάνη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τις απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα πάνω στη σχέση πάθους της Γης με τους αστεροειδείς: Κινδυνεύει ο πλανήτης μας από μια σύγκρουση; Θα ήταν διαφορετική η ιστορία της Γης αν δεν είχε συναντήσει στο δρόμο της αυτούς τους περιπλανώμενους του ηλιακού συστήματος.
“The eye of the tiger: Ιπτάμενοι βρυκόλακες” το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου στις 18.00. Τι είναι πιο επικίνδυνο, ένα κουνούπι ή μια τίγρης; Γιατί τα κουνούπια μας τσιμπάνε; Έχουν προτιμήσεις; Είναι όλα επικίνδυνα; Ποια ζουν στην Ελλάδα; Τι είναι ο Ιός του Δυτικού Νείλου; Ποιοι άλλοι ιοί μεταδίδονται από τα κουνούπια; Γιατί δεν ψεκάζουμε παντού να τελειώνουμε; Αυτοί οι επιστήμονες τι κάνουν τελοσπάντων; Ένας νέος επιστήμονας, ο Αλέξανδρος Μπελαβίλας-Τροβάς έρχεται από το τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να μας απαντήσει σε αυτές και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις, που σίγουρα είχατε κάποια στιγμή στη ζωή σας, αλλά και μερικές που δεν είχατε σκεφτεί.
“Μυστικά της υγείας κρυμμένα στην ελληνική κουζίνα” , το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου στις 20.00. Υπάρχει τίποτα πιο ακαταμάχητο από τον συνδυασμό της γεύσης με την επιστημονική γνώση; Σε μια απολαυστική συζήτηση, ο συγγραφέας και σεφ Ηλίας Μαμαλάκης θα μας ανοίξει την όρεξη για απαντήσεις από τον καθηγητή του τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα πάνω σε χορταστικά ερωτήματα: Ποιοι μύθοι σχετικά με τα τρόφιμα καταρρίπτονται από την επιστημονική γνώση; Ποια επιστημονικά μυστικά μπορούν να μας βοηθήσουν να αξιοποιούμε πλήρως τις τροφές μας; Ποια είναι τα στοιχεία της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής που προσφέρουν οφέλη για τον οργανισμό;
Στη διαδραστική έκθεση μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν από κοντά με επιστήμονες σε 25 περίπτερα με διαδραστικά δρώμενα. Θα μπορέσουν επίσης να δουν από κοντά την αγωνιστική φόρμουλα των Θεσσαλών Κενταύρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να κατανοήσουν πως λειτουργεί o βραβευμένος ρομποτικός σεισμογράφος της εκπαιδευτικής ομάδας TALOS, να κατεβάσουν στο κινητό τους «έξυπνες» εφαρμογές για κινητά, να απολαύσουν ζωντανά πειραματικές επιδείξεις από έμπειρους επιστήμονες και πολλές ακόμα συναρπαστικές δράσεις!
Στην πρωινή-μεσημεριανή ζώνη του Φεστιβάλ οι μικροί επισκέπτες έχουν την τιμητική τους, με 20 ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά παιδαγωγικά προγράμματα που θα τους δώσουν την ευκαιρία να ανακυκλώσουν παίζοντας, να λύσουν γρίφους και μυστήρια, να παρατηρήσουν τον ήλιο, να φτιάξουν τα δικά τους κοσμήματα, να βοηθήσουν μία Γερμανίδα νευροεπιστήμονα να δραπετεύσει από το εργαστήριο της, και πολλές ακόμα συναρπαστικές εμπειρίες!
Στα workshop για εκπαιδευτικούς θα παρουσιαστούν νέες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναλαμβάνει να προσφέρει διαδραστικά σεμινάρια για ενήλικες που θέλουν να ευχαριστηθούν την επιστήμη … σαν παιδιά.
Το Thessaly Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Tελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
www.thessaly-science-festival.gr
Δείτε το ηλεκτρονικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και κατεβάστε το εδώ
Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: 09.00 έως 23.00
Σάββατο 13 Οκτωβρίου: 12.00 έως 23.00
Μύλος του Παππά: Γεωργιάδου 53, Λάρισα, 2410 614449
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ